De naam Ketikoti (ook wel geschreven als Keti-koti of Keti Koti) is afkomstig uit de Surinaamse taal Sranantongo. Letterlijk betekent het 'Ketenen Gebroken'.
Ketikoti in Suriname
Op 1 juli 1955, onder premier Ferrier, werd 'Ketikoti' een officiële Surinaamse feestdag (vrije dag). Formeel heet deze dag Dag der Vrijheden. Informeel wordt de feestdag ook wel Kettingsnijden genoemd.
Keti Koti betekent letterlijk 'de ketenen verbroken'. Op deze feest- en herdenkingsdag wensen mensen elkaar Wan Switi Maspasi Dey (een fijne emancipatiedag).
Keti Koti wordt al sinds 2002 georganiseerd in de grote steden, en is vanaf 2009 ook in Noord-Nederland. Alleen al in de steden Leeuwarden, Groningen en Assen wonen ruim 17.500 mensen van Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse afkomst.
Wat is Keti Koti
Keti Koti is een Surinaamse herdenking en viering voor de afschaffing van de slavernij. Keti Koti betekent ketenen gebroken. Op 1 juli 1863 werd door Nederland de slavernij afgeschaft in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Daarmee kwamen 45.000 tot slaaf gemaakte mensen vrij.
Keti Koti betekent letterlijk 'ketenen gebroken'. Gehuld in traditionele kleding vieren Surinamers en Antilianen dat op 1 juli 1863 de ketenen van hun tot slaaf gemaakte voorouders zijn gebroken. Wat wel belangrijk is om te vermelden, is dat de tot slaaf gemaakten nog tot 1873 moesten doorwerken.
Na de ceremonie, waarbij binnen- en buitenlandse volksvertegenwoordigers aanwezig zullen zijn, gaat op die plek het Keti Koti Festival van start. Op de verschillende podia vinden diverse optredens en lezingen plaats. De toegang tot het festival is gratis. De herdenking wordt rechtstreeks uitgezonden op de NOS en AT5.
Tijdens de viering van Keti Koti dragen veel vrouwen speciale kleding en hoofddoek: de kotomisi en de angisa. Het is belangrijk voor ze: het drukt uit wie ze zijn en hun geschiedenis. Kotomisi betekent letterlijk: vrouw (misi) die een rok (koto) draagt en het is een ingewikkelde klederdracht.
Free Heri Heri
Hét gerecht dat gegeten wordt tijdens Keti Koti is heri heri, een traditioneel gerecht van cassave, banaan, zoete aardappel, ei en zoute vis, dat gegeten werd door de tot slaaf gemaakte mensen van toen en symbool staat voor verbinding met de voorouders en dus met de geschiedenis.
De gebruikelijke naam is Keti Koti wat 'gebroken ketenen', of manspasi (emancipatie) betekent. Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. De dag wordt sindsdien als feestdag gevierd. Er kwamen circa 40.000 (Afrikaanse) slaven vrij.
Op verschillende plekken in Nederland wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. In het Afrika Museum herdenken we elk jaar onze gedeelde slavernij geschiedenis en vieren we de afschaffing van slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863.
Hoezo is 1 juli nog geen nationale feest- en herdenkingsdag?! Op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen herdacht en gevierd, namelijk tijdens Keti Koti of Dia di Abolishon.
Hoe lang duurde de slavernij? De slavernij duurde zo'n tweehonderd jaar en in die tijd werden meer dan 12 miljoen Afrikanen uit hun land verscheept naar Curaçao, Suriname en Brazilië. Om te vergelijken: Nederland heeft 17 miljoen inwoners.
Op 1 juli 1863 schaft Nederland de slavernij af in zijn koloniën. Naar schatting 45.000 slaven, waaronder zo'n 34.000 mensen in Suriname, worden op die dag vrij man of vrouw. In 1848 had Nederland al besloten dat de slavernij zou worden afgeschaft.
Tijdens Free Heri Heri Fryslân herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij door Nederland op 1 juli 1863 met het gerecht heri heri en een culturele route door Leeuwarden.
Op 1 juli is het Keti Koti. Op deze dag herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij. Sinds twee jaar is er op deze speciale dag een nieuw initiatief: Free Heri Heri. Ook in Amsterdam.
De heri heri betekent helen. Het gerecht is een eenpansgerecht bestaand uit aardvruchten, vis en een ei. Nog voor de slavernij leerden inheemsen de aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen te planten en verbouwen.
De Angisa: hoofddoek als communicatiemiddel. Met deze vierkante gesteven hoofddoeken konden vrouwen in Suriname boodschappen aan elkaar doorgeven, gemoedstoestanden uitdragen of bijvoorbeeld een geliefde uitnodigen. Nieuwsgierig naar wat ze precies 'zeggen'?
'Keti Koti' betekent 'ketenen doorbroken' en slaat op de afschaffing van de slavernij. Hoewel dit een historische dag is voor Nederland, is dit geen officiële feestdag. Het wordt wel jaarlijks gevierd met een herdenking en festival in het Oosterpark, maar het staat niet in het rijtje Kerstmis, Pasen en Hemelvaart.
De koto zoals we die tegenwoordig kennen, is na 1879 ontstaan. In dat jaar verbood de Nederlandse overheid vrouwen met ontbloot bovenlichaam te lopen. Als gevolg van dit verbod is het wijde jaki ontstaan. Het dragen van hoofddoeken is echter een veel oudere traditie.
1 JULI 2022 OOSTERPARK | NATIONALE HERDENKING EN VIERING AFSCHAFFING SLAVERNIJ.
Naast Bantu-slaven maakten de Somaliërs ook tot slaaf van de Chamito-Semitische pastorale volkeren . Veel Oromo's werden dus gevangen genomen tijdens oorlogen en invallen. Er waren echter zeer duidelijke verschillen in de perceptie en behandeling van Oromo-slaven in vergelijking met Bantu-slaven.
Portugezen stichten in de vijftiende eeuw de eerste Europese kolonies gebaseerd op slavernij: in suikerplantages langs de Afrikaanse kust en later ook op grote schaal in Brazilië.
Michiel de Ruyter (1607-1676)
Die handelsroutes waren voor een groot deel gebaseerd op de slavenhandel waarmee de de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden veel geld verdiende. Aan de westkust van Afrika, waar de bevolking vaak tot slaaf werd gemaakt, vocht De Ruyter daarom verschillende oorlogen uit met Engeland.