Bij actieve luidsprekers haal je een laagdrempelig geluidssysteem in huis waarbij de speaker en de ingebouwde versterker al optimaal op elkaar zijn afgestemd. Je hoeft dus bij je luidsprekers geen bijpassende receiver of versterker te zoeken.
Actieve luidsprekers hebben een ingebouwde versterker, hierdoor is het eigenlijk een plug-and-play systeem. Het vermogen van de versterkermodule is optimaal afgestemd op de interne componenten en je hoeft je geen zorgen te maken over de verhouding tussen de speaker en versterker.
Verschil actieve en passieve subwoofer
Het verschil in een actieve en passieve subwoofer zit hem in de versterking die bij een actieve subwoofer wel is ingebouwd en bij een passieve subwoofer niet. Voor de kwaliteit van de subwoofer hoeft dit niet per se iets te betekenen.
Audiopuristen die inzetten op de beste geluidskwaliteit kiezen vrijwel altijd voor een receiver of versterker met passieve speakers. Zeker in een wat hoger prijssegment ligt de audiokwaliteit van passieve luidsprekers hoger dan die van een actief geluidssysteem.
Hoe sluit ik het aan? Gebruik een 3.5 mm stereo (ook wel: TRS) jack-kabel (kleinste uitgang op de speaker). Heeft de speaker alleen RCA-inputs (vaak rood en wit), gebruik dan een 3.5 mm naar RCA-kabel.
Op het gebied van geluidskwaliteit heeft Sonos de beste naam. Toch lijkt de Roam wat dat betreft een beetje achter de feiten aan te lopen. Het geluid is ontzettend helder en de speaker werkt uitstekend in combinatie met overige apparaten van het merk.
Met een luidsprekerrendement van 90 dB/1 Watt/8 Ohm is vrijwel altijd een versterker van 50 tot 100 Watt voldoende voor de huiskamer. De keuze zou dus makkelijk zijn, koop een speaker met een belastbaarheid van 75 Watt en een versterker van 75 Watt en het gaat altijd goed.
Bowers & Wilkins staat vooral bekend om haar zeer hoogwaardige en klassiek vormgegeven luidsprekers. Je hebt ze in alle soorten en maten en zelfs ook voor de wat kleinere budget, maar de kwaliteit blijft voor alle modellen zeer hoog. Canton is ook een zeer goed luidspreker merk dat qua innovatie ook vaak voorop loopt.
Bij kleine luidsprekers ontbreken die namelijk vaak. Maar als je al een paar grote luidsprekers hebt, misschien zelfs een paar vloerluidsprekers, dan heb je niet echt een extra subwoofer nodig. Als je echter films of concerten met surroundgeluid wilt zien, dan is een subwoofer een absolute must.
Een actieve subwoofer wordt vaak gekozen omdat je dan niet afhankelijk bent van het vermogen van de receiver/versterker in je home cinema systeem, en de subwoofer beschikt over een eigen optimale versterking.
Een woofer gaat meestal wat hoger (500 - 800 Hz) dan een subwoofer die meestal tot zo'n 100 tot 150 Hz hoeft weer te geven. De subwoofer is dan beter in staat de laagste frequenties op groter volume weer te geven. Ook is het geluid van een subwoofer minder te plaatsen in de ruimte.
Voor de luidspreker geldt dat de resonantie-frequentie onder de 40 Hz moet liggen; hoe lager, des te beter de luidspreker in staat is om lage tonen weer te geven. In de praktijk geeft een subwoofer meestal alle frequenties lager dan 80 Hz weer, maar dat is meestal zelf in te stellen met een draairegelaar.
Wanneer je vaak op verschillende locaties van je geluidsinstallatie gebruik wilt maken is dit natuurlijk ideaal en je zou zelfs kunnen kiezen voor een mobiele speaker met wieltjes en een handvat. Een punt om rekening mee te houden bij actieve speakers is dat elke speaker stroom nodig heeft.
De bastonen en alle lage, brommende geluiden liggen ergens tussen de 20-200 Hz, terwijl hoge frequenties (schelle, hoge tonen van bijv. bekkens of s-klanken) tussen de 2.000 en 20.000 Hz (2 kHz – 20 kHz, kilohertz) liggen.
Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid.
Een toestel met een hogere wattage is dus niet automatisch een beter elektrisch apparaat. Sommige fabrikanten pakken uit met hoge wattages voor hun toestellen, zonder dat het apparaat beter gaat presteren. Het enige wat je zeker weet, is dat je energieverbruik sowieso heel wat hoger ligt bij een hoog vermogen.
Een voorbeeld:een luidspreker van 100 Watt gaat twee keer zo hard als een luidspreker van 10 Watt;een luidspreker van 1000 Watt, twee keer zo luid als een van 100 Watt.
Sonos of Bose, welke is het beste? In geluidskwaliteit ontlopen Sonos en Bose elkaar nauwelijks, beiden hebben speakers een ruim en diep kamer vullend geluid, als we de Sonos Move vergelijken met de vergelijkbare Bose Smart Speaker 500 ontlopen ze elkaar nauwelijks.
Qua vormgeving en draagbaarheid lijken de Bose Soundlink Mini II en de JBL Charge 3 op elkaar. Zo neem je beide speakers gemakkelijk mee in een rugzak. Als je buiten naar muziek wilt luisteren, is de JBL Charge 3 de beste keuze.
V.w.b. je vraag, actieve luidsprekers kun je inderdaad probleemloos aansluiten op een hifi versterker, maar dan enkel op een lijn-niveau uitgang (dus zeker niet op de speaker outputs!) De Record out (ook wel tape out) is daar prima voor geschikt.
Subwoofer zonder versterker ?? Die kan je niet zomaar aansluiten op je radio 5. Daar moet een versterker tussen. Dus achter je bestaande radio moet een versterker aangesloten worden met daarachter je speakers (4 maal) en de uitgang voor een subwoofer.
Het kan zeker, de vraag is echter of het handig is. Als je verschillende speakers in serie gaat schakelen gaan de verschillende impedanties elkaar beïnvloeden, waardoor de response van de speakers niet meer klopt. Zijn het twee de zelfde speakers is het niet zo'n probleem.