De pil wordt gemaakt in veel verschillende sterktes. Daarom is de pil alleen verkrijgbaar met een recept. Het eerste recept voor de pil krijg je bij je huisarts of bij het Sense-spreekuur bij jou in de buurt. Herhaalrecepten kun je gewoon via de apotheek krijgen.
Neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts u een aantal vragen stellen en bepalen welke pil voor u het meest geschikt is. Met het recept van de huisarts kunt u de pil bij de apotheek halen.
De pil is enkel op doktersvoorschrift verkrijgbaar.
Nergens goedkoper of makkelijker: bestel je anticonceptie via onze app, gewoon met een foto van het recept of etiket. Dan krijg je ze gratis thuisbezorgd en als je wilt automatisch herhaald.
Na de stopweek begin je weer met een nieuwe strip. Je begint op dezelfde dag als waarop je de vorige strip bent begonnen. Ook als je dan nog bloedverlies hebt. Je kunt af en toe de stopweek overslaan.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
De hormonen zijn te kort in je lichaam. Je kunt dan zwanger raken. Als je de pil daarna 7 dagen goed slikt, is het weer veilig.
Zodra je als vrouw 21 jaar oud bent, wordt de pil of een spiraaltje niet meer vergoed vanuit het basispakket. Je hebt dan 3 opties: Zelf voor de pil betalen (kosten zijn circa 30 euro per jaar) Zelf het spiraaltje betalen (kosten zijn circa 70 euro per 10 jaar); plaatsing bij de huisarts is gratis.
Kosten anticonceptiepil: zelf betalen of verzekeren? De kosten van de anticonceptiepil verschillen per merk, de goedkoopste is rond de 37 euro. Voor een aanvullende verzekering met dekking voor anticonceptie betaal je al snel 75 euro per jaar.
Dat kan. Je kan zelf naar de huisarts gaan en een voorschrift vragen voor anticonceptie. Je huisarts heeft beroepsgeheim.
Je kunt de morning-afterpil ook nog wel later slikken: de pil met levonorgestrel: binnen 3 dagen (72 uur) na de onveilige seks. of de pil met ulipristal: binnen 5 dagen (120 uur) na de onveilige seks.
Minder dan 12 uur na je vaste tijd van slikken: neem de pil alsnog zo snel mogelijk in. Neem de volgende pil op de normale tijd en ga door met je pilstrip. Dan blijf je tegen zwangerschap beschermd. 12 uur of langer na je vaste tijd van slikken: dan ben je minder goed beschermd.
Hoe betrouwbaar is de pil? De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%.
Veranderen van pil
Ga altijd naar de huisarts wanneer je wilt veranderen van anticonceptiepil of methode. Je kunt bijvoorbeeld overstappen op een anticonceptiepil met een lagere dosering oestrogeen, een ander soort oestrogeen of zonder oestrogeen.
De pil (de eenfase-combinatiepil)
De kans dat je bij vergeten van de pil zwanger wordt is groter als je: na de stopweek de 1e pil bent vergeten. in de eerste week van je strip 1 of meer pillen bent vergeten. 2 keer of vaker achter elkaar de pil bent vergeten.
Korte stopweek
Je kunt zonder problemen minder dan 7 dagen stoppen met de pil. Dan stop je bijvoorbeeld 4 dagen en ga je daarna de pil weer slikken. Sommige meisjes doen dit omdat ze dan minder last hebben van bloedverlies.
Anticonceptiemiddelen worden gratis voor vrouwen tot 25 jaar. De ministerraad heeft het koninklijk besluit daaromtrent vandaag goedgekeurd. De morning-afterpil wordt volledig gratis, ongeacht de leeftijd. De maatregel maakt deel uit van het budget van de gezondheidszorg voor 2020, dat eind vorig jaar werd goedgekeurd.
Tot je 18e krijg je een volledige vergoeding uit de basisverzekering. Je betaalt ook geen eigen risico. Tussen je 18e en 21e wordt de pil gedekt uit de basisverzekering, maar betaal je wel je eigen risico. Zodra je 21 bent, moet je de pil helemaal zelf betalen, tenzij je een aanvullende verzekering hebt afgesloten.
Ook in 2022 valt de pil onder de basisverzekering voor vrouwen onder de 21. Let op: als je tussen de 18 en 21 bent geldt het eigen risico. Als je verder geen kosten maakt, betaal je de pil dus alsnog zelf.
Tot 21 jaar valt de anticonceptiepil onder het eigen risico. Heb je nog niet je volledige eigen risico gebruikt, dan betaal je de kosten dus (voor een deel) zelf.
De pleister
Als je jonger dan 21 jaar bent, dan zijn de meeste anticonceptiemiddelen wel goedkoop. Het allergoedkoopste is dan wel een koperspiraaltje. Eens je boven 21 jaar bent, dan kan je anticonceptiemiddelen niet meer goedkoop noemen. Het voordeligste, naast een 'standaardcondoom', is ook een koperspiraaltje.
Niet geschikt voor vrouwen ouder dan 45 jaar: de prikpil geeft een licht verhoogd risico op osteoporose of broze botten. In het begin kan je last hebben van frequent, onregelmatig, licht bloedverlies. Als je bijwerkingen hebt, kan je die niet zomaar stoppen. De hormonen blijven drie maanden in je bloed.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn.
Seks tijdens ongesteldheid en condoom
Wanneer je ongesteld bent en dus bloed verliest is het risico op infecties, hiv en andere soa's groter. Het is dus is verstandig om een condoom te gebruiken, zelfs als je normaal geen condoom gebruikt.
De duur van een cyclus is tussen de 21 en 35 dagen, daarbuiten is er sprake van een kortere of langere cyclus. Een vrouw kan vruchtbaar zijn vanaf dag 8-9 t/m de 3e week, waarbij de bevruchting in de periode van 5 dagen na de menstruatie tot en met de ovulatie moet plaats vinden.