De hogere frequenties waarop deze kleine antennes uitzenden zorgen ervoor dat met 5G hogere datasnelheden bereikt worden dan met 4G. Ook kan 5G meer verbindingen tegelijk ondersteunen. Ten slotte is 5G ingericht op het leveren van een betrouwbaardere verbinding met een kortere reactiesnelheid dan bij 4G.
5G heeft meer capaciteit
Met 5G heb je altijd goed bereik. Ook op een festival of tijdens oud en nieuw. Zo kun je je vrienden en familie altijd bereiken. Als je ze niet kan vinden, of als je ze iets leuks wil vertellen vanaf een drukke plek.
En bij 5G is de capaciteit van het netwerk veel groter dan bij 4G. Er worden meer en hogere frequenties worden gebruikt. Dat zorgt voor een betere dekking en bereik en minder belasting van het netwerk. Er kunnen veel meer data worden verzonden tussen apparaten onderling.
Met een 5G toestel heb je momenteel al betrouwbaarder en iets sneller internet. Bovendien ben je klaar voor de toekomst. Je gaat in 2024 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt. Ook is je toestel in de toekomst meer waard.
Waar 4G snelheden van 100 Mbps (megabit per seconde) haalt, belooft 5G snelheden van 10Gbps (gigabit per seconde) te halen.Dat is 100x sneller dan 4G. Met 5G download je straks mogelijk een volledige HD-film in enkele seconden - oftewel bijna 1 gigabit per seconde. Dat is sneller dan bij de meeste wifi-netwerken.
Ook 4G kun je nog heel lang gebruiken
Net als 5G heeft 4G landelijke dekking. Dit betekent dat je het vrijwel in heel Nederland kunt gebruiken. En dat zal de komende jaren zo blijven.
De betrouwbaarheid en beschikbaarheid van 5G zal naar verwachting sterk verbeteren in 2023, wanneer de hoogste frequentieband voor 5G geveild zal worden en door providers uitgerold zal worden.
5G is nu ongeveer een jaar in Nederland beschikbaar. Het zorgt ervoor dat er hogere hoeveelheden data verzonden kunnen worden ten opzichte van 4G. Hierdoor kun je veel sneller internetten. Toch vinden wij 5G het anno 2021 nog niet helemaal waard.
Door de veel hogere frequenties die 5G gebruikt is de verbinding echter een stuk sneller. Een nadeel van deze hoge frequenties is wel dat het signaal aanzienlijk minder ver komt dan 4G-straling, waardoor er door het hele land veel kleine, signaal-versterkende antennes moeten worden gemonteerd.
Een 5G smartphones heeft altijd de mogelijkheid om 4G te gebruiken. Je bent met een 5G telefoon dus niet verplicht om 5G te gebruiken, ook 4G kun je gewoon gebruiken. Heb je voor 5G een andere simkaart nodig? Voor 5G heb je geen speciale simkaart nodig, maar wel een abonnement met 5G.
Er wordt meer batterijvermogen verbruikt wanneer services met een groot dataverbruik (zoals videostreaming en gaming) actief zijn, of wanneer het netwerksignaal zwak is. Vergeleken met het 4G-netwerk, biedt het 5G-netwerk hogere netwerksnelheden per tijdseenheid, wat tot een hoger energieverbruik leidt.
Voordelen van 5G zijn kortere reactietijden, hogere betrouwbaarheid en er kunnen veel meer apparaten tegelijk worden verbonden. Daardoor zijn er met 5G tal van nieuwe toepassingen mogelijk op het gebied van onder meer augmented reality, Internet of Things, zelfrijdende voertuigen en Industrie 4.0.
Beste 5G netwerk
5G is sinds de lancering in 2020 ook apart onderzocht. T-mobile wint op de categorie beschikbaarheid en KPN op internetsnelheid. Uit het onderzoek blijkt dat T-mobile gebruikers het vaakst kunnen verbinden met 5G.
5G brengt haperingen terug van honderden milliseconden naar maar enkele milliseconden. Hierdoor wordt het netwerk zó betrouwbaar, dat zelfrijdende auto's hun digitale ogen altijd open hebben – en wij er blind op kunnen varen.
Voor 5G heb je een toestel met 5G ondersteuning nodig. Deze 5G smartphones zijn nu al te koop. Daarnaast heb je een abonnement nodig dat 5G verbinding ondersteunt.
De goedkoopste telefoons met 5G zijn sinds die tijd wel fors goedkoper geworden. Waar een 5G-telefoon je vorig jaar nog minimaal 315 euro kostte, betaal je nu minder dan 200 euro: een daling van rond veertig procent. Nu zijn er 5G-telefoons in vrijwel elke prijsklasse.
Mobiel internet 5G kan weersatellieten blokkeren
Hun boodschap is duidelijk. '5G zal de blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische velden aanzienlijk verhogen bovenop de reeds bestaande 2G, 3G, 4G en WiFi. Die straling is bewezen schadelijk voor mens en milieu'.
Wetenschappelijke studies, zowel recent als van vele jaren geleden, stellen schadelijke effecten op de gezondheid vast bij testen van draadloze producten onder realistische omstandigheden. We zijn zeer bezorgd dat de toename van blootstelling aan straling door 5G, leidt tot schade die niet kan worden teruggedraaid”.
Maar hoe hoger in het spectrum, hoe vluchtiger de signalen worden. Reikt het signaal van een 4G-antenne die uitzendt op de 900 megaherz-band moeiteloos tot een mobiele telefoon een kilometer verderop, een antenne die straks een 5G-signaal uitzendt op de 3,5 gigaherz-frequentie komt niet verder dan 250 meter.
Wifi-netwerken zitten zo rond de 44 Mbps. Wat dat concreet betekent? Download je een HD-film van zo'n 650 MB dan duurt dat met 4G zo'n twee minuten, met wifi een minuut en met 5G maar een luttele 5 seconden. De mogelijkheden met 5G zijn vrijwel eindeloos: van zelfrijdende auto's tot operaties op afstand.
Het aantal aansluitingen op het snelle mobiele 5G-netwerk ligt eind dit jaar wereldwijd rond 580 miljoen. De komende jaren groeit het aantal snel, naar 3,5 miljard in 2026.
Een geschikt abonnement. Alle Nederlandse telecomnetwerken hebben 5G, maar het verschilt per aanbieder en per abonnement of je toegang krijgt tot 5G. Een smartphone met 5G-ondersteuning. 5G kan niet op elke telefoon.
De provider hoopt voor het einde van dit jaar in heel Nederland 5G aan te bieden. KPN start in vijf steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. De landelijke dekking volgt bij deze provider ergens in 2021. VodafoneZiggo loopt qua dekking voor en dekt ongeveer 80 procent van Nederland.