Met een zoutoplossing, in de juiste concentratie, kunnen de slijmvliezen van de neus en de neusbijholten veilig worden gespoeld. Het slijm wordt verdund en kan makkelijker worden afgevoerd. Ook worden korsten en vuilstofdeeltjes verwijderd.
Als u het gevoel heeft dat 'uw hoofd vol snot zit', dan kan een stoombad verlichting geven. Stoom maakt het slijm in de luchtwegen los en hiermee kunt u zelfs een eventuele holteontsteking voorkomen. Vul hiervoor een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden).
Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.
Regelmatig iets drinken helpt om het slijm te verdunnen. Door te spoelen met water met prik kan het slijm in je mond enigszins worden opgelost. Ook het drinken van (light) frisdrank kan helpen.
Spoelen met bruisend of zacht bruisend water kan helpen om het slijm in je mond iets op te lossen. Spoelen met cola (light) kan soms ook helpen. Probeer uit of dit ook bij jou helpt.
Neusdruppels met zout water kunnen je klachten van een verkoudheid verminderen, waardoor je bijholten weer open gaan. Je kan de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met water. Je kan deze zoutoplossing zo vaak je wilt in je neusgaten druppelen.
De meest voorkomende oorzaken zijn een infectie, een allergie of overgevoeligheid voor irriterende stoffen, vormafwijkingen en een verkeerde neusademhaling. Afhankelijk van de oorzaak van de verstopte neus, is dit doorgaans goed te behandelen door de KNO-arts.
'Het autonome zenuwstelsel bepaalt door welk neusgat je ademt door de bloedtoevoer naar die zwellichamen te reguleren', zegt Adriaensen. Zwellen ze in het rechterneusgat op, dan adem je voornamelijk door het linker. Om de paar uur houden de neusgaten een wisseling van de wacht. 'Dat heet de nasale cyclus of neuscyclus.
Verkoudheidsklachten duren over het algemeen maximaal 1 week. Symptomen als niezen, snotteren, hoesten en vermoeidheid kunnen ook na die week nog aanhouden maar het ergste heb je na een week achter de rug.
Als uw neus verstopt is, kunnen neusdruppels met zout water soms wat verlichting geven. U kunt de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een drinkglas met lauw water. Doe een paar keer per dag (of zo vaak u prettig vindt) een paar druppels in ieder neusgat.
Wat wel goed hinderlijke slijmvorming
Kies daarom voor fruit zoals bessen, appels en sinaasappels (maar geen bananen). Groenten zoals knoflook, selderij, ui, peterselie, pompoen, sla, broccoli, spruitjes en paprika. Kippensoep/bouillon, vette vis zoals tonijn, zalm, forel en haring.
Als het gevoel van slijm in de keel niet verdwijnt of als er klachten bijkomen, maak dan een afspraak bij een KNO-arts. Er kan soms namelijk wel een lichamelijke oorzaak zijn voor uw klachten. De KNO-arts kan op eenvoudige wijze de keel bekijken met een fiberscopie: Zie voor meer informatie: keelonderzoek via de neus.
Opgehoest slijm (sputum) kunt u gewoon doorslikken. Het slijm verdwijnt dan in de maag. Indien u dit vies vindt of indien u er misselijk van wordt kunt u het slijm ook uitspugen.
Stoom helpt je om het overtollige slijm kwijt te raken. Je maakt gemakkelijk je eigen stoombad door een bakje water te koken en er met je hoofd boven te hangen. Leg een handdoek over je heen en adem de stoom langzaam in. Door dit net voor het slapengaan te doen, zijn je neusholten weer helemaal open.
Dat is tijdens een verkoudheid wellicht niet de beste houding om op te liggen. Dit zijn namelijk houdingen waarbij je neus juist sneller verstopt raakt. De beste houding tijdens een verkoudheid is om op je rug te slapen. Bovendien helpt het enorm als je wat meer rechtop gaat liggen.
U kunt uw neus reinigen door van uw hand een kommetje te maken, een beetje van de zoutoplossing in uw hand te doen en het dan op te snuiven. Ook kunt u het spoelwater in een kommetje doen en het dan vanuit het kommetje opsnuiven.
Snot en korsten die in de neus(bij)holten blijven, irriteren het neusslijmvlies en onderhouden de ontsteking van het neusslijmvlies. Het spoelen van de neusholten kan het meest effectief gebeuren met een ruime hoeveelheid “zout water”.
Meestal is dit 2-3 keer per dag. Als er veel snot of korsten in de neus zijn is het goed vaker te spoelen. U kunt niet te veel spoelen. Het spoelen is (ook bij langere toepassing) volstrekt gevaarloos.
Spoelen met bruisend of zacht bruisend water kan helpen om het slijm in je mond iets op te lossen. Spoelen met cola (light) kan soms ook helpen.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Vaak is het voldoende dat mensen gerustgesteld worden dat er geen ernstige oorzaken voor overmatig slijm in de keel zijn. De klacht verdwijnt hierna vaak geleidelijk vanzelf, met af en toe nog opspelen van de klacht. Na verloop van weken tot maanden is het vaak definitief verdwenen.