Al je gerechten en producten kan je het beste invriezen in vershoudbakjes. Met al deze verschillende data is het zelf bijhouden van de datum handig om te doen. Je kan bijvoorbeeld kleine stickertjes op de vershoudbakjes plakken. Hierop schrijf je dan de invriesdatum met pen.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Laat producten snel afkoelen
Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product. Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet.
Warm eten kan niet direct in de diepvries. Eten dat nog niet is afgekoeld, zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van de diepvries stijgt. Dit vergroot de kans op bacteriën en zorgt ervoor dat de kwaliteit van andere producten in de vriezer achteruitgaat.
Kliekjes kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Je kunt niet alle restjes invriezen, maar wel veel. Denk eens aan: brood (o.a. afbakbroodjes), soep, pastasaus, nasi, restjes ovenschotel, lasagne, punten hartige taart of quiche en stamppotten.
Gebakken en gebraden vlees kun je maximaal 2 maanden invriezen, let wel op dat je deze goed verpakt de smaak en kwaliteit kan namelijk achteruit gaan. Vries geen vlees in dat te lang buiten de koeling gelegen heeft, zoals bij een barbecue.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Pastasaus kun je ingevroren ongeveer 3 maanden bewaren. Ontdooide pastasaus kun je twee dagen in de koelkast bewaren, maar direct gebruiken is beter voor de smaak. Datzelfde is overigens ook van toepassing voor complete pastagerechten.
Zachte kazen zoals camembert of brie veranderen ook van structuur als je ze invriest. Niet doen dus. Rauwe salades, komkommers, sla en tomaten kan je niet invriezen, dit wordt een kleffe bedoeling als je het weer gaat ontdooien. Niet geschikt om in te vriezen dus.
Invriezen bij voorkeur in diepvriesbakjes, niet in plastic zakken. Wikkel lasagne, de ovenschaal, of het bakje, nooit in aluminiumfolie. Dit folie kan afgeven, en de lasagne kan blauw worden.
Soms heb je een restje over van een maaltijd, per ongeluk of expres. Een restje lasagne of pasta, een curry of een ovenschotel, bijvoorbeeld. Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien.
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
Kun je klaargemaakte bami invriezen? Absoluut. De meningen zijn wel verdeeld over de smaak en textuur van bami na het invriezen. Wij adviseren om extra ingrediënten als groenten en vlees separaat in te vriezen en de bami op de dag zelf te bereiden.
Het advies is om gerechten van Chinees-Indische restaurants niet nogmaals op te warmen. Ook als je de rijst invriest is het belangrijk het eerst goed af te koelen. Je kunt het daarna 3 maanden in de vriezer bewaren.
Restjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer. Ingevroren kunnen producten tot drie maanden worden opgeslagen.
De regel is hier: maximaal twee uur laten afkoelen. Als eten te lang buiten de koelkast ligt, kan het namelijk ook bederven. Wil je het afkoel proces sneller laten verlopen? Verdeel dan het eten in verschillende bakjes zodat de lagen minder dik zijn en je eten dus sneller afkoelt.
Kun je soep na het koken invriezen? Absoluut! Het is verstandig om de soep eerst te laten afkoelen om het vervolgens in de vriezer te stoppen.
Waarom moet je voedsel altijd afdekken? Zwietering: ,,Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.”
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Warm eten in je koelkast? Volgens Schlunegger kan je koelkast de warmte van het eten gewoon aan. Om de andere producten in je koelkast vers te houden, kun je deze even aan de kant schuiven zodat ze het warme eten niet raken. Om je warme eten nog sneller te laten afkoelen, kun je het in kleine porties verpakken.