Bananen (maar ook andere soorten fruit) stoten van nature kleine beetjes van het gas ethyleen uit en dat versnelt de rijping van ander fruit. Dit is wel enkel mogelijk bij fruit dat voor dit gas gevoelig is. Zo zullen kleine vruchten zoals aardbeien en kersen hierop bijna niet reageren.
De bekende truc uit grootmoeders keuken werkt echt: als je onrijp fruit samen met een rijpe banaan in een plastic zak stopt en deze goed afsluit, is al het fruit binnen twee dagen klaar om te eten. In elk geval komt het er een stuk zoeter en sappiger uit dan wanneer je het aan de lucht op de fruitschaal laat rijpen.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Zo rijpen je bananen sneller
Als je daarvoor kiest, kun je de onrijpe banaan het beste in een papieren zak doen met een stuk rijp fruit. Rijpe fruitsoorten stoten namelijk het gas ethyleen uit. Dit gas zorgt ervoor dat de onrijpe banaan sneller zal rijpen, vaak al in 1 nacht.
Ethyleen en rijping
Bananen, appels, peren en perziken verspreiden een gas (ethyleen) als ze rijpen. En dat versnelt ook de rijping van ander fruit. Wil je dit voorkomen, bewaar ze dan apart.
Steenvruchten – denk aan nectarines, perziken en kersen – bewaar je best niet in de koelkast. De koude zorgt ervoor dat ze smaak verliezen, melig worden en hun heerlijke zoete smaak verdwijnt.
Narijpende vruchten : appels, abrikozen, bananen, peren, vijgen, bosbessen, suikermeloenen, kiwi's, mango's, nectarines, perziken, pruimen. Niet narijpende vruchten : ananas, bramen, aardbeien, frambozen, kersen, watermeloenen, druiven, citrusvruchten.
Voelt hij nog te hard aan, dan kun je het rijpingsproces versnellen door hem buiten de koelkast in een papieren zak te bewaren, of door hem naast groenten of ander fruit te leggen, zoals appels en bananen. Wanneer hij voor jou rijp genoeg is, kun je hem nog ongeveer twee weken in de koelkast bewaren.
Zoals gezegd heeft de druif om de vruchten te laten rijpen veel zon nodig. Een plek pal op het zuiden tegen een muur, schutting, pergola of op een balkon is ideaal.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Tomaten bewaren, dat doe je best niet in de koelkast. Volgens onderzoek van de Nederlandse universiteit Wageningen UR leidt tomaten bewaren bij koelkasttemperaturen tot een afname van belangrijke aromastoffen. Ze worden dus minder lekker. Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C).
Doe ze in een papieren zak met rijp fruit
Doe de bananen in een papieren zak met je rijpe fruit en vouw de bovenkant van de zak om het bruikbare ethyleengas te concentreren. Op deze manier zouden je onrijpe bananen binnen een dag of twee mooi geel moeten worden.
Ontstaan rijp
Als het buiten vriest en de temperatuur van zo'n voorwerp of plant komt onder het vriespunt, dan vriest het vocht dat in de lucht zit eraan vast. Waterdamp gaat dan dus over in ijskristallen. Dit noemen we rijpen. Al die kleine ijskristallen samen zorgen voor het prachtige, witte laagje dat je ziet.
Peren en appelen worden groen geplukt en kunnen narijpen
“Dat komt omdat peren, appelen en ook bananen nog groen of onrijp geplukt kunnen worden. Tijdens de bewaring in koelcellen wordt de rijping onderbroken. Na de maandenlange bewaring kunnen ze narijpen. De kwaliteit blijft heel hoog.
In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
Ze worden onrijp verkocht om bij de consument enkele dagen verder te rijpen in de fruitschaal. Zodra een kiwi zacht is geworden zijn ze eetrijp. Je kunt onrijpe kiwi's zelfs zo'n drie weken in de koelkast bewaren. Kiwi's smaken heerlijk zoet.
Kiwi's worden sneller rijp door ze naast een appel, banaan of peer te leggen. Zo worden de kiwi's blootgesteld aan ethyleen. Dat is een soort rijpingshormoon dat, in dit geval, het rijpingshormoon van de kiwi opwekt. Houd de rijpende kiwi's wel uit het zonlicht en weg van warmtebronnen.
Plot twist: niet alle fruitsoorten rijpen nog na het moment van aankoop. Alleen fruit dat van nature gas (ethyleen) produceert, zal wel nog rijpen. Bijvoorbeeld bananen of perziken. Fruit zonder dit gas, zoals aardbeien en ananas, rijpen niet meer.
Doe rijpe bananen of appels in de papieren zak om de peren in een tot drie dagen rijp te laten worden. Om je peren in slechts een tot drie dagen te laten rijpen doe je een banaan of appel in de papieren zak met peren. Het rijpe fruit geeft ethyleengas af, waardoor de peren erg snel rijp worden.
Bananen, kiwi's, avocado's, tomaten en gele appels produceren veel ethyleen. Sla, broccoli, kool, spruiten en zachte kruidensoorten als peterselie en basilicum zijn heel gevoelig voor ethyleen. De schade die ethyleen veroorzaakt is goed zichtbaar.
Mango past goed bij fruitsoorten zoals sinaasappel, watermeloen, ananas, banaan en papaja. Mango combineert ook met kaas. Wat dacht u van een zomerse mango-kaassalade? U kunt de mango pureren in een fruit sorbet.
Denk seizoensappels, -peren en kweeperen voor extra natuurlijke pectine. Pruimen, bramen, kiwi's en vijgen zijn er ook zeer lekker bij.