Bite-wings zijn kleine overzichtsfoto's van de kiezen van uw gebit. We maken twee foto's: één links en één rechts. Op deze foto's is de bovenkant van uw kiezen te zien, een gedeelte van de wortels en het omliggende bot. Op basis van de foto's schat de tandarts in hoe groot uw risico op gaatjes en andere problemen is.
Zowel bij volwassenen als kinderen, is het advies om bij een hoog cariësrisico elke 6 maanden bitewings te maken en bij een gemiddeld cariësrisico elke 12 maanden bitewings te maken.
Bitewings danken hun naam aan hun design. Een bitewing heeft een T-vorm welke aan de binnenzijde van de kaak wordt geplaatst. De folie strekt zich uit over de boven- en ondertanden. De patiënt bijt op een lipje in het midden van de Bitewing.
Een röntgenfoto geeft extra informatie over de tanden en het kaakbot die met het blote oog niet wordt verkregen. Hiermee kan de tandarts een keuze maken tussen de noodzaak tot behandelen of zo mogelijk het volgen van het ziekteproces (monitoren).
De afkorting is OPT of OPG. We maken een röntgenonderzoek van de boven- en onderkaak met de tanden en kiezen om te zien: of er een ontsteking in uw kaak zit en waar die precies zit. of er genoeg bot is voor het plaatsen van implantaten, als u geen tanden of kiezen meer heeft.
Röntgenfoto's worden gemaakt om de situatie in uw mond goed te kunnen beoordelen. Op een röntgenfoto zijn de tanden en het kaakbot vele malen beter zichtbaar dan met het blote oog. Zo kunnen er bijvoorbeeld (beginnende) gaatjes, ontstekingen en eventuele andere afwijkingen van de tanden of kiezen onderzocht worden.
Heb je snel last van tandbederf, dan kan je tandarts aanbevelen om jaarlijks röntgenfoto's te maken, om zwakke plekken te ontdekken en ze te behandelen voor het bederf doorzet. Kinderen en tieners hebben mogelijk vaker röntgenfoto's nodig dan volwassenen, omdat hun tanden en kaken nog niet volledig ontwikkeld zijn.
De patiënt in de behandelstoel houdt de film op zijn plaats door het zijplaatje (de bitewing) tussen de kaken te klemmen. Bitewing-opnamen kunnen uit de losse hand en met hulpmiddelen genomen worden. De film wordt op de juiste plaats aangebracht en gefixeerd doordat de patiënt op het bijtvleugeltje bijt.
Het laten maken van één of twee, of zelfs meerdere röntgenfoto's per jaar kan geen kwaad. Röntgenstraling is alleen schadelijk als u er vaak en lang aan blootgesteld wordt.
Je tandarts is verplicht een dossier bij te houden. Hierin houdt hij gegevens over jouw behandeling bij. Ook bewaart hij in je dossier röntgenfoto's. Je hebt recht op inzage in jouw medisch dossier.
Met de bitewing en peri-apicale opname kan er een hoogwaardig röntgenbeeld worden verkregen van een of meerdere gebitselementen. De detailweergave van intraorale opnamen is veel beter dan van panorama opnamen. Afhankelijk van de diagnostische vraagstelling kan er met digitale opnamen gevarieerd worden in contrast.
Elke 6 maanden wordt u door uw tandarts opgeroepen voor een periodieke controle. De tandarts controleert uw tanden en kiezen op gaatjes en ontstekingen, maar ook op eventuele afwijkingen in het gebit en gezondheid van uw tandvlees.
OPG. Met behulp van een grote overzichtsröntgenfoto beoordeelt de tandarts het aantal en de ligging van de tanden en kiezen en de grootte en vorm van de wortels en de kaken. De officiële naam van deze foto is orthopantomogram, afgekort OPG.
Als een persoon dan niet wordt behandeld, kan hij binnen twee maanden sterven. Bij 10.000 millisievert zal iemand in een of twee weken dood zijn aan interne bloedingen. Het dubbele daarvan tast het centrale zenuwstelsel aan en leidt binnen enkele uren tot de dood.
Nadelen zijn: een CT-scan betekent een relatief sterke stralingsbelasting: een onderzoek met een CT-scan staat ongeveer gelijk aan 200 röntgenfoto's. het is een kostbaar onderzoek. er is contrastmiddel nodig om de bloedstroom beter af te beelden.
Nee, de straling die wordt gebruikt bij röntgenonderzoeken blijft niet achter in uw lichaam. Na het röntgenonderzoek bent u dus niet radioactief.
Röntgenonderzoek betekent dat er via elektromagnetische straling een röntgenfoto wordt gemaakt. Op deze foto zijn de botten, buik, hart, en longen goed zichtbaar. Er vormt zich een tweedimensionaal beeld. Röntgenfoto's kunnen ook op heel kleine schaal worden gemaakt, zoals de foto's van het gebit bij de tandarts.
Zit er aan de wortelpunt een ontsteking, dan is de zenuw in de tand of kies al dood. Het dode zenuwweefsel zorgt voor de ontstekingsreactie. Deze wortelpuntontsteking kan door het kaakbot heen breken en een abces tot gevolg hebben. Dit kan heel gevaarlijk zijn.
Het voornaamste risico van grote doses straling is het ontstaan van kanker. De hoeveelheden straling die gebruikt worden bij een röntgenonderzoek zijn te klein om aan te tonen dat hierdoor kanker ontstaat.
De bekendste behandeling is toch wel een gaatje vullen. Kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid vlakken die gevuld moeten worden en het materiaal. Daarom zullen de kosten voor het gaatje uiteenlopen van 24 tot 90 euro. Nogmaals dit is geheel afhankelijk van de hoeveelheid te gebruiken vulling.
Op een röntgenfoto of MRI scan is de tumor vaak te zien. MRI (Magnetische Resonantie Imaging) is een techniek om afbeeldingen van het lichaam te maken met een zeer sterke magneet en radiogolven om een goed 3D-beeld van de afwijking te krijgen. Bij een CT-scan wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling.
Met een echografie zien we weefsels en organen in beelden op een monitor. We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft, zoals een abces, een verwijd bloedvat, een bloeding, een goed- of kwaadaardige tumoren, een gal- en niersteen en een ontsteking.