Bekende oorzaken van draaiduizeligheid zijn: Ontsteking van het evenwichtsorgaan. Ziekte van Ménière (duizelig en misselijk in combinatie met oorsuizen en/of gehoorverlies) Migraineaanval (duizelig en misselijk in combinatie met hoofdpijn)
Lage bloedsuikerspiegel
Je lichaam heeft suiker, meer bepaald glucose, nodig voor energie. Als je bloedsuikerspiegel te laag is, kan je duizelig worden, beven en vermoeid zijn.
“Duizeligheid ontstaat wanneer in het lichaam de informatie over je positie in de ruimte is verstoord,” legt KNO-arts Martijn Alles uit. “Deze informatie is afkomstig van het evenwichtsorgaan, de ogen en het zogenaamde diepe gevoel in pezen en spieren vanuit de nek en benen.”
Spoed: Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u opeens duizelig bent met 1 of meer van deze klachten: opeens dubbelzien, moeilijk praten, slikken of lopen, minder kracht of gevoel in een arm of been. opeens minder kunnen horen. opeens erge hoofdpijn of nekpijn.
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
Oorzaken van duizeligheid zijn onder andere: ontsteking van het evenwichtsorgaan, de ziekte van Ménière, hartritmestoornissen, hyperventilatie en een lage bloeddruk. De behandeling van duizeligheid is afhankelijk van de oorzaak. Neem contact op met je huisarts wanneer je je plotseling duizelig voelt.
Neurologische klachten: hoofdpijn (10,3-12,1%) en duizeligheid (7,1-8,1%). Over de frequentie van anosmie is er nog onvoldoende duidelijkheid.
Draaiduizeligheid wordt meestal omschreven als een ronddraaiend gevoel, terwijl duizeligheid wordt omschreven als “licht in het hoofd”. Draaiduizeligheid heeft verschillende oorzaken en wordt op verschillende manieren behandeld.
Meestal is duizeligheid het gevolg van een onschuldige aandoening, maar een enkele keer ook van een ernstige ziekte. Duizeligheid maakt onzeker en angstig. Het kan u ernstig hinderen in het functioneren in het dagelijks leven.
Stress zorgt voor een verhoogde gevoeligheid, waardoor je meer last hebt van je duizelingen. Duizeligheid als gevolg van stress, kan weer leiden tot angst, paniek en hyperventilatie.
U hebt het gevoel dat de wereld om u heen draait of het idee dat u zelf rondtolt. U kunt daarbij last hebben van angst, transpireren, misselijkheid en braken. Of klachten hebben zoals minder horen, oorsuizen of hoofdpijn. In dat geval ligt de afwijking vaak in de evenwichtsorganen.
Vergeet je snel dingen, word je regelmatig moe wakker, heb je soms moeite om je te concentreren en voel je je vaak slap en futloos? Al dit soort symptomen wordt gezamenlijk ook wel beschreven als 'hersenmist' of 'brain fog'.
Je licht in het hoofd voelen is een vorm van duizeligheid. Je voelt je draaierig, flauw en hebt soms het gevoel flauw te vallen. Soms wordt het zelfs even zwart voor je ogen of kun je daadwerkelijk flauwvallen. Er zijn veel uiteenlopende oorzaken voor een licht gevoel in het hoofd.
Oorzaken van duizeligheid
De klachten duren enkele minuten tot zelfs enkele uren, waarna spontaan herstel optreedt. De bekendste oorzaken van een plotselinge aanval van draaiduizeligheid zijn: Ontsteking van het evenwichtsorgaan. Meestal gaat het om een ontsteking door een virus in aansluiting op een griepperiode.
Zorg bij duizeligheid bij vermoeidheid dat je genoeg vocht binnen krijgt. Onze hersenen hebben vocht nodig. Als je te weinig drinkt dan kan dit lijden tot duizeligheid.
Duizeligheid vanuit de nek, kan komen doordat er te veel spierspanning is opgebouwd in de nekregio. Ook kan het niet goed bewegen van de nekgewrichten een oorzaak zijn. Vaak zien we bij deze duizeligheid dan ook een combinatie met nekklachten en/of hoofdpijnklachten.
De klachten bij lage bloeddruk
De klachten van lage bloeddruk zijn zoals eerder gezegd vaak meteen merkbaar. Zo kunt u ineens duizelig of misselijk worden. Ook is flauwvallen een vaak voorkomende klacht. Deze klachten worden veroorzaakt omdat er niet genoeg bloed naar de hersenen wordt gepompt.
Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid.
In een anamnese gesprek en een neurologisch onderzoek zal de neuroloog erachter proberen te komen waar de duizeligheid vandaan komt. De diagnose zal worden besproken en uitgelegd. U krijgt ruimschoots de gelegenheid vragen te stellen. Het voorgestelde behandelplan is afhankelijk van de oorzaak van uw duizeligheid.