Het is belangrijk dat deze vloer wordt voorzien van een bescherm- en impregneerlaag. Het meest gebruikte product hiervoor is de HMK S34N Vlekstop van Moeller Stone Care. Dit product is een kleurloze impregneer die in de tegel trekt. Naast dit product zijn er ook kleurverdiepende bescherm- en impregneerproducten.
Richtlijnen hoe vaak natuursteen behandeld of geïmpregneerd moet worden zijn als volgt: Natuursteen binnen: Eens in de vijf jaar zou voldoende moeten zijn. Natte ruimte: Eens per jaar. Natuursteen tegels buiten: Eens per jaar.
Om het oppervlakte van uw keramische tegel te beschermen, kunt u ervoor kiezen om uw keramiek te impregneren. Impregneren is een techniek waarmee met impregneermiddel een beschermlaag aangebracht wordt. Het impregneren beschermt de keramische tegel tegen vuil, vocht en vet.
Boenzeep is een natuurlijke zeep met plantaardige oliën. Hiermee kunt u de toplaag van natuursteen reinigen en voeden. Door de toplaag te voeden wordt uw natuurstenen minder gevoelig voor beschadigingen en verkleuring.
Het grote verschil hierin is dat de vloerenzeep gebaseerd is op groene zeep. Dit werd vroeger gebruikt als onderhoudsmiddel voor natuursteen / hardsteen. Helaas is het natuurlijk nog steeds maar zeep. Boenzeep wordt gedragen door plantenextracten die de eigenschap hebben de natuursteen / hardsteen te voeden.
Na een goede droogperiode kunt u beginnen met het aanbrengen van andere producten die de vloer weer laten glanzen. Eens in de maand dweilen met Boenzeep kan al voldoende zijn om glans terug te brengen. De boenzeep voedt de steen, waardoor deze minder gevoelig wordt voor beschadigingen en dus slijtage.
Ook groene zeep wordt veelvuldig gebruikt om keramische tegels goed te reinigen.
Na 4 weken impregneren
Aangeraden wordt om circa 4 weken na het plaatsen van de tegels te gaan impregneren.
Het impregeren van de gevel kan bijvoorbeeld al na circa 2 weken; ook na het impregneren kan namelijk het drogingsproces van de voegen doorgaan. Voor het schilderen van de buitengevel raden we aan om iets langer te wachten: schilderen kan na 2 tot 4 weken.
Waarom moet je natuursteen impregneren? Als je natuursteen impregneert, dan breng je een beschermlaagje op de steen aan. Dat laagje verzadigt het oppervlak, waardoor de steen water afstoot en vuil er zich minder makkelijk aan kan hechten.
StoneTech Hardsteen Olie is een speciale olie die hardsteen onderhoudt en beschermt. Het beschermt tegen vlekken en vocht en geeft een zijdeglans aan alle soorten hardsteen. Tevens camoufleert deze Olie de oppervlakkige beschadigingen.
De betontegels kun je impregneren wanneer ze schoon en droog zijn. Het beste is om dit gelijk te doen wanneer ze nieuw zijn. Indien je de tegels al een tijdje hebt, zorg er dan eerst voor dat je ze schoon spuit met een hogedrukreiniger. Wacht vervolgens een dag en impregneer dan je betontegels.
Kimband voor een waterdichte inloopdouche
De hoeken en naden in de inloopdouche, zoals bij een overgang tussen de vloer en een muur, zijn dus waterdicht te maken door kimband te gebruiken. Kimband is een vezelachtige soort tape. Het wordt ook wel fliesband genoemd. U verwerkt het met een kleverige pasta.
Het waterdicht maken van een voeg ook wel impregneren genoemd doen wij met het Seal Guard afdichtmiddel voor voegen en tegels in spuitbus. Deze spuitbus is eenvoudig in gebruik, en is erop gericht voegen te beschermen tegen het indringen van bijvoorbeeld water.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
Het zuur in azijn breekt de afwerking van een hardhouten vloer af, en zorgt ervoor dat de glans na verloop van tijd verdwijnt. En je hout wordt er dof van. Azijn en water trekken ook in de vloer, waardoor hout krom kan trekken én kan verkleuren. Dweilen met azijn is dus niet altijd een goed idee.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Keramische tegels staan erom bekend dat deze maar heel weinig onderhoud nodig hebben. Na de eerste opleveringsschoonmaak, volstaat regelmatig stofzuigen en wekelijks dweilen. Toch is het niet verstandig zomaar ieder willekeurig schoonmaakmiddel zoals allesreiniger hiervoor te gebruiken.
Een keramiek werkblad is gevoelig voor zuren, harde schuurmiddelen en agressieve chemische producten. Als er bijtende stoffen op terecht komen, is het zaak die zo snel mogelijk te verwijderen om blijvende schade te voorkomen.
Voor keramische tegels biedt warm water voor de meeste vlekken en groenaanslag al een grote oplossing. Gebruik geen zure of agressieve middelen om groenaanslag te verwijderen. Dat is helemaal niet nodig en ook slecht voor het milieu. Vetvlekken verwijdert u het beste met een warm sopje en afwasmiddel.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Groene zeep is verder een prima schoonmaakmiddel, maar niet voor uw vloer! Wilt u het toch gebruiken? Gebruik dan nooit teveel groene zeep want dan beschadigd u uw toplaag! Dweil uw houten vloer na met een licht vochtige doek.