De vier seizoenen die wij kennen zijn het gevolg van de schuine stand van de aardas. De aarde draait rond de zon, maar ze doet dat gekanteld onder een hoek van 23.5 graad. Hierdoor wordt de aarde elke dag van het jaar lichtjes anders belicht.
De seizoensverschillen komen voort uit de schuine stand van de as waar de aarde om draait. Hierdoor komt de zon op het noordelijk halfrond in de zomer hoger boven de horizon dan in de winter. De zon schijnt daardoor in de zomer langer dan in de lente, herfst en winter.
De aarde draait niet alleen om de zon, maar ook om zijn eigen as, die circa 23,5 graden helt ten opzichte van de zon. Door die schuine stand zijn het noordelijk en zuidelijk halfrond tijdens een omwenteling rond de zon beurtelings naar de zon gericht. Dat ervaren we als seizoenen.
De andere seizoenen beginnen meestal op de 21e. Dat komt onder andere doordat de baan van de aarde geen cirkel is. De verschillende data zijn het gevolg van het schrikkeljaar. Eens in de vier jaar telt een jaar, het schrikkeljaar, een dag meer dan de andere jaren.
Er zijn seizoenen omdat de aarde rondjes draait rond de zon (1 rondje = 1 jaar) én scheef staat ten opzichte van de zon. Als de aarde precies recht zou staan, zou er weinig verschil zijn tijdens het rondje rond de zon. Maar, de aarde staat dus scheef, en hoe scheef de aarde staat blijft hetzelfde.
De aarde draait rond de zon, maar ze doet dat gekanteld onder een hoek van 23.5 graad.Hierdoor wordt de aarde elke dag van het jaar lichtjes anders belicht. Dat wil dus zeggen dat de zon elke dag van het jaar op een andere hoogte boven de horizon staat en dat de lengte van elke dag verschilt.
De seizoenen hangen in feite af van de positie van de Aarde ten opzichte van de Zon in die bepaalde maand van het jaar. Bij ons, en in onze buurlanden, zijn er vier seizoenen: Afhankelijk van het seizoen, staat de Zon hoger of lager aan de hemel en komt er op Aarde meer of minder warmte of regen terecht.
De astronomische kijk op de seizoenen laat de start van de herfst afhangen van de stand van de zon. Elke 3 maanden, rond de 21e van die maand, komt de zon op de evenaar of de keerkring te staan. Daarmee wordt een nieuw seizoen ingeluid. Dit jaar valt dat voor de herfst op 23 september.
De gebruikelijke vier meteorologische seizoenen zijn de winter: december-januari-februari, de lente: maart-april-mei, de zomer: juni-juli-augustus, en de herfst: september-oktober-november.
De naam is afgeleid van het woord 'somer', wat 'in het midden van het jaar' betekent. Herfst: start rond 22 of 23 september, en is net als de lente bepaald doordat op die dag de dag en de nacht even lang zijn. Herfst is afgeleid van 'hervest' of 'harvest' en betekent 'oogst'.
De hoek van de aardas met de ecliptica (en inkomend zonlicht) veroorzaakt seizoenen op Aarde. Als de Aarde op het punt in haar baan is wanneer de noordpool naar de Zon toe gericht is, is het op het noordelijk halfrond zomer en op het zuidelijk halfrond winter.
Op de evenaar staat de zon tweemaal per jaar precies recht boven de grond (in het zenit). Dat geldt overigens voor het gehele gebied tussen de beide keerkringen. Daarom is het op de evenaar over het algemeen warm en zijn er geen seizoenen.
De aarde draait in een jaar tijd om de zon, en op hetzelfde moment draait de aarde (in 24 uur) om haar eigen as. Die rotatie-as staat niet rechtop maar is enigszins gekanteld. Juist door die gekantelde as hebben we op aarde te maken met seizoenen.
De winter begint op 21 december omdat de zon 's middags aan de Steenbokskeerkring loodrecht aan de hemel staat. 21 december is de kortste dag van het jaar.
Net als de aarde draait Neptunus met een lichte kanteling rondom de zon, waardoor de planeet ook vier seizoenen kent.
Herfst (46-64 jaar) Volgens de fases van Erikson, ben ik al bijna van middelbare leeftijd! Nou ja, gelukkig voel ik mij niet zo… Maar toegegeven het lichaam zakt….
Met een gemiddelde temperatuur van 18,4°C tegen 17,5°C normaal bevindt de zomer van 2023 zich in de top 10 van warmste zomers sinds 1901. Hoewel veel mensen het gevoel hadden dat het veel regende, viel dat in de cijfers best mee: er viel iets meer dan de normale hoeveelheid neerslag.
Volgens de klimatologische indeling is de lente begonnen op 1 maart en duurt dit seizoen tot en met 31 mei. Zo kunnen seizoenen beter met elkaar vergeleken worden.
Volgens de klimatologische indeling is de winter dus al op 1 december begonnen en duurt het seizoen tot met 28 of 29 februari. Voor andere berekeningen, zoals het koudegetal van Hellmann wordt ook de kou in voor- en nawinter, in de maanden november en maart, meegerekend.
De astronomische lente begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 20 maart en eindigt (meestal) op 21 juni. Op het zuidelijk halfrond begint de astronomische lente meestal op 22 september. De meteorologische lente begint al op 1 maart.
De herfst van 2024 begint op 22 september. Let op: de meteorologische herfst begint al op 1 september! 'Meteorologisch' houdt in dat meteorologen bepaald hebben dat alle seizoenen in totaal 3 maanden duren. Zo dus ook de herfst (september, oktober, november).
Het weer in Kenia. Kenia kent geen zomer en winter zoals in Nederland. Wel heeft Kenia vier seizoenen, afgebakend door twee periodes van regenval. In het grootste deel van het land valt tussen maart en begin juni de meeste regen, het tweede regenseizoen loopt van oktober tot december.
Seizoenen bestaan omdat de aarde scheef staat. Als je een lijn zou trekken van de Noordpool naar de Zuidpool, dan zou deze lijn scheef staan en een hoek van 23.5 graden maken. Dat betekent dat in de loop van een jaar, de hoeveelheid zonlicht die op de aarde valt op elke plek anders is. En daarom hebben we seizoenen.
Het meteorologische seizoen
Zo start de lente op 1 maart, de zomer op 1 juni, de herfst op 1 september en de winter op 1 december.