Peper en zout zijn smaakversterkers.Dus deze zorgen ervoor dat de smaak van het gekruide ingrediënt meer tot zijn recht komt. Dat is natuurlijk voor iedereen anders, dus wanneer je ervoor kiest zoutloos of met minder zout of peper te koken is dat je eigen beslissing. En overdrijven is uiteraard nooit goed!
Zout is een smaakversterker die de natuurlijke smaken van voedsel accentueert. Peper kan een gerecht meer complexiteit en dimensie geven door een vleugje scherpte of pittigheid toe te voegen. Ze maken voedsel smakelijker. Zout en peper kunnen een gerecht een meer uitgesproken en bevredigend aroma geven.
Zout onderdrukt bijvoorbeeld bitterheid in voedsel.Ook maakt keukenzout de smaakpapillen actiever. Smaak heeft namelijk een biologische functie. Mensen vinden bepaalde smaken lekker, omdat hun lichaam het nodig heeft.
Wat betreft je gezondheid heeft peper toch een streepje voor op zout. Peper zorgt niet voor een hoge bloeddruk of andere gezondheidsklachten zoals zout dat kan doen. Peper bevat wel allyalkoxybenzenen, dit zijn plantengifstoffen die van nature in de plant zitten.
Zowel de enkelvoudige als de meervoudige persoonsvorm is correct: Peper en zout staat / staan op tafel. In Peper en zout staat op tafel wordt de combinatie peper en zout als één geheel gezien, omdat ze vaak samen op tafel staan, in één peper-en-zoutstel.
Potjes gevuld met mosterdzaad, peperkorrels, venkelzaad en andere 'in tact' kruiden en specerijen gaan wel vier jaar mee. De enige uitzondering op de regel is zout, dat blijft in principe altijd goed, mits er geen water bij komt.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Pittig eten verlaagt je bloeddruk
Lijkt tegenstrijdig - bij pittig eten zien we vooral zwetende mensen en snel kloppende harten voor ons -, maar in peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. In peper zit ook capsaïcine, een stofje dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen.
Er zijn twee redenen waarom pittig eten kan helpen om af te vallen. Enerzijds bevordert capsaïcine het verzadigingsgevoel, waardoor je minder eet.Anderzijds stimuleert capsaïcine de verbranding van lichaamsvet.
Bij een mild natriumtekort heb je meer kans om te vallen door concentratiestoornissen. Daarnaast kunnen er klachten als hoofdpijn, misselijkheid, gevoelloosheid en spierkrampen optreden. Bij langdurig natriumtekort is er meer kans op botontkalking (osteoporose).
Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk. Hart- en vaatziekten. Minder zout eten verkleint mogelijk de kans op hart- en vaatziekten.
Een tekort aan natrium is vooral een probleem voor de hersenen. De klachten zijn daarom meestal neurologisch van aard: slaperigheid, hoofdpijn, verwardheid, vallen, aandachtstekort, moeilijk stappen… De klachten hangen af van de snelheid van het ontstaan en de mate van het natriumtekort.
Het eten van rode pepers helpt de maag stoffen te produceren die helpen tegen maagzweren, maar juist hier geldt: overdaad schaadt. Teveel hete pepers kunnen juist leiden tot maagproblemen.
Melk en andere zuivelproducten zoals ijs, yoghurt, room, boter of kaas eten. Capsaïcine is de stof in pepers die het branderige gevoel in je mond veroorzaakt. In zuivelproducten zit het eiwit caseïne en dat helpt om capsaïcine af te breken. Succes gegarandeerd.
Zout, het 'witte goud'
Ook in het Oude Egypte kende men reeds het gebruik van zout, niet alleen als smaakstof bij het eten, maar voornamelijk als conserveringsmiddel voor voedsel en als cruciaal component bij het mummificeren. In Europa waren het de Kelten die al vroeg zout als betaal- en ruilmiddel gebruikten.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Dan kan een banaan helpen. Bananen zijn namelijk rijk aan het mineraal kalium, uit onderzoek is gebleken dat het eten van 2 stuks per dag al voldoende is voor een bloeddrukdaling van 10%. Het hoge magnesiumgehalte van een banaan kan er weer voor zorgen dat uw migraine minder wordt.
Eet gezond en let op zout
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Vaak na pittig eten moeten mensen een paar uur later erg naar de wc of laten ze meer scheten. Maar is pittig of pikant eten echt slechter voor je darmen of is dit een fabel? Veel mensen vermeiden pittig eten, omdat het slecht zou zijn voor de spijsvertering en darmen. Maar dat blijkt helemaal niet nodig.
Als het echter in een normale hoeveelheid wordt geconsumeerd, is zwarte peper goed voor je gezondheid. Eet niet meer dan 2 eetlepels zwarte peper per dag. Overconsumptie van zwarte peper maakt niet alleen je maag van streek, maar beïnvloedt ook de smaak van het gerecht dat je eet.
Wie regelmatig een pittige maaltijd eet, kan niet alleen zijn immuunsysteem versterken, maar ook de kans op ontstekingen verkleinen en pijn verlichten. Capsaïcine verzwakt de vorming van micro-organismen. Overigens is het ook mogelijk om voedsel langer houdbaar te maken door hete specerijen en chilli's toe te voegen.
Volgens verkennend onderzoek kan zwarte peper de gezondheid ook op allerlei andere manieren ten goede komen: Betere opname van voedingsstoffen. Zwarte peper kan de opname van essentiële voedingstoffen zoals calcium en selenium vergroten.
Er zit 16,4 gram vet in 1 stuk (70 gram) saucijzenbroodje, waarvan 7,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Beide kleuren pepers zijn natuurlijk heel gezond, maar rode pepers zijn iets gezonder. Dit is omdat, de rode peper langer aan de plant hangt en hierdoor meer tijd heeft om vitaminen, mineralen, antioxidanten en in het geval van hete pepers capsaïcine aan te maken.