Geef je je baby geen borstvoeding, maar kunstvoeding, dan kun je ook last krijgen van stuwing. De hormonen in je lichaam zorgen er nu eenmaal vanzelf voor dat je melkproductie op gang komt. Dus ook als je geen borstvoeding geeft, komt er melk in je borsten terecht. Normaal gesproken vermindert dit binnen een week.
Een baby profiteert het meest als hij ten minste 6 maanden borstvoeding krijgt, maar elke week telt. Het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt geven. Bijvoorbeeld als je bepaalde medicijnen gebruikt die terechtkomen in de moedermelk en niet goed zijn voor het kind.
De opgehoopte melk wordt weer door het lichaam zelf opgenomen. Na ongeveer vier dagen neemt de stuwing af.
Tweederde van de moeders heeft op zijn minst lichte symptomen van stuwing in de kraamweek. Een enkele keer kan stuwing zo ernstig zijn dat borstvoeding in gevaar komt. Dit is vaak het gevolg van niet goed beleid rond borstvoeding.
Een van de voordelen van moedermelk boven kunstvoeding is dat het een levende vloeistof is. Het past zich aan de wisselende omstandigheden van jouw baby aan. Dus als je baby ziek wordt, maakt je lichaam extra witte bloedcellen en antistoffen aan die in je moedermelk terechtkomen en de infectie helpen bestrijden.
Bij het geven van borstvoeding kun je de volgende punten als probleem ervaren: Je kunt niet meten hoeveel je baby drinkt. Gelukkig geeft je baby vanzelf aan of het honger heeft en wanneer het genoeg gedronken heeft. Je baby is van jou als moeder afhankelijk, alleen jij kunt borstvoeding geven.
Zo rond dag 3 of 4 krijgen de meeste vrouwen last van stuwing.
Draag de juiste BH
Je kunt de melkproductie namelijk af laten nemen door de borst aan de buitenkant tegendruk te geven. Een stevige BH zorgt voor deze druk en kan hiermee ergere stuwing voorkomen.
Klachten bij een borstontsteking
Bij een beginnende borstontsteking voelt de borst pijnlijk, beurs, warm en soms gespannen aan.
Borsten. Na de bevalling is de kans groot dat je rond de 4e dag stuwing krijgt. Daarom raden we je aan om vanaf de eerste dag een strakke BH te dragen als je flesvoeding geeft.
Salie is een kruid dat erom bekend staat de melkproductie te remmen. Er zijn verschillende manieren om het te gebruiken: als thee: 1 theelepel gedroogde salie op 250 ml gekookt water, 5-15 minuten laten intrekken, 2-6 keer per dag een kopje.
Gemiddeld heeft een voedende moeder zo'n 500 kilocalorieën per dag extra nodig. Deze extra energiebehoefte wordt maar voor een deel voldaan door meer te eten. De rest van de energie wordt verkregen doordat een voedende moeder regelmatig gaat zitten of liggen om haar kind te voeden.
Je kindje weer aan de borst krijgen, nadat je gestopt of sterk geminderd bent met voeden, is absoluut mogelijk! Zelfs maanden later nog, nadat je stopte met voeden. Naast je kindje weer aan de borst krijgen, is relactatie ook het (terug) op gang brengen van je melkproductie.
Kunstvoeding bevat meer eiwitten [1,2-1,95g./100cc] dan moedermelk [1,3 g./100cc] [1] en daarom groeien baby's die kunstvoeding krijgen sneller dan kinderen die gewoon de borst krijgen. Dit blijkt uit internationaal onderzoek onder 1000 baby's.
Als er geen melk uit je borsten lekt, leg dan een koud kompres, gekoelde gelpad of zelfs in een doek gewikkelde bevroren erwten op je borsten gedurende tien minuten na een voeding om zwelling te verminderen en pijn te verlichten. Stop schone koolbladeren in je beha.
Behandeling van pijnlijke stuwing:
Koude kompressen tussen de voedingen kunnen verlichting geven bij zwelling en pijn. Je kunt een ontstekingsremmer of pijnstiller gebruiken. Vaak voeden, waarbij je baby zo lang aan de eerste borst drinkt als hij wil.
Een harde schijf in je borst is pijnlijk. Massage kan helpen. Maak eerst je borsten warm door bijvoorbeeld in een warm bad te gaan zitten of een warme handdoek op je borst te leggen.Masseer daarna rustig je borst met draaiende bewegingen van je vingers.
Stuwing duurt meestal zo'n twee dagen. Belangrijk om in de gaten te houden is of er geen harde, rode plekken ontstaan in je borst. Dit kan een voorteken zijn van een borstontsteking en dat wil je natuurlijk voorkomen. Dit kan overigens nog je volledige borstvoedingsperiode gebeuren.
Het komt vaak voor dat vrouwen er last van krijgen na drie of vier dagen, maar het kan ook voorkomen dat vrouwen na anderhalve week pas last krijgen. Soms kun je het herkennen aan dat de huid van je borsten strak staan en soms zijn je borsten rood. Ook kunnen er bij stuwing harde plekken ontstaan.
Vrouwen kunnen verschillende redenen hebben waarom ze ervoor kiezen om geen borstvoeding te geven, zoals een negatieve ervaring met borstvoeding in het verleden, seksueel misbruik, of een omgeving waarin borstvoeding niet vanzelfsprekend is of gestimuleerd wordt."
Je borsten verslappen als gevolg van de hormonale veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap. Het geven van borstvoeding heeft daar nauwelijks effect op.
Een fopspeen kan er (soms ongemerkt) voor zorgen dat je je baby minder vaak aan de borst legt, ook 's nachts. Hierdoor drinkt je baby minder aan de borst, waardoor hij minder kan gaan groeien. En doordat hij minder bij je drinkt, loopt je melkproductie terug.