In de wet staat dat tatoeage inkt steriel moet zijn. Om het risico op een infectie te verkleinen is het goed om een tatoeage te laten zetten bij een tatoeëerder met een vergunning van de GGD. Dat betekent dat de tatoeëerder hygiënisch werkt en steriele inkt gebruikt.
Zoals Eternal Tattoo Ink, afkomstig uit de USA, wat een van de beste inkt is, gebruikt door vele tattoo artists. Naast dit welbekende merk bieden we ook merken aan zoals Kuro Sumi, Black Ink, Intenze Inks, en nog veel meer.
Volgend jaar mogen tatoeëerders twee veel gebruikte inkt-pigmenten namelijk niet meer gebruiken. De kleuren Pigment Blauw 15:3 en Pigment Groen 7 worden vanaf januari 2023 verboden, omdat in deze pigmenten bepaalde stoffen zitten die kankerverwekkend zijn als ze door het lichaam gaan zwerven.
Na roetzwart is titaniumdioxide (TiO2) het meest gebruikte ingrediënt in tatoeage-inkten. Titaniumdioxide is een wit pigment dat meestal gebruikt wordt om bepaalde kleurschakeringen te krijgen door het te mengen met andere kleurstoffen.
De juiste stick en poke naalden om te gebruiken komt neer op voorkeur, maar in geval van twijfel is een goede plek om te beginnen bij het maken van hand poke tatoeages met een 3 of 5 ronde voering. Als het gaat om de beste stick- en poke-inkt om te gebruiken, raden we tattoo-inkt van Silverback Ink® aan.
Thuispriktatoeages worden ook wel stick & poke-tattoos genoemd. Je zet ze door een naald in inkt te dopen en die vervolgens zo in je huid te prikken – dat is voor beginners makkelijker dan met een tattoomachine. Verder zijn ze net zo permanent als machinale tattoos.
Meestal gaat de naald met de inkt tot zo'n 2mm diep de huid in totdat het de lederhuid bereikt. De huid is opgebouwd uit twee verschillende lagen, die weer uit verschillende weefsels bestaan.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft aan dat het risico op kanker door tatoeages klein is, maar niet verwaarloosbaar: variërend van 1 op 10.000 tot 1 op 1 miljoen. Tatoeage-inkt bevat stoffen als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) en aromatische aminen.
Vanaf 2022 geen groene en rode tattoos meer mogelijk: 'Het is nog maar de vraag of het er veiliger op wordt' Vanaf volgend jaar worden de regels aan banden gelegd rondom kleurentattoos. Vanaf januari worden de populaire kleuren blauw en groen verboden omdat de pigmenten kankerverwekkend zouden zijn.
Kankerverwekkende stoffen
In tatoeage inkt kunnen PAKs of aromatische amines zitten als vervuiling. PAKs en aromatische amines zijn kankerverwekkend. De kans dat je kanker krijgt door de vervuiling in tatoeage inkt is klein, maar niet verwaarloosbaar. Het risico.
“Hij wordt wat grijziger, lichtjes blauwer of groener. Dat komt omdat er pigment in je huid zit. De ene huid heeft een roze ondertoon, de ander een gele of een groene. Dat beïnvloedt hoe je zwarte tattoo doorheen de jaren zal verkleuren.” Maar wie smeert, behoudt doorheen de jaren wel beter de oorspronkelijke kleur.
Deze blauwachtige of donkere omlijning kan worden toegeschreven aan het verspreiden van de inkt, ook wel een 'blowout' genoemd. Deze verkleuring vindt plaats wanneer tattoo pigmenten zich verspreiden in de onderste huidlaag.
Tatoeëerders mogen vanaf vandaag geen tattoo-inkt meer gebruiken met kleur. In de inkt kunnen schadelijke stoffen zitten voor de menselijke gezondheid als ze in het lichaam of zenuwstelsel terecht komen. Volgens de nieuwe regels mogen er een aantal stoffen niet meer in de inkt zitten.
Pigmenten gebruikt in Tatoeage-inkt
De inkten van vandaag de dag gebruiken nog steeds enkele originele minerale pigmenten, naast de moderne industriële organische pigmenten.
Allergische reactie op inkt
Meestal ondervinden mensen geen problemen van hun tatoeage, maar soms ontstaat er een allergische reactie op de inkt, vooral op de kleur rood. Jeuk, zwelling (98%) en pijn (12%) zijn verreweg de meest aangegeven klachten.
Het beste antwoord
De kleur maakt niet uit, een tatoeage zal in de loop van jaren vervagen. Hoe snel dat gaat is afhankelijk van een 2 tal factoren; hoe dekkend en hoe diep is hij gezet ofterwel, wat voor kwaliteiten heeft de tattoeerder en de zon.
Redenen van een mislukte tattoo en de gevolgen hiervan
Spelfouten. De tattoo is niet netjes afgewerkt. De tattoo lijkt niet op het gewenste plaatje. U heeft een litteken op de tattoo opgelopen.
Tattoo moet genezen
En die wond moet helen. Daarom wordt geadviseerd om 'm goed in te smeren met bijvoorbeeld Bepanthen, er zeker drie weken mee uit de zon te blijven en ook niet te gaan zwemmen. Maar na die drie weken, is de tattoo nog lang niet volledig genezen - dat kan nog wel een jaar duren.
Dat je tattoo de eerste dagen rood, opgezet en warm is de eerste dagen is normaal. Elk lichaam reageert anders, bij de een is het wat meer dan bij de ander. Is het nou na 5 dagen nog steeds heel erg rood of misschien wel erger geworden dan kan je beter even contact opnemen met Tattooschuur of met je huisarts.
Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen alleen een tatoeage met toestemming van de ouders (of voogd). De ouders moeten aanwezig zijn als de tatoeage of piercing wordt gezet. Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen geen tatoeage op het hoofd, de hals, de polsen of handen. Zij mogen ook geen genitale piercing.
Is tattoo weglaseren pijnlijk? De behandeling kan gevoelig of zelfs pijnlijk zijn, de ervaring verschilt van persoon tot persoon. Het voelt aan alsof iemand met een elastiekje tegen uw huid aanslaat of als korte speldenprikjes in uw huid. De napijn is echter kortdurend, maximaal een kwartier.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kind inktvlekken op zijn handen en vingers krijgt. Meestal is de vlek op de huid of tong het vervelendste, omdat deze enkele dagen kan blijven zitten. De vlek zal vanzelf slijten. Gebruik geen schrob- of schoonmaakmiddelen om de vlek te verwijderen.
Magnum naalden zijn de beste naalden voor bijna al het schaduwwerk voor de tattoo. Deze naalden hebben een langere taper die gelijk of groter is dan de taper van ronde shader naalden. Magnums geven veel inkt af, dit maakt ze echt ideaal voor het opvullen van grote kleurvlakken.
De buitenste huidlagen van een tattoo moeten na zo'n 2 tot 3 weken geheeld zijn, zodat je er geen hinder meer van ondervindt in je dagelijkse leven. Het volledige genezingsproces in alle huidlagen kan echter 4 tot 6 maanden duren.
Die lederhuid maakt voortdurend nieuwe huidcellen aan. De nieuwe huidcellen reizen van de lederhuid in 4 weken naar boven, om uiteindelijk in de opperhuid weer door slijtage van je lichaam te vallen. En zo wordt je huid voortdurend vernieuwd en blijft de inkt gewoon zitten zonder te slijten.