Je wist al dat een SPF beschermt tegen schadelijke uv-stralen die tekenen van huidveroudering veroorzaken. Wat je misschien nog niet wist, is dat dagelijkse bescherming je huid ook de gelegenheid geeft om zich te herstellen van schade die eerder ontstaan is.
Waarom een SPf? (
Een goede SPF beschermt je huid niet alleen tegen schadelijke UV-stralen. Door je gezicht goed in te smeren blokkeer je eventuele sporen van luchtvervuiling op je huid, die tevens ook bijdragen aan een versnellend verouderingsproces van je huid.
De SPF in je gezichtscrème geeft dus aan in welke mate je beschermd wordt. En dat is nodig; veroudering van de huid zit hem voor 75% in omgevingsfactoren waaronder UV-straling. En als we dat abrikozenhuidje wat langer kunnen conserveren door met SPF te smeren, dan waarom niet.
Als je je huid niet beschermt tegen de Uv-stralingen, kan dat ook leiden tot DNA-schade. Dit veroorzaakt niet alleen huidveroudering, maar kan ook leiden tot huidkanker. Zonlicht, direct of indirect, kan dan gebeurtenissen in je huid teweegbrengen die de segmenten van het DNA in je huidcellen vernietigen.
Ik leg je uit waarom je beter geen dagcrème met SPF moet gebruiken: Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn de meest gebruikte zonnefilters irriterend voor je huid. Dat wil je dus liever niet de hele dag op je gezicht hebben; We zitten (bijna) de hele dag binnen.
Schadelijke uv-stralen hebben 365 dagen per jaar invloed op je huid. Ook wanneer het bewolkt is en je denkt dat de zon niet schijnt en zelfs als je binnen bent. Het is daarom belangrijk om je huid daar iedere dag tegen te beschermen door altijd een dagcrème met minimaal SPF 30 te gebruiken.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Voor een mooie huid is het essentieel om een goede SPF boordevol antioxidanten te gebruiken die je gezicht beschermt tegen schadelijke UVA- en UVB-straling en vrije radicalen. Zo ga je niet alleen huidveroudering tegen, maar verminder je ook de kans op huidkanker.
SPF staat voor Sun Protection Factor en is een beschermingsfactor die de huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. SPF geeft aan hoelang je beschermd in de zon kunt zitten met zonbescherming (zonnebrandcrème), voordat er zonverbranding optreedt.
Te veel blootstelling aan de zon vergroot weliswaar het risico op huidkanker en veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering. Het is dus belangrijk om zonnebrandcrème elke dag en ook op bewolkte dagen te dragen. Hierbij tips om jezelf dagelijks goed te beschermen.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Hoe vaak smeren? Elke 2 uur smeren is echt een must. Anders is je kindje niet optimaal beschermd tegen de zon. Waterproof of waterresistant geeft aan dat de zonnebrandcrème tijdens het zwemmen beter op de huid blijft zitten.
Het is niet nodig om voor je gezicht een zonnebrandcrème te gebruiken. Een goede dagcrème met minimaal SPF 30 hydrateert, zit vol werkzame ingrediënten en biedt je huid voldoende bescherming tegen schadelijke uv-straling.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Kun je toch bruin worden als je zonnecrème (factor 30) gebruikt? Een zonnecrème houdt het bruiningsproces niet tegen, het gaat gewoon trager. Je zult dus ook met een factor 30 bruin worden… maar vergeet niet dat bruin worden het gevolg is van schade die je huid oploopt: zonder huidschade kun je niet bruin worden.
In principe moet je je elke twee tot 2,5 uur opnieuw insmeren."
Om de werkelijke bescherming te krijgen die op het product aangegeven staat, moet je 2 mg/cm2 op de huid aanbrengen. Met deze hoeveelheid wordt de SPF bepaald die aangegeven is op de zonnebrandcrème. Dit is ongeveer een halve theelepel voor je gezicht.
Eerst je dagcrème
Zij kunnen je huid ook beschermen tegen de zon die nog door je zonnebrandcrème heen dringt. Er is wel een uitzondering; als je een hele vette crème gebruikt die niet intrekt (denk aan vaseline) en je hebt een zonnebrandcrème met chemische filters dan kan je beter eerst je zonnebrandcrème opbrengen.
Volgens de Skin Cancer Foundation geldt: hoe hoger je staat, hoe groter je blootstelling aan schadelijke uv-straling. Elke 300 meter boven de zeespiegel zou de straling met 4-5% toenemen. Daarnaast reflecteert en versterkt sneeuw het zonlicht; op skireis kiest je dus best een échte zonnecrème met minstens SPF 50.
Kortom, de redenen waarom er zonnebrand voor het gezicht zijn: Het strekt sneller in, in tegenstelling tot normale zonnebrand. Zorgt ervoor dat je poriën niet verstop raken. Een lichtere formule voorkomt die vervelende puistjes.
Zonnecrèmes voor het gezicht zijn dikwijls lichter van textuur (minder dik en vet) waardoor ze minder snel je poriën verstoppen en onzuiverheden uitlokken. Heb je last van onzuiverheden of een acnegevoelige huid, dan is het dus slim om een gezichtszonnecrème te smeren.
Om zonverbranding te voorkomen, smeer je je in met zonnebrandcrème. Voor dagelijks gebruik adviseren dermatologen een Sun Protection Factor (SPF) 15 zonnebrand. Voor op vakantie een SPF 30. Indien je dit prettiger vindt kun je je natuurlijk ook beschermen met een SPF50.
Welke SPF voor jou het beste is, is afhankelijk van je huidtype. De meeste mensen in Nederland kunnen op een wat bewolkte dag SPF 15 gebruiken. Op een zonnige dag of wanneer je wat sneller verbrandt kies je SPF 30. Heb je een heel lichte huid, dan kun je het beste SPF 50 gebruiken.