Mensen die jaloers zijn, zijn vaak zelf onzeker of hebben weinig zelfvertrouwen.Ook kan jaloezie in een relatie voortkomen uit de angst om iemand te verliezen. Verder zijn er nog een aantal andere factoren die jaloezie versterken: emotionele instabiliteit.
Iedereen vergelijkt zichzelf met anderen, dat is heel normaal en het kan je helpen je eigen waarden te ontwikkelen. Maar wanneer je alsmaar het gevoel hebt dat je niet zoveel kunt bereiken als je vriendin, of altijd in vergelijking niet tevreden bent, kan dit jaloezie tot gevolg hebben.
Jaloezie kan om verschillende redenen optreden. Je kunt jaloers zijn omdat je het beter wilt doen dan een ander, iemand iets misgunt of omdat je bang bent dierbaren te verliezen. Meestal wil je zelf ook bezitten wat een ander bezit. Hierbij kan het gaan om materie, eigenschappen of relaties.
Jaloezie of ijverzucht (ook: jaloersheid of nijd) is een gemoedstoestand of emotie waarbij men datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Dit kan zowel om materie, eigenschappen als om relaties gaan.
Jaloezie lost niets op, maar het is een menselijke emotie.
Het beste dat je kunt doen is eens realistisch kijken naar het beeld dat jij hebt van je 'bestie' en eens een goed gesprek met haar aangaan. Of ze ook nog veel werkt in de avonduren bijvoorbeeld, haar baan als zwaar ervaart en wat haar werk nou precies inhoudt.
Jaloezie zegt iets over je eigen verlangens
Het is belangrijk om te beseffen dat de kern van deze emotie in jezelf ligt en niets te maken heeft met de ander. Hetgene wat de ander heeft, raakt een gevoelige snaar bij jou. Het gaat om een tekort, behoefte of verlangen dat diep in je verscholen ligt.
Gezonde jaloezie
Een beetje jaloezie in een relatie is niet erg. Het geeft eigenlijk best een geruststellend gevoel dat je partner een beetje angst heeft om je te verliezen. In gezonde relaties komt er daarom ook jaloezie voor, maar dan op een milde manier.
Als iemand jaloers is, heeft de ander het niet eenvoudig. Bij echte jaloezie wordt er geen moeite bespaard om emotionele chantage toe te passen om de eigen zin door te drijven. Mensen die vaardig zijn in jaloers gedrag geven de ander op subtiele wijze het idee dat hij of zij iets moet doen om de relatie goed te houden.
Ziekelijk jaloerse mensen hebben vaak een negatief zelfbeeld, zijn wantrouwend naar anderen toe en hebben een hechtingsstijl die hen vatbaar maakt voor ziekelijke jaloezie.
Gevoelens van jaloezie wijzen je erop, dat het tijd is om goed stil te staan bij wat jij allemaal te bieden hebt. Maak een lijst met al jouw goede eigenschappen en blijf deze aanvullen. Zeg 'stop' tegen jezelf, als jouw jaloezie-knop weer aangaat. Zoek afleiding of ga iets positiefs doen voor jezelf.
Wanneer je voortdurend bang bent dat je partner vreemdgaat of daadwerkelijk overtuigd bent dat je partner je bedriegt zonder dat hiervoor een goede reden is, ben je ziekelijk jaloers.
Want als je hem jaloers wil maken, moet je er eerst voor zorgen dat hij je heel graag wil. Hij moet zo naar je verlangen dat het hem pijn doet als jij naar een ander kijkt. Dat verlangen zal niet op gang komen als je hem afkraakt, maar wel als je hem het gevoel geeft dat hij de sterkste man op aarde is.
Fake vrienden weten niet wanneer ze op moeten houden. Het is net alsof het in hun natuur zit om continu alles over je te vertellen als je niet in de buurt bent. Ze geven niks om je privacy – of het feit dat je ze een geheim hebt toevertrouwd.
De woorden overlappen in de betekenis 'benijden', maar afgunst geeft ook aan dat je een ander iets niet gunt. Als de afgunst tot woede leidt, kan het zelfs gebeuren dat men iets kapotmaakt, alleen maar om te zorgen dat de ander het niet heeft. Bij jaloezie wil men juist zelf iets hebben.
Jaloezie in een relatie
Jaloerse gevoelens komen naar boven als je het gevoel hebt om je partner te verliezen. Als jij of je partner jaloers is, kan dit de oorzaak zijn van het vernietigen van je relatie. Jaloezie kan namelijk tot vervelend en gevaarlijk gedrag leiden.
Jaloersheidswaan is een vorm van waanstoornis. Kenmerkend voor de stoornis is een overheersende en ongegronde jaloezie en/of de overtuiging dat de partner ontrouw is. De aandoening wordt ook wel het Othello-syndroom genoemd naar het gelijknamige toneelstuk.
Wanneer je jaloers bent, gaan er diverse emoties door je lichaam heen. Je bent boos op die persoon, omdat hij of zij iets heeft wat jij heel graag wil hebben. Tegelijkertijd voel je je ook machteloos, omdat jij het misschien niet kan hebben, terwijl de ander er zo mee kan pronken.
Omhoog en naar rechts kijken is een teken van verveling. Pupillen worden groter als iemand geïnteresseerd is, maar meestal worden ze juist kleiner als iemand verveeld raakt. Het ontwijken van oogcontact betekent meestal dat iemand iets voor je verborgen houdt, dat hij/zij je niet vertrouwd of bang voor je is.
Een jaloerse persoon zal altijd proberen om je te devalueren om goed over zichzelf te kunnen denken en als gevolg daarvan maakt hij of zij je de hele tijd ongelukkig •4) Iemand die doelbewust niet wil feliciteren: Dit is ook een van de meest krachtige tekenen dat laat zien dat iemand jaloers is.
Ze is altijd negatief
Is jouw vriendin zo'n klager, die nergens het positieve in ziet kan dat te maken hebben met haar jaloerse neigingen. Lopen jullie bijvoorbeeld samen een ruimte binnen en heb jij meteen leuk oogcontact? Dan zal zij klagen dat er geen leuke mensen zijn en aandringen om zo snel mogelijk weg te gaan.
Jaloezie wordt veroorzaakt door onzekerheid, bezitsdrang en angsten die ons verwijderen van de liefde, onze relaties vervuilen en onze vrijheid vernietigen. Dit is waarom het niet synoniem kan zijn met liefde. Integendeel: de liefde vereist dat we onszelf van jaloezie losmaken.
Het kan natuurlijk zijn dat hij om persoonlijke redenen een relatie niet aandurft. Misschien heeft hij (een beetje) bindingsangst of heeft hij heel slechte ervaringen gehad met een ex. Dat zijn dingen die ervoor kunnen zorgen dat hij het lastig vindt om zich écht te binden.
Jaloezie als drijfveer
Jaloeziegevoelens zijn onvermijdelijk en horen nu eenmaal bij ons complexe gevoelsleven. Dat wil overigens niet zeggen dat er niets positiefs uit voort kan komen. Jaloezie prikkelt je om nog beter te doen door lering uit het verleden te trekken en verbeteringen in je leven aan te brengen.