Als de slaapkamer van je kindje warmer is dan 25 graden, dan is het voor hem al voldoende om in een katoenen rompertje te slapen. Ligt de temperatuur tussen de 20 en 25 graden, dan kan je hem laten slapen in een romper en een zomerslaapzak.
Baby alleen in luier laten slapen
De GGD adviseert: 'Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laag meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Is de temperatuur in de slaapkamer van je baby hoger dan 26 graden? Dan kun je ervoor kiezen om je baby te laten slapen in een luier. '
Een fijne kamertemperatuur
Wordt het warmer dan 25 graden in de slaapkamer, dan kan je baby gerust in alleen een rompertje slapen. Tussen de 20 en 25 graden leg je je baby in een rompertje en zomerslaapzak.
Met temperaturen boven de 30 graden is een pyjama veel te warm. Laat je baby of peuter in een rompertje met luier slapen of in een dunne slaapzak. Voor oudere kinderen is alleen ondergoed voldoende.
Sinds hij geboren is, slaapt baby in een slaapzak. Dit is de beste manier om een veilige slaap te garanderen voor uw kind tussen 0 en 12 maanden. Vanaf de leeftijd van 18 maanden kan baby met een dekbed slapen omdat hij oud genoeg is om zich te bewegen en zelf uit bed te komen.
Het is belangrijk om de kinderkamer koel te houden: hang donkere, dikke gordijnen op of schaf een rolgordijn of zonnescherm aan. Gebruik deze niet pas als de zon schijnt, maar juist al vroeg in de ochtend. Én hou de kamer lekker donker en ramen en deuren gesloten. Potjedicht, dus ook niet op een kier.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
We spreken van oververhitting wanneer je baby's lichaamstemperatuur meer dan 38°C bedraagt. Om je baby veilig te houden, is het belangrijk zijn temperatuur lager en constant te houden. Hou daarom ook steeds zijn hoofd vrij en hou – zeker in de zomer – de zon uit de slaapkamer.
Sluit alle ramen, rolluiken en gordijnen zodra het buiten warmer wordt. Nachts kan je een raam open houden als verkoeling, maar zorg dat je baby niet in een tochtstroom ligt.
Is het hoogzomer en 30 graden, dan kan alleen een lakentje (naast luchtige kleertjes) genoeg zijn. Als de voetjes van je baby aangenaam aanvoelen, heeft hij of zij het warm genoeg. Je kunt ook zijn of haar nekje voelen om de lichaamstemperatuur van je baby te controleren.
Als de slaapkamer van je kindje warmer is dan 25 graden, dan is het voor hem al voldoende om in een katoenen rompertje te slapen. Ligt de temperatuur tussen de 20 en 25 graden, dan kan je hem laten slapen in een romper en een zomerslaapzak.
Doe hem dan inderdaad alleen een luier aan. Maar als je zelf ook graag in een pyjama slaapt, geef je kindje dan - ook al is de kamer 25 graden - een rompertje aan.
Blijf op het heetst van de dag (tussen 11 en 16 uur) binnen.Zoek de koelte op en/of koel je kind regelmatig af (douche, bad, zwembad, besprenkelen met water …). Op warme dagen heeft je baby een grotere vochtbehoefte. Pas het menu aan, kies voor licht verteerbare voeding.
Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn. Je kindje moet goed kunnen bewegen als zij of hij slaapt. Is de temperatuur van de babykamer 23 of 24 graden? Dan kun je jouw baby in een luier met romper onder een laken laten slapen.
20-22 °C à houd een TOG waarde aan van ongeveer 2.0.De richtlijn hiervoor is een luier, romper/laken en slaapzak of deken. 23-24 °C à houd een TOG waarde aan van ongeveer 1.0. De richtlijn hiervoor is een luier en romper/laken.
Te lage temperatuur (<36,5)
Bij baby's komt het vaak voor dat de temperatuur op enig moment, vooral 's nachts, <36,5 is. Schrik hier niet van. Meestal ligt je kindje te koud. Je kunt hem of haar het beste opwarmen door bloot-op-bloot bij je te nemen.
Een zuigeling die zweet heeft het te warm. Zweten, snelle ademhaling en rusteloosheid zijn de eerste tekenen van oververhitting. Hou daarom het hoofdje, en vooral het gezicht, vrij. Want een zuigeling regelt gedurende zijn eerste levensjaar zijn temperatuur voornamelijk via het hoofdje.
Je baby kan koude voeten en handen hebben, terwijl zijn lichaamstemperatuur verder goed is. Als je wilt weten of jouw baby het niet te warm of te koud heeft, kun je even met je vinger in zijn of haar nekje voelen.Voelt het klam, dan heeft je baby het te warm.
Het is dus belangrijk om regelmatig te controleren of een baby het niet te warm of te koud heeft. Dit doe je door met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje van je baby te voelen.Dat is de beste graadmeter.Voelt het nekje lauw aan, dan heeft de baby het aangenaam.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
Hoelang je baby het best een mutsje kan dragen is afhankelijk van een aantal factoren. Een te vroeg geboren baby heeft vaak meer moeite zichzelf warm te houden en daarom langer een babymutsje nodig dan een gezonde, voldragen baby. In het laatste geval kan het zijn dat een mutsje geen 24 uur nodig is.
De temperatuur in een babykamer is idealiter niet hoger dan 18 graden Celsius. Zorg voor een briesje frisse lucht in huis en in de slaapkamer door deuren en ramen open te houden. Als het raam een ventilatierooster heeft, zet dit rooster dan open.
Zorg voor de juiste temperatuur op de babykamer
De ideale temperatuur van de babykamer ligt de eerste weken rond de 20 graden. Is je baby al een paar weken oud, dan is een temperatuur tussen de 16 en 19 graden ideaal. Afhankelijk van hoe goed je huis is geïsoleerd kan het in de winter kouder worden op de babykamer.
Kies voor ademende materialen: Vervang je dikke flanellen of satijnen lakens met lichtgewicht en ademende stoffen zoals katoen, bamboe of linnen. Deze materialen bevorderen de luchtcirculatie en helpen je lichaam koel te houden.