Lieveheersbeestjes, spinnen, sluipwespen en libellen zijn enkele nuttige insecten die een witte vlieg populatie kunnen bestrijden. De Encarsia formosa sluipwesp is de meest gebruikte natuurlijke bestrijder van de witte vlieg. De parasitaire sluipwesp parasiteert exclusief de witte vlieg.
De witte vlieg houdt ook niet van te droge of te vochtige lucht. Een relatieve vochtigheid van 75 tot 80% is ideaal is voor haar ontwikkeling. Je zou dus een droger of vochtiger klimaat moeten maken: een drogere serre of kas is beter voor jouw tomaten, een vochtige serre of kas beter voor jouw komkommers.
Biologische cyclus van witte vliegen
De volledige levenscyclus van de witte vlieg ligt tussen de 15 en 40 dagen.
Welke planten zijn gevoelig? Oorspronkelijk kwam deze plaag vooral voor in de kassenteelt. Gewassen uit de moestuin zijn extra gevoelig voor deze plaag. Verder zijn alle kamerplanten met zacht blad een geschikte gastheer voor de witte vlieg.
Soms zie je kleine vliegjes die uit potgrond komen. Dit is een bekend fenomeen, het zijn varenrouwmuggen. Ze zijn niet schadelijk. Vliegjes en andere beestjes vinden potgrond een goede plek om eitjes in te leggen omdat de larfjes in een vochtige omgeving met veel organische stof goed gedijen.
Plaats een val: Vul een glas of kom met wijn, port of azijn met afwasmiddel.Doe hier huishoudfolie overheen, dit maak je vast met een elastiek.Prik hier gaatjes in met een vork of satéprikker. Zo lok je de vliegjes naar de val.
Verjaag vliegen met kruidige geuren
Of vul bakjes met azijn of allesreiniger met citroengeur. Vliegen hebben ook een hekel aan de geur van lavendel. Dus zet boeketjes neer, brand kaarsen of sprenkel lavendelolie. En ze vliegen ook niet graag langs een basilicumplant op de vensterbank.
Maak een mengsel van azijn, zeep en water en doe dit in een bakje. De vliegen worden aangetrokken door de zoete geur van de zeep en komen eropaf. Vervolgens vallen de vliegen in het mengsel en komen niet meer uit de val.
Vliegen hebben een gezichtsveld van bijna 360 graden.Ze zien je dus ook als je ze van achteren besluipt. Bovendien verwerken vliegen visuele informatie veel sneller dan wij. De beestjes onderscheiden zo'n 300 beelden per seconde, tien keer meer dan het maximum dat mensen kunnen behappen.
Lange tijd dacht men dat vliegen vooral afkwamen op witte en gele oppervlaktes. Diverse experimenten wezen daarop. Onderzoekers van de universiteit van Florida kwamen vorig jaar tot heel andere conclusies. Blauw zou de lievelingskleur van de huisvlieg zijn en geel zijn minst geliefde kleur.
Een mix van water en afwasmiddel doet bijvoorbeeld wonderen!Ook kun je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en dus vertrekken. Je kunt ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant.
Sluipwespen en roofvliegen zijn de natuurlijke vijand van de vlieg. Sluipwespen parasiteren zich op de vliegenpop. Hierdoor kan de vlieg zich nooit meer ontwikkelen tot een volwassen vlieg. Roofvliegen larven eten de vliegenlarven.
Vliegen worden aangetrokken door de geur van de appelazijn. Het afwasmiddel zorgt er voor dat de oppervlaktespanning van de azijn wordt verstoord, waardoor de vliegen verdrinken als ze proberen op het oppervlak te landen.Nu hang je de val op in de buurt op van waar de vliegenplaag het ergst is.
Stofluizen leven van schimmels en zijn op zich niet schadelijk. Ze zijn verzot op vochtige ruimtes en komen daarom vaak voor in vochtige woningen, magazijnen of schuren. Je vindt ze in vochtig papier, natte vullingen van matrassen of kussen en vloer- of wandbekleding waarop vochtvlekken of schimmel gevormd is.
Waar leggen vliegen eitjes in huis? Het vrouwtje legt de eitjes bij voorkeur in (rottende) voedselresten. De larve ontwikkelen zich namelijk goed in rottende organische materialen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 12 tot 48 uur uit.
Een huisvlieg leeft - als hij de vliegenmepper lang genoeg weet te ontwijken - 2 tot 4 weken. Een vleesvlieg haalt maximaal 5 weken. Een vlieg is binnen drie dagen nadat ze is verpopt al geslachtsrijp en zorgt tijdens haar korte leven voor 500 tot 2000 nakomelingen (eitjes).
Naast een vochtige plek is het belangrijk dat er voldoende voedingsstoffen voor de larven aanwezig zijn. Vaak kiezen vliegen daarom voor een plek met waar organische materialen liggen die aan het rotten zijn. In principe leggen de vliegen eitjes op de plekken waar ze dit kunnen.
Als de vliegjes steeds terug blijven komen, dan kan dit zoals eerder gesteld op een slechte luchtkwaliteit duiden. Belangrijk is dus ook om je woning goed te ventileren. Als je niet van het probleem afkomt, kan het ook verstandig zijn om een gespecialiseerd bedrijf de luchtkwaliteit te laten meten.
Ervaart u last van kleine zwarte vliegjes in huis? Dat is vervelend want vaak zijn ze er dan in groten getale. De kleine vliegjes waar u last van heeft, zijn hoogstwaarschijnlijk rouwvliegjes, oftewel rouwmuggen.
Fruitvliegjes vangen doe je met een kopje met 1/2 water, 1/2 azijn en een druppel afwasmiddel. De vliegjes komen af op azijn en verdrinken doordat het afwasmiddel het ze onmogelijk maakt om uit het water te kruipen. Zorg ook voor een schone keuken en verzamel binnen geen GFT afval.
Citronella, eucalyptus en lavendel zijn zo'n geuren waar insecten zoals muggen, teken en wespen nadrukkelijk niet van houden. Dit komt omdat deze essentiële oliën vluchtige bestanddelen bevatten die insecten liever mijden. Vooral citronellal, linalool en 1,8-cineol zijn heel effectief.
Lavendelolie: Lavendelolie heeft niet alleen een aangename geur, maar ook insectenwerende eigenschappen. Pepermuntolie: Pepermuntolie heeft een sterke geur die insecten afstoot. Tea tree olie: Tea tree olie staat bekend om zijn antimicrobiële eigenschappen en helpt ook bij het afweren van insecten.
Behalve basilicum hebben vliegen ook een hekel aan de geur van lavendel. Strooi wat lavendel door je huis of zet een paar plantjes neer. Als je zowel basilicum als lavendel in je huis hebt, is de kans op vliegenoverlast aanzienlijk kleiner.