Fruit met haartjes, zoals aardbei en kiwi etc echt pas geven vanaf 1 jaar. Dit omdat deze echt hoog gevoelig/allergeen opwekken bij je kindje door een bepaalde stof.
Wacht dan met het geven van rood fruit zoals aardbeien en frambozen totdat je kindje 1 jaar oud is. Deze vruchten kunnen allergische reacties veroorzaken.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt. Je kunt dus lekker variëren.
Als je baby tussen de 4 en 6 maanden is, kun je beginnen met het geven van een paar kleine eerste hapjes: de oefenhapjes. Deze oefenhapjes komen nog niet in de plaats van borstvoeding of flesvoeding. Je kunt bijna alle gezonde producten geven, zoals groente, fruit, aardappelen, vis en pap.
Fruit en snackgroenten zijn de beste keuze voor tussendoor. Denk bijvoorbeeld aan stukjes appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, druif en mandarijn. Handige groenten zijn plakjes wortel, schijfjes komkommer, reepjes paprika of gehalveerde snoeptomaatjes.
Vanaf nu kan je een aantal fruitsoorten geven die pitten bevatten of een moeilijkere structuur (velletjes, vezelig) hebben zoals: druiven, kersen, bessen en ananas. Als je kind al goed kan kauwen, kan je proberen om fruitpap te vervangen door een portie fijngesneden fruit.
Het aardbeienseizoen uit de volle grond loopt van juni tot september, maar telers kunnen het hele jaar lang heerlijke aardbeien aanbieden.
Symptomen aardbei allergie
Jeuk aan de huid. Blaren op lippen en gehemelte. Opgezwollen keel. Huidbultjes.
Kijk daarom goed uit voor eventuele reacties (zoals uitslag) die kunnen worden veroorzaakt door zure voedingsmiddelen3. Om deze reden, en vooral als je baby al eerder op zure voedingsmiddelen reageerde, raden we je aan om pas vanaf 8 – 12 maanden kiwi's aan zijn dieet toe te voegen.
Voor een baby van 4-6 maanden moeten de hapjes echt helemaal glad gepureerd zijn, zo went je baby rustig aan structuur. Het geheim om een appelhapje helemaal glad te krijgen, is het voorkoken van appel. Door het voorkoken behoudt je hapje ook een aantrekkelijke kleur.
Voor baby's onder de 6 maanden zijn stukjes in een hapje namelijk nog niet zo fijn. Als je baby nog geen 6 maanden is, dan mag de hoeveelheid ook nog heel klein blijven, 2 kleine theelepeltjes is al genoeg. Het gaat er puur om dat je baby de smaak even in zijn mond heeft gehad.
Aardbeien en kiwi kunnen een allergische reactie veroorzaken en kiwi is daarnaast vrij zuur, valt onder citrusvruchten.Je kindje kan darmkrampjes krijgen.
Een bekende fruitsoort waarbij dit veel gebeurt is aardbei. Maar ook nectarines, kersen, perziken en peren worden bespoten. Door het eten van deze fruitsoorten krijgt je baby mogelijk resten bestrijdingsmiddelen binnen. Het is dus het beste om deze soorten biologisch te eten.
Botanisch zijn zowel frambozen, bramen als aardbeien in feite geen bessen: het zijn samengestelde vruchten. En de aardbei is een schijnvrucht. De echte vruchten van de aardbei zijn namelijk de zaadjes, die moet je zien als een soort nootjes.
Heb je een allergie voor bijvoorbeeld noten, pinda's, aardbeien, kiwi, avocado, varkensvlees of melk? Dan zal de allergische reactie meestal snel optreden, binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het voedingsmiddel.
Aardbeien bevatten zeven soorten eiwitten die mogelijk allergische reacties veroorzaken. Symptomen zijn onder andere uitslag, jeuk, een tintelend gevoel rond de mond, buikpijn, misselijkheid en soms zelfs moeite met slikken.
Meestal beginnen de problemen binnen een half uur, maar sommige mensen krijgen pas 24 uur later een allergische reactie. Denk daarbij aan een loopneus of een verstopte neus, tranende en/of branderige ogen of nies- en hoestbuien.
In principe geef je vooral groente en fruit aan je kleintje van 11 maanden. Denk aan banaan, mango, appel, peer, frambozen, druiven (in stukjes gesneden) kersen (in stukjes), avocado, courgette, bloemkool, zoete aardappel, bietjes en broccoli.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Als je baby een maand of 8 is zou je eens kunnen proberen om een rijpe aardbei in stukjes te snijden en deze vervolgens te prakken zodat de aardbei wat meer textuur heeft. Vanaf een maand of 10 zou je ook kleine stukjes rijpe aardbei aan je baby kunnen geven (of zelf laten pakken, nog leuker!).
Een kind van 1 tot 4 jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter = 2 bekertjes melk(producten) nodig.
Vanaf 1 jaar
Ontbijt: volkoren brood met margarine en beleg en halfvolle melk (150 ml) of borstvoeding. Fruithapje: stuk fruit en bekertje water. Lunch: volkoren boterham met margarine uit een kuipje en beleg, en een beker water of lauwe thee.