De voedingswaarde van bruine rijst ligt hoger dan die van witte rijst omdat het vliesje ook voedingswaarde bevat. Hoewel witte rijst ook rijk is aan B-vitamines en mineralen als fosfor, magnesium en ijzer, is de concentratie in zilvervliesrijst nét wat hoger.
Witte of bruine rijst, voor de hoeveelheid calorieën maakt het geen verschil. Beide soorten bevatten net zoveel calorieën als koolhydraten. Het verschil zit 'm in de vezels. Daarvan heeft bruine rijst heeft er meer, waardoor de voedingswaarde ook hoger ligt.
Rijst is een graansoort en bestaat net als brood uit een witte en een volkoren variant. Zilvervliesrijst (de volkoren variant) bevat nog het vliesje en is daarom de meest pure en voedzaamste rijst die je kunt kopen. Daarom is deze vorm van rijst dus de gezondste.
De koolhydraten uit zilvervliesrijst worden in het bloed namelijk minder snel omgezet naar suiker dan de koolhydraten uit niet-volkoren producten. Gevolg: je hebt minder snel honger. Dus ook ideaal als je wil afvallen!
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeer vetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Beide varianten zijn dus geschikt binnen een afvaldieet. Desalniettemin heeft bruine rijst het voordeel dat het meer vezels en voedingsstoffen bevat dan witte rijst, waardoor dit een gezondere keuze is. Kortom: Bruine rijst is gelinkt aan gewichtsverlies en betere vetwaarden in het bloed.
Het kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langdurig te veel van binnenkrijgt. Het advies geldt vooral voor baby's en peuters, maar oudere kinderen en volwassenen kunnen ook te veel binnenkrijgen, als ze vaak en veel rijst en rijstproducten eten.
Zilvervliesrijst bevat per 100 gram: 352 kcal t.o.v. 357 kcal bij witte rijst. 8,3 gram eiwit t.o.v. 7 gram. 73,5 gram koolhydraten t.o.v. 78 gram.
Minder calorieën in rijst
Gewone gedroogde pasta bevat bijvoorbeeld 371 calorieën terwijl dat bij rijst slechts 347 calorieën zijn. Gekookte pasta is dan weer goed voor 141 calorieën terwijl je met gekookte rijst amper 101 calorieën binnen krijgt.
Eet volkorenproducten: producten van wit meel, witte bloem en gepelde granen zijn niet goed voor de darmen. Vervang wit brood, witte rijst en witte pasta daarom voor meergranenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta als je darmklachten wilt voorkomen.
Volkoren basmati rijst
Basmatirijst overtuigt met veel essentiële aminozuren, vitaminen, vezels en kalium. Als volkoren variant heeft het ook het voordeel dat de schil nog aanwezig is.
In overleg met de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) roept Albert Heijn op om de AH Basmatirijst met houdbaarheidsdatum 10 augustus 2023 niet te eten. Het product bevat een te hoog gehalte ochratoxine. Het consumeren van het product kan mogelijk een gevaar vormen voor de gezondheid.
Rijst bevat erg veel vitaminen en mineralen. Deze zijn nodig voor een goed werkend metabolisme, immuunsysteem en orgaansysteem. Vooral de aanwezigheid van niacine, vitamine D, calcium, vezels, ijzer, thiamine en riboflavine in rijst zorgt voor deze functies.
Zilvervliesrijst. Ook wel bruine rijst of volkorenrijst genoemd. Het vliesje zit bij zilvervliesrijst nog om de rijstkorrel heen. In dit vliesje zitten veel vezels, magnesium en andere voedingsstoffen.
Voor een vezelrijk dieet zijn dus volkorengranen en quinoa de gezondste opties. In vergelijking met rijst en couscous bevat quinoa de grootste hoeveelheden mineralen zoals fosfor, kalium, ijzer, koper en zink.
Maar stiekem zit in rijst toch wel degelijk een aardig aantal koolhydraten. Het loont dus de moeite om voor een koolhydraatarme variant te kiezen. Low Carb Club helpt je de balans in je lichaam te bewaren terwijl je een koolhydraatarm dieet volgt.
Is kant-en-klare rijst gezond? Onze kant-en-klare rijst is in principe net zo gezond als normale rijst. Misschien nog wel gezonder zelfs, want door de rijst te stomen in plaats van te koken blijven de vitamines en mineralen beter behouden.
De klassieke risotto is heerlijk, maar niet altijd even gezond Doordat risotto meestal gemaakt wordt met veel roomboter en kaas is risotto vaak een echte caloriebom. Deze risotto is gelukkig goed voor de lijn, omdat er maar weinig vette ingrediënten aan worden toegevoegd en veel groenten.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto gerechten of sushi.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn. Ieder mens is anders.
Nee, rijst is geen dikmaker. Als je bijkomt in vetmassa, dan eet je meer calorieën dan dat je verbruikt. Of deze calorieën nu komen uit rijst, pasta, sla of appel, dat maakt op vlak van vetverlies helemaal niets uit.
Kipfilet bevat bijna geen vet en bevat daardoor weinig calorieën, hierdoor is het uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen. Daarnaast bevat kipfilet veel eiwitten, gemiddeld maar liefst 23 gram eiwitten per 100 gram kipfilet.