Vliegen met alleen handbagage heeft voordelen: je hoeft geen bagage in te checken, staat niet lang te wachten bij de bagageband én je hoeft niet extra te betalen voor je koffers. Maar let op: vliegtuigmaatschappijen kunnen strenger zijn in het handhaven van de regels - en die zijn nog best ingewikkeld.
Meestal is dit 10 tot 15 kilo, maar het kan ook 5 kilo zijn. Het hangt ook af van de klasse waar je in vliegt. Probeer je echt aan dit gewicht te houden, als je bagage meer weegt, kan je handbagage als ruimbagage ingecheckt worden, en dan heb je alles voor niks gedaan (en soms moet je dan bijbetalen).
Officieel mag je vaak maar met één stuk handbagage reizen, maar meestal wordt er niet moeilijk gedaan met een kleine tas. In mijn handtas stop ik in ieder geval alles wat ik nodig heb voor het inchecken en tijdens de vlucht.
Zit het bagagevak vol, dan gaat je handbagage gratis mee het ruim in. Een handtas of laptoptas mag sowieso mee de cabine in.
De regels voor handbagage zijn streng: er wordt slechts één tas toegestaan van 45 x 40 x 25 centimeter, met een maximum van 10 kilo. Als je koffer daar niet aan voldoet, wordt de bagage als ruimbagage ingecheckt, en dat kost 40 euro.
De bagage die je eigenlijk altijd mag meenemen in het vliegtuig is handbagage. Vaak bestaat dit uit twee delen, namelijk een handbagagekoffertje (of carry on) en een personal item. Het personal item moet onder de stoel voor je passen en is dus een stuk kleiner dan je carry on.
2-3 weken weg: middelgrote tot grote koffers
Middelgrote tot grote koffers hebben een hoogte die varieert rond de 75 cm. Deze koffers zijn ideaal voor 2 à 3 weken vakantie. Bijvoorbeeld naar de Franse Rivièra. De koffers hebben een inhoud van ongeveer 75 tot 95 liter, wat overeenkomt met zo'n 15 tot 20 kg bagage.
Online check-in is inchecken via het Internet. Een alternatieve optie is inchecken op de luchthaven. Let op! Indien u een ticket geboekt heeft bij de populaire luchtvaartmaatschappijen Ryanair, Wizz Air of easyJet dan loont het zich om online in te checken.
Elke passagier die reist met TUI mag één stuk handbagage van maximaal tien kilo meenemen in de cabine van het vliegtuig. Dit is ongeacht in welke klasse je vliegt. Wil je een extra handtas of laptoptas meenemen in de cabine? Zorg er dan wel voor dat deze extra tas in je handbagage koffer past en niet los mee reist.
De meeste vaste etenswaren mag je meenemen in je handbagage in het vliegtuig. Denk hierbij aan belegde broodjes, salades, groente en fruit, vlees, snoep, koekjes, nootjes, snacks, taart. Als jij een huisgemaakte appeltaart mee wil nemen aan boord, mag dat gewoon!
Tip 1: Maximale afmeting van je koffer
Ga dit wel altijd even na bij de maatschappij waar je mee vliegt, want soms zijn de afmetingen kleiner (of juist groter) of mag je ook twee stukken bagage meenemen. Hou ook rekening met het maximale gewicht. In veel gevallen is dit 10 kg, maar dat kan ook 5, 7 of zelfs 12 kg zijn.
Je handbagage mag alleen bestaan uit een kleine handtas, laptoptas of rugzak met maximale afmetingen van 40 x 20 x 25cm met een maximum gewicht van 8kg en moet onder de stoel voor je geplaatst worden. Handbagage kan niet mee in de bagagebakken boven je stoel. Trolleys worden niet toegestaan in de cabine.
Het formaat van een handbagage rugzak meet je in hoogte, breedte en diepte. De hoogte verschilt per luchtvaartmaatschappij, met een minimum van 38 centimeter en een maximum van 61 cm tussen de verschillende maatschappijen. De breedte verschilt ook en heeft een variabele tussen de 30 centimeter en de 45 centimeter.
Iedereen mag gratis een klein stuk handbagage per persoon meenemen aan boord. Deze mag een maximale afmeting van 45 x 36 x 20 cm hebben (inclusief handgrepen of wielen) en moet onder de stoel voor je passen. Dat zou voldoende moeten zijn om alle benodigdheden voor een reis of een korte trip mee te nemen.
De meeste luchtvaartmaatschappijen een extra fee voor iedere koffer die het ruim ingaat. Omdat deze bijkomende kosten soms variabel zijn, wordt de ticketprijs hierdoor een stuk minder doorzichtig. Tix.nl zet de kosten van ruimbagage op Europese vluchten en de regels van de belangrijkste airlines voor je op een rij.
Volgens de IATA is de algemene regel voor het reizen met handbagage dat het formaat niet groter mag zijn dan 56 cm hoog, 45 cm breed en 25 cm diep. Alle vermelde afmetingen per luchtvaartmaatschappij zijn de buitenafmetingen in cm, inclusief handvatten, wielen, zijvakken en andere externe onderdelen.
Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn.
Dus bijv. 10 spijkerbroeken + 5 overhemden + 5 pantalons + 5 t-shirts + 5 onderbroeken + 2 zomerjassen = ong. 10 kg.
Mueslirepen, chips, nootjes, fruit, snoep, koekjes; het mag allemaal mee in je handbagage. Je mag zelfs een 1-minute noodles meenemen zodat je met heet water in het vliegtuig lekker je eigen soepje kan maken. Eten dat echt sterk ruikt kan wel geweigerd worden.
Tandpasta bijvoorbeeld vloeit niet onder zijn eigen gewicht op de tandenborstel; het is een vaste stof. Echter, als je genoeg druk uitoefent, stroomt het als een vloeistof uit de tube.
Deze medicijnen kunt u meestal zonder problemen meenemen. Let er wel op dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. Als u tien doosjes paracetamol bij u heeft, wekt u natuurlijk de indruk dat u de medicatie meeneemt voor andere doeleinden.