Een schorsing door de RVA kan oplopen tot 52 weken, maar die duurt meestal 10 à 13 weken. Door na het ontslag niet onmiddellijk uitkeringen aan te vragen bij de RVA, maar eerst 4 weken elders te werken, kan men ontsnappen aan een sanctie.
U werd ontslagen door uw eigen schuld? Indien u schuld hebt aan uw ontslag, kunt u een verwittiging krijgen of kunt u van het recht op uitkeringen uitgesloten worden gedurende ten minste 4 weken en ten hoogste 26 weken.
Meestal duurt de schorsing niet langer dan 2 of 3 weken voordat één van de partijen, de werkgever of de werknemer, verdere actie onderneemt. Dat kan bijvoorbeeld zijn een ontslag door de werkgever. Of de werknemer start een kort geding om de op non-actiefstelling of schorsing op te heffen en weer aan het werk te gaan.
Als u zelf ontslag neemt, hebt u in principe geen recht op een werkloosheidsuitkering. Concreet zal de RVA van u willen horen waarom u uw werk hebt opgezegd, en op basis daarvan uw uitkering wellicht een tijdlang schorsen. Na die schorsing kunt u opnieuw een uitkering aanvragen.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet.
Ontslag nemen als je nog geen andere baan hebt, is meestal niet verstandig. Vaak zijn er meerdere redenen waarom je zelf ontslag wil nemen. Er is bijvoorbeeld een conflict op het werk, je vindt het werk niet leuk, je kan niet met je collega's overweg of je wil je met andere dingen gaan bezighouden.
Een schorsing door de RVA kan oplopen tot 52 weken, maar die duurt meestal 10 à 13 weken. Door na het ontslag niet onmiddellijk uitkeringen aan te vragen bij de RVA, maar eerst 4 weken elders te werken, kan men ontsnappen aan een sanctie.
Een dringende reden is een ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen jou en de medewerker onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. Denk hierbij aan diefstal, verduistering, mishandeling of een grove belediging, schending van bedrijfsgeheimen, werkweigering zonder goede reden ...
Recht op WW bij zelf ontslag nemen? Het uitgangspunt is dat uw geen recht op WW heeft wanneer u zelf ontslag neemt. De werkloosheidswet stelt de voorwaarde voor een WW-uitkering dat u niet 'verwijtbaar' mag zijn. Dit betekent dat de reden van werkloosheid niet door u mag komen.
Let op: in veel cao's is opgenomen dat een schorsing niet langer dan 14 dagen mag duren. Meestal kan deze periode één keer worden verlengd.
Duurt de schorsing langer dan 1 dag? Dan moet het schoolbestuur ons op de hoogte brengen. Dit gaat via het meldingsformulier schorsing en verwijdering in het Internet Schooldossier van de school. Ook moet het schoolbestuur de reden van de schorsing vermelden in het formulier.
Als een leerling zich niet aan de richtlijnen en regels houdt, kan de school een schorsing opleggen. Dit houdt in dat een leerling tijdelijk geen toegang krijgt tot de lessen of zelfs het schoolgebouw. Zowel op de basisschool als op de middelbare school kan een leerling worden geschorst.
Als je bent tewerkgesteld in een programma tot opslorping van de werkloosheid kan je de arbeidsovereenkomst opzeggen mits een opzegtermijn van 7 dagen. Tijdens de periodes van tijdelijke werkloosheid om economische redenen kan je ontslag nemen zonder opzegtermijn.
C4 of ontslagformulier
Sommige werkgevers vullen op het C4 een andere ontslagreden in omdat ze de werknemer niet per se willen 'straffen' door zijn werkloosheidsuitkeringen af te nemen. Met het C4 gaat de RVA immers na of de ontslagen werknemer recht heeft op werkloosheidsuitkeringen.
U bent verplicht het C4-formulier ten laatste over te maken op de laatste werkdag van uw werknemer.
Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Wat is een grote schorsing? Een grote schorsing is een schorsing waarin ofwel: minder dan 3 arbeidsdagen per week zijn voorzien; minder dan 1 arbeidsweek op twee weken is voorzien.
De schorsing geldt ook voor wie aangesloten was bij een dienst van de vrije verzekering (hospitalisatieverzekering, tand verzekering, …). Ook al betaalde je de bijdrage voor deze dienst, je zal hiervoor opnieuw moeten aansluiten en een nieuwe wachttijd doorlopen.
Ziek bij ontslag
Als u ziek uit dienst gaat, dan komt u gewoonlijk in de Ziektewet (ZW). U heeft dan recht op een Ziektewet-uitkering (ZW-uitkering). Daarnaast kunt u recht hebben op een bovenwettelijke aanvulling.
Hoe dien je je ontslag in? Zodra je de beslissing hebt genomen om ontslag te nemen is het netjes dit persoonlijk aan je manager te melden. Nadat je dit gedaan hebt moet je het ook nog op papier laten weten. Een ontslagbrief is de formele wijze om je beslissing te melden.
Je kunt veel redenen bedenken waarom je de overstap wilt maken, zowel positief als negatief. Misschien wil je een volgende stap in je carrière zetten, meer salaris, meer vrijheid, voel je je ondergewaardeerd, wordt het werk je te zwaar of voel je je niet meer op de juiste plek voor welke reden dan ook.
Onder de WAB is het uitgangspunt dat als een werknemer niet komt werken, hij toch doorbetaald moet worden. De werkgever moet op het moment dat er geen arbeid is verricht, bewijzen dat een werknemer geen recht heeft op doorbetaling van het loon. De rollen zijn dus feitelijk omgedraaid.
Een opzegging van een werknemer via whatsapp is dus gewoon rechtsgeldig. Daarbij is het voor een werkgever dus wel van belang de gemoedstoestand van de werknemer in de gaten te houden en te checken of de werknemer zich de consequenties realiseert.
In de wet staan wel regels voor de procedure: Een leerling mag maximaal 5 schooldagen geschorst worden. Het schorsingsbesluit met reden van schorsing wordt per brief aan ouders kenbaar gemaakt. Het schoolbestuur informeert de Onderwijsinspectie bij schorsing langer dan één dag.