Wees alert op overtraining. Een beetje spierpijn en vermoeidheid na het sporten is niet erg, dat zijn hele functionele reacties van het lichaam. Maar wanneer een sporter enorm veel spierpijn heeft, voortdurend moe is en geen zin meer heeft om te sporten kan het zijn dat hij of zij overtraind is.
Na intensief sporten zijn gezonde mensen gemiddeld genomen na hooguit een dag weer hersteld en bruisen dan van energie. Na een mentale inspanning, zoals een examen, duurt de vermoeidheid weleens wat langer maar is evengoed van tijdelijke aard. Normaal gesproken zal een nachtje goed slapen genoeg zijn voor herstel.
Bij fysieke inspanning stijgen die waarden, waardoor je overdag meer energie krijgt tot enkele uren na de inspanning. Wanneer je lichaam dan 's avonds tot rust komt, gaan die weer naar omlaag waardoor je moe wordt en uiteindelijk in slaap valt.
Wanneer je slecht of weinig slaapt, heb je niet genoeg energie om te sporten of andere actieve dingen te doen. Je lichaam herstelt dan niet goed. Het is dus niet zo gek dat je dan geen zin hebt om te sporten. Houd eens een tijdje bij hoeveel uur je slaapt en hoe je 's ochtends wakker wordt.
Wanneer u sport, stijgt uw lichaamstemperatuur. Dat is niet zo verwonderlijk wanneer u zware inspanningen levert. Om goed te kunnen slapen is het echter nodig dat uw lichaamstemperatuur daalt. Na het sporten heeft u dus meer tijd nodig om uw lichaamstemperatuur te laten dalen, wat vooral het inslapen kan belemmeren.
Op dagen dat je flink hebt gesport kan je lichaam vragen om meer rust voor herstel. Op die dagen kun je soms wel meer dan 9 uur slaap per nacht halen. Andere dagen zullen 7 uur tot 7,5 uur voldoende zijn.
Trainen in de avonduren heeft een positief effect op je slaap. Het blijkt namelijk dat je beter in slaap valt als je 's avonds traint en dat de kwaliteit van je slaap zelfs beter is. Dit is heel goed voor de ontwikkeling van het groeihormoon, ook wel verjongingshormoon, in je lichaam.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Belangrijkste kenmerken zijn onder meer een afname van het prestatievermogen, slaapstoornissen (m.n. bij het inslapen), vermoeidheid en verhoogde rusthartslag. Blijf je in dit stadium de klachten negeren, dan kom je uiteindelijk in de fase van het overtrainingssyndroom (volledige overtraindheid).
Spiergroepen afwisselen
Wat belangrijk is, is dat je 48-72 uur rust geeft aan de spieren die je getraind hebt. Maar natuurlijk kun je in de tussentijd best met andere spiergroepen aan de slag! Het is daarom prima mogelijk om meer dan drie keer per week te trainen, als je maar een goed schema hebt.
Je lichaam kan de intensiteit vaak nog niet aan en dan bestaat er het risico om overtraind te raken. Verder is door intensief te sporten je immuunsysteem tijdelijk verzwakt waardoor je (weer) vatbaar bent voor ziekten. En heel soms kan sporten met koorts een infectie aan de hartspier veroorzaken.
Een veelvoorkomende oorzaak van duizeligheid tijdens of na het sporten, is een lage bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat het glucosegehalte in je bloed relatief laag is, waardoor er wat minder 'snelle' energie beschikbaar die je lichaam kan gebruiken. Hierdoor kun je je suf en futloos voelen.
Genoeg drinken
Tijdens het sporten verlies je veel vocht, dus het is belangrijk om dit weer aan te vullen. Wanneer je genoeg vocht in je lichaam hebt, worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Dit is voordelig voor het spierherstel. Op deze manier zorgt genoeg drinken ervoor dat je sneller herstelt na het sporten.
Het principe is simpel. De sleutel tot een snelle regeneratie is regelmatig trainen, goede voeding en voldoende slaap. Als je slaapt heeft je lichaam absolute rust en kan het ongestoord regenereren van het sporten.
Denk maar aan mensen die na een stressvolle werkdag hun hoofd 'leeglopen' of lopen als middel tegen depressie. Maar elke dag sporten kan niet gezond zijn.” De sportarts raadt dan ook iedereen aan om niet iedere dag te gaan sporten. Het is belangrijk dat je lichaam tenminste 1 rustdag per week krijgt.
Vermoeidheid, slapeloosheid, eetproblematiek, depressie, prikkelbaarheid, gewichtsverlies, gebrek aan concentratie, verlies van motivatie, stijve spieren, hogere bloeddruk, angst, rusteloosheid en niet uitgerust wakker worden [1]. Helaas is er niet één indicator aan te wijzen om te bepalen of iemand overtraind is.
Door het sporten krijg je een grotere hoeveelheid cortisol in je lichaam. Deze stof reguleert processen in het lichaam zoals het metabolisme en het immuunrespons. Wanneer er teveel van deze stof aanwezig is, wordt er meer botweefsel afgebroken. Dit vergroot de kans op blessures door scheurtjes in de spieren en botten.
Tip 1: Maak tijd om uit te rusten. Heb je altijd kringen onder de ogen en een gebrek aan energie? Dan heb je slaap nodig of heeft je lichaam tijd nodig om uit te rusten. Door goed te slapen, en ook soms iets ontspannends te doen zorg je voor een goede balans tussen inspanning, en ontspanning.
Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress. Spanningshoofdpijn veroorzaakt inderdaad eerder een drukkende pijn, die aanvoelt als een soort band om het hoofd.
Daarnaast heeft het sporten op een nuchtere maag een negatieve invloed op de prestaties – je kunt zelfs flauwvallen door een te lage bloedsuikerspiegel. Verder stimuleert trainen op een nuchtere maag de afgifte van cortisol, wat kan leiden tot afbraak van eiwitten in de spieren.
Zonder ontbijt heeft je lichaam minder brandstofvoorraden waardoor je lichaam de intensiteit van de training misschien niet aankan. Hierdoor zou je uiteindelijk zelfs minder calorieën kunnen verbranden dan wanneer je wel gewoon ontbijt.
Een grote maaltijd kun je beter niet vlak van tevoren eten. Het verteren van voedsel vraagt om een constante aanvoer van bloed naar het maag-darmkanaal. Als je direct erna sport, vragen je spieren ook om zuurstofrijk bloed. De 2 processen komen met elkaar in het gedrang, waardoor maagklachten kunnen ontstaan.