Als de bloemen te dicht op elkaar staan dan hoopt vocht zich sneller op. Ook hierdoor kunnen de stelen gaan beschimmelen en wordt het vaasleven verkort.
Een constante luchtvochtigheid en temperatuur bij planten en bloemen houden bloemen gezond. Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen bijvoorbeeld schimmels op bloemen ontstaan.
De bloem ruikt muf en ranzig. Als het te vochtig is bewaard dan is er kans op schimmel en insecten. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het is even belangrijk dat het water waarin de bloemen staan proper is. Vervang het water om de 2 dagen en verwijder altijd dorre blaadjes, want die zorgen voor bacteriën. Een druppeltje (niet meer) javel in je water doen, kan ook helpen om het langer schoon te houden.
Bloemen gaan bloeien door fotosynthese, een proces waarbij ze suikers aanmaken. Snijd je de bloem van de plant af, dan is er dus geen fotosynthese meer. Het zakje bloemenvoeding, wat je vaak bij een bos bloemen cadeau krijgt, bevat suiker. Daardoor gaat de bloem weer bloeien.
Ververs het water in ieder geval om de 5 dagen om troebel water en andere infecties aan de bloemen te voorkomen. Vul een vaas altijd met schoon water. Gewoon kraanwater is prima. Er wordt veel gezegd over bloemen op handwarm water, maar gewoon kraanwater vanaf een graad of 10 is prima.
Chloor toevoegen bij zonnebloemen werkt tegen de ontwikkeling van bacteriën en voorkomt zo preventief ziektes.
Moederdag. Wanneer je bloemen koopt voor Moederdag, vraag je dus best eerst even aan jouw bloemist wanneer hij zijn bloemen aankoopt. Koopt hij enkel op dinsdag verse bloemen aan, dan wacht je best niet tot zaterdag om een boeketje voor je mama te gaan halen.
Zorg voor voldoende water in de vaas! Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water. Belangrijk is dat er geen bladeren van de stelen in het water komt. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën kunnen gaan groeien en het water vies wordt.
Op kamertemperatuur blijft bloem niet veel langer dan twee maanden goed. Gaat de thermometer onder de tien graden, dan stijgt de houdbaarheid naar een jaar. Stop meel of bloem die je niet onmiddellijk nodig hebt dan ook gerust in de koelkast of diepvriezer. De koude doodt meteen ook de meelmotten.
Hoe kouder de omgeving, hoe langer uw meel of bloem te gebruiken is. Bij een normale huiskamertemperatuur is uw meel niet veel langer dan twee maanden houdbaar. Bij een temperatuur rond of onder de tien graden wordt dat al een jaar. U kunt uw meel of bloem dan ook gerust in uw koelkast en zelfs uw vriezer bewaren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het meel ruikt muf en is ranzig. Door vocht en warmte tref je eerder insecten aan in meel en bloem. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Schimmel op je (pot)grond: kan geen kwaad
Het zijn schimmels die leven van dood materiaal en je plant geen kwaad doen. Het enige waar je voor moet zorgen is dat het niet zo'n dikke plak wordt dat er geen lucht en/of water meer doorheen kan.
Zet de plant in een zonnige en goed geventileerde omgeving. Je kunt de plant het beste behandelen met natuurlijke schimmelwerende producten. Dit kunnen bijvoorbeeld kaneel, zuiveringszout of appelazijn zijn. Deze producten voorkomen schimmelgroei op je plant, maar zullen je plant niet aantasten.
Schimmel wordt meestal veroorzaakt door te veel vocht, dat is zowel te natte aarde als een hoge luchtvochtigheid en weinig luchtcirculatie. Zorg er dus voor dat je je plant niet te veel water geeft en dat er geen laagje water onderin de pot blijft staan.
Voordat je de bloemen op de vaas zet, doe je een druppeltje bleek (die je normaal voor je wc gebruikt) en een schepje suiker in het water. Roer dit even goed door, zodat het goed gemengd is. Dan kun je je bloemen in het water zetten. De bleek voorkomt schimmelvorming, zodat de stengels water kunnen blijven opnemen.
Heet/gekookt water: Indien water eerst aan de kook wordt gebracht en daarna afkoelt, bevat het minder zuurstof waardoor minder luchtbellen die de stelen verstoppen, aldus het verhaal.
Om bloemenvoeding zelf te maken heb je drie ingrediënten nodig: suiker, bleek en citroenzuur. Suiker is het voedende ingrediënt, citroenzuur helpt de pH-waarde van het water te verlagen - wat het aangenamer maakt voor de bloemen - en bleek helpt het water te reinigen.
Bloemen staan voor tijdloze romantiek. Mannen kiezen er graag voor om vrouwen rozen cadeau te geven, tulpen of andere seizoensbloemen. Ongeacht de kleur, met een prachtige bos bloemen vertel je een dame dat er nog steeds sprake is van onvoorwaardelijke liefde.
Rozen zijn de meest verkochte bloemen en hebben vele betekenissen en talrijke kleuren. De roos staat voor liefde, dankbaarheid en geluk. Maar wist je dat elke kleur haar eigen specifieke betekenis heeft? Zo staat de rode roos voor romantiek, liefde en respect.
Om er lang plezier van te hebben is het belangrijk dat de stelen schuin worden afgesneden. Zet de bloemen niet te diep in het water en zorg ervoor dat er geen blad in het water komt. Als er blad in het water komt krijgen bacteriën de ruimte en zullen de zonnebloemen minder lang mooi blijven.
Scheutje heet water
Gaan de zonnebloemen na verloop van tijd een beetje hangen? Niet getreurd, dat is simpel op te lossen door een scheut heet water in de vaas te gieten. Drie keer knipperen en je bloemen staan weer rechtop te stralen!
Plaats ze in vers kraanwater en voeg een paar druppeltjes chloor toe (echt maar een paar druppeltjes). Dit is om bacteriegroei tegen te gaan. Zorg dat 1/3 van de steel in het water staat, geen blad in het water! Zet bloemen nooit in de volle zon, op de tocht of langs rijpend fruit.