Sporen van de bacterie kunnen via de pootjes van bijen in honing terechtkomen. De bacterie kan ook voorkomen in thuis bereide en langdurige bewaarde groenten en vlees, knoflook en olie. Het is aan te raden om kinderen tot 1 jaar geen honing te geven om infantiel botulisme te voorkomen.
Ook niet een heel klein beetje. In honing kan namelijk een bacterie zitten die levensgevaarlijk is voor baby's. Als kinderen jonger dan 1 jaar in aanraking komen met deze bacterie, kunnen zij infantiele botulisme krijgen; een ernstige ziekte die tot verlammingen en zelfs – in het ergste geval – tot de dood kan leiden.
Baby's, tot 1 jaar oud, kunnen botulisme ook oplopen door het binnenkrijgen van de bacterie via honing. Dit wordt infantiel botulisme genoemd. Bij infantiel botulisme komen niet de toxinen maar de sporen van de bacterie in de darmen terecht.
Baby's jonger dan 1 jaar mogen geen honing krijgen. Dat komt omdat er in honing een bacteriesoort (Clostridium) zit die infantiel botulisme veroorzaakt . Infantiel botulisme kan spierzwakte veroorzaken, met symptomen als slecht zuigen, een zwakke huilbui, constipatie en een verminderde spierspanning (slapheid).
De kans is klein dat een potje honing is besmet met Clostridium botulinum. Kinderen ouder dan 1 jaar en volwassenen hebben een volledig ontwikkelde darmflora. De kans dat sporen van de botulisme-bacterie overleven is daardoor zeer klein. Vanaf 1 jaar kan iedereen daarom zonder problemen honing eten.
Belangrijke vroege symptomen zijn diplopie (dubbelzien), dysarthrie (spraakstoornis), dysphonie (stemstoornis) en dysphagie (slikstoornissen) (4 D's), zwakte van de aangezichtspieren, ptosis en verlies van de slikreflex.
Ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je honing eten. Alleen kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter geen honing geven. Voor hen kan het schadelijk zijn. Baby's kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt.
Probeer gewoon alles met mate te eten en let op welke voedingsmiddelen de baby niet goed verdraagt. Afwisseling en matigheid zijn sleutelwoorden . Honing is geen probleem bij borstvoeding, de sporen van de bacterie die infantiel Botulisme veroorzaken komen niet in de moedermelk terecht.
Botulisme is een moeilijk te behandelen vorm van vergiftiging. Als het toxine eenmaal in de zenuwuiteinden is doorgedrongen zijn er geen medicijnen beschikbaar om de werking van het toxine tegen te gaan. Het succes van behandeling is sterk afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen toxinen en het stadium van de ziekte.
Mag een baby thee met honing? Nee, onder de 12 maanden kun je beter geen honing geven vanwege het kleine risico op infantiel botulisme. Vanaf 12 maanden mogen kinderen honing en kun je een beetje door de thee doen.
Nog enkele waarschuwing over honing in de thee!
Een studie toonde aan dat wanneer honing wordt verhit zich een stof vormt die hydromethylfurfural wordt genoemd en potentieel toxisch en kankerverwekkend zou zijn. De chemische structuur van honing verandert door verhitting, wat het peroxidegehalte doet stijgen.
Baby mag geen honing eten
Alhoewel honing bekendstaat om haar diverse gezondheidsvoordelen, wordt consumptie van honing door jonge kinderen afgeraden. Het RIVM adviseert om baby's tot 1 jaar geen honing te geven ter voorkoming van infantiel botulisme. Dit advies wordt onderschreven door het Voedingscentrum.
Het blijkt dat de risico's van het maken van knoflookolie ontstaan doordat er sporen van clostridium botulinum in knoflookteentjes kunnen zitten. Dit is een bacterie die botulisme kan veroorzaken. Botulisme is een zeer gevaarlijke ziekte die veroorzaakt wordt door de gifstoffen van die betreffende bacterie.
Infantiel botulisme treedt in 98% van de gevallen op bij baby's in de leeftijd van 1 tot 6 maanden. Symptomen zijn slikklachten (kwijlen), voedselweigering, obstipatie, spierzwakte en verlammingen. Ook de ademhalingsspieren kunnen aangedaan zijn, wat tot de dood kan leiden.
De groei van de botulisme bacterie is onzichtbaar, er verandert niets aan de kleur, geur of smaak.
Wanneer je in water gaat zwemmen waar deze stoffen in zitten, kun je jeuk en een rode huid krijgen. Wanneer je deze stoffen ook binnen krijgt, kun je ook hoofdpijn, buikpijn of allergische reacties krijgen.
Honing kan een gevaarlijke bacterie bevatten
Als een baby wordt besmet met deze bacterie via honing wordt dat infantiel botulisme genoemd. Omdat de darmen van een baby nog niet volledig ontwikkeld zijn, kan dat grote gevolgen hebben voor je kleintje, mogelijks zelfs verlamming of de dood.
Cafeïnehoudende dranken en borstvoeding
Meer kan je baby lastig of prikkelbaar maken. Let wel, er zit cafeïne in koffie, maar er zit ook cafeïne in sommige theesoorten, frisdrank en chocolade, dus houd hier rekening mee wanneer je de berekeningen maakt van de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt.
Ongepasteuriseerde honing kan sporen van de bacterie Clostridium botulinum bevatten, wat gevaarlijk kan zijn voor een zich ontwikkelende baby. Gebruik alleen gepasteuriseerde honing tijdens de zwangerschap.
Het is verstandig om je inname van kaneel te beperken tijdens je zwangerschap. Kruiden en specerijen bevatten bepaalde plantengifstoffen, die in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor jou en je ongeboren kindje. Zo bevat kaneel de stof coumarine. Een teveel hiervan kan tot leverschade en bloedingen leiden.
Honing kan elke dag worden geconsumeerd.Het is een natuurlijke en gezondere zoetstof in vergelijking met geraffineerde suikers. Echter, vanwege de calorische waarde is het belangrijk om het met mate te eten. De aanbevolen hoeveelheid honing per dag varieert per persoon.
Jonge kinderen tot de leeftijd van 1 jaar oud kunnen botulisme krijgen door het eten van honing. Via de honing komen sporen van de bacterie in de darmen van het kind die daar uitgroeien tot bacteriën die gifstoffen kunnen aanmaken. Er bestaan verschillende types botulinetoxine, type A t/m type G.
contact met levende of dode ratten, contact met de urine van ratten, contact met aarde, riool en oppervlaktewater waarin besmette urine zit, door het zwemmen in sloten en plassen waarin besmette ratten leven.