Taugé schoonmaken
Er bestaat een risico dat rauwe taugé (net als alfalfa) besmet is met verschillende bacteriën zoals salmonella of E. coli. Vooral kleine kinderen, ouderen en mensen met verminderende weerstand moeten hier op letten.
Je kunt alfalfa ook rauw eten, maar er bestaat een risico dat het besmet is (net als taugé) met verschillende bacteriën, bijvoorbeeld salmonella. Was alfalfa dus goed voor gebruik!
Alfalfa is de naam van een heerlijke kiemgroente. Alfalfa wordt gebruikt in allerlei gerechten en op luxe broodjes. Alfalfa ziet er uit als een soort mini taugé en is enorm gezond, want het zit boordevol plantaardige eiwitten, vitamines (C, D en E) en mineralen.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Gebruik alfalfa in de geschiedenis
In China werd in de 6e eeuw voor Christus alfalfa gebruikt als medicijn tegen spijsverteringsziekten en nierstenen. In de ayurveda, de Indiase geneeskunde, schrijft men alfalfa al eeuwenlang voor tegen vochtopeenhopingen en artritis.
Het is belangrijk om alfalfa voor gebruik goed te wassen onder stromend water. Bewaar de kiemgroente in de koelkast (4°C). Verhit de kiemgroente: even onderdompelen in kokend water (5 seconden) of mee wokken met de maaltijd.
Als alfalfa geoogst wordt, bevat het zelfs meer vezels, vitaminen en mineralen dan een volwassen plant. Alfalfa is zo gezond omdat het onder andere het risico op hart- en vaatziekten en darmkanker verlaagd. Zo zitten er in 100 gram gekookte alfalfa (= 18 kcal) allerlei macro- en micronutriënten.
Bewaartip voor dit product
Kiemgroenten zijn erg kwetsbaar en maar kort houdbaar. Bewaar het goed afgedekt in de koelkast. Blancheer kiemgroenten kort voor invriezen.
Het zijn kiemen van de Alfalfa plant. Alfalfa is de Nederlandse benaming voor luzerne. De naam spreek je uit als al-fal-fa.
Bewaar ook zelfgekweekte kiemen dus niet langer dan enkele dagen in de koelkast, en ruik en bekijk ze goed voor consumptie. Dat kiemen meestal rauw worden gegeten maakt ze extra risicovol: bacteriën en hun eventuele gifstoffen krijg je daardoor direct binnen. Was ze dus altijd goed.
Taugé invriezen
Het is belangrijk dat de je taugé eerst kort – maximaal 1 minuut - blancheert voordat je het invriest. Wat is blancheren? Blancheren wordt meestal toegepast bij groenten en zorgt ervoor dat deze knapperig blijven.
Ze lijken zo gezond, maar rauwe kiemgroenten kun je tijdens je zwangerschap toch beter laten staan. Op kiemgroenten zoals taugé en alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals Salmonella en E-coli.
Kiemen zijn hartstikke gezond, ze bevatten veel voedingsstoffen. Sterker nog: ze bevatten meer vitamines en mineralen dan 'volwassen' plantjes. Zo zit er in alfalfa vitamine C, K, zink, ijzer, magnesium en foliumzuur (wordt ook wel vitamine B11 genoemd).
Was kiemgroenten vlak voor je ze gaat gebruiken onder stromend water. Sommige kiemgroenten worden wel eens rauw gegeten, maar de meest veilige keuze is om kiemgroenten van tevoren te verhitten. Dit kan door ze 5 seconden onder te dompelen in kokend water of ze goed mee te wokken met de maaltijd.
Maar kijk je verder dan hun uiterlijk, dan weet je dat er uit deze broccolikiemen binnen een aantal weken sterke stronken broccoli ontspringen. Kun je nagaan hoeveel levenskracht er in zo'n klein kiempje schuilgaat. Reden genoeg voor topsporter Janneke van der Meulen om elke dag minimaal 80 gram kiemen te eten.
Bestel Alfalfa
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel van België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.
Vergeleken met ander voeders is Luzerne een natuurlijk gezond krachtvoer met één van de beste bronnen van hoogwaardige eiwitten, vitaminen en mineralen. Luzerne is ook goed te gebruiken als aanvullend voer voor zwakke en herstellende dieren, omdat het licht verteerbaar is. Van oorsprong komt de plant uit Perzië.
Alfalfa wordt al honderden jaren gebruikt als veevoer, maar het kent ook een lange geschiedenis van gebruik als medicinaal kruid voor mensen. En dat komt door zijn superieure gehalte aan vitamines, mineralen en andere werkzame stoffen. Niet zo gek dat alfalfa ook vele gezondheidsvoordelen kent.
Je eet de kiemen gewoon rauw. Broccoli kiemen zijn niet in elke supermarkt te vinden, maar staan soms toch gewoon in het koelvak. Grote kans dat je het bij Deen supermarkten vindt, of bij de betere groentewinkel.
Broccolikiemen zijn rijk aan vitamine B6, C en foliumzuur en bevatten tevens veel vezels. Daarnaast zijn broccolikiemen een goede bron van de vitamines B1 en B5. Ook bevat de broccoli(kiem) de plantenstof sulforafaan. Sulforafaan komt ook voor in onder andere broccoli, bloemkool en spruitjes.
Radijskiemen zijn een kiemgroente, net als taugé en alfalfa. Deze groenten hebben wat gemeen: de lekker pittige smaak en de hoge voedingswaarde. Radijskiemen worden gekiemd uit radijszaad. Ze hebben dezelfde pittige, licht anijsachtige smaak als radijsjes.