Nederland: Nationale Dodenherdenking (4 mei) Duitsland: Volkstrauertag (medio november) Verenigd Koninkrijk en Gemenebest:
Dodenherdenking: 4 mei. Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. In alle gemeenten in Nederland zijn herdenkingen bij een plaatselijk oorlogsmonument.
In Duitsland bestaat geen dodenherdenking en ook geen Bevrijdingsdag.
De landelijke herdenking is op de Dam in Amsterdam en wordt in de huidige vorm sinds 1988 georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Honderden andere comités organiseren tegelijkertijd plaatselijke herdenkingen.
Sta een minuut stil bij 15 augustus 1945: het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. 1 minuut stilstaan, dat hoeft niet door te zwijgen. In 1 minuut kun je praten, uitleggen, luisteren, nadenken, discussiëren en samenkomen. Sta daarom 1 minuut stil bij 15 augustus.
Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
Ieder jaar op 4 mei is de Nationale Dodenherdenking. Om acht uur 's avonds worden er twee minuten stilte gehouden ter nagedachtenis van iedereen die vanwege een oorlog is overleden.
Nederland: Nationale Dodenherdenking (4 mei) Duitsland: Volkstrauertag (medio november) Verenigd Koninkrijk en Gemenebest: Remembrance Day (ook wel Armistice Day of Poppy Day, 11 november) België en Frankrijk: Wapenstilstandsdag (Frans: Jour du Souvenir, 11 november)
Wiktionary: dodenherdenking → commemoration of the dead.
De geallieerde troepen die België bereikten, waren in de eerste plaats het Tweede Britse Leger en het Eerste Amerikaanse Leger. Ze werden bijgestaan of opgevolgd door legereenheden bestaande uit Britten, Amerikanen, Canadezen, Polen (1ste Poolse Pantserdivisie) en de Belgische troepen van de Brigade Piron.
De 'gewone' Duitser keek tot ver in de jaren zeventig naar het Derde Rijk vanuit het perspectief van het eigen slachtofferschap. Het was niet zo dat Duitsers beschaamd zwegen over de oorlog. Integendeel, ze vertelden er veel en graag over, maar het verhaal dat ze vertelden ging uitsluitend over hun eígen leed.
Duitsland kent de Volkstrauertag voor de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog op de zondag het dichtst bij 16 november, de tweede zondag voor Advent.
Volkstrauertag ("Volksrouwdag") is een nationale herdenkingsdag in Duitsland. Op deze dag worden alle doden herdacht die omkwamen in gewapende conflicten of als slachtoffer van gewelddadige oppressie. Deze dag valt op de voorlaatste zondag voor de eerste adventszondag.
Onze 4 mei-herdenking maakt plaats voor daders terwijl hun slachtoffers aan de kant worden geschoven, zegt Chris de Ploeg. 'Dit zou een dag van erkenning voor mijn voorouders moeten zijn. Dat voelt niet zo.
In heel Nederland zijn mensen twee minuten stil geweest om burgers en militairen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties om het leven zijn gekomen. In het bijzijn van duizenden mensen was op de Dam in Amsterdam de Nationale Herdenking.
De eerste dodenherdenking werd gehouden op 9 mei 1945 op de Dam in Amsterdam. Het gemeentebestuur had de dag ervoor daarover beslist. Er werd een minuut stilte gehouden om de gevallenen te herdenken.
Met het dragen van een 'poppy', ofwel klaproos, herdenken Britten de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar ook van alle conflicten sinds die tijd. Dankzij haar bloedrode blaadjes en zwarte kruisvormige binnenste is zij een toepasselijk symbool voor alle gesneuvelde soldaten.
Het symbool komt voort uit het idee dat de plant groeit op plaatsen waar iemand is vermoord: de bloem zou het bloed van de gevallen soldaat opnemen waardoor ze een mooie rode kleur krijgt. Lang dacht men dat dit de reden was waarom zoveel klaprozen op slagvelden te vinden waren.
De klaproos ook wel papaver genoemd staat symbool voor troost, maar ook voor de dodenherdenking. De klaproos dankt deze symboliek aan de slagvelden in Noord-Frankrijk die na de Eerste Wereldoorlog rood kleurde van de klaprozen. De kenmerkende kleur van de klaproos is rood.
In België is 8 mei geen officiële feestdag meer sinds de federalisering van het land; de scholen hebben geen vrije dag, maar sommige overheidsinstellingen (provincie- of gemeentebesturen) en ministeries geven wel een vrije dag.
Andere nationale feestdagen die in heel Spanje worden gevierd, zijn 7 april (Goede Vrijdag), 1 mei (Dag van de Arbeid), 15 augustus (Maria Hemelvaart, de dag dat ook de Feesten van Gràcia/ beginnen), 12 oktober (Día de la Hispanidad), 1 november (Allerheiligen), 6 december (Dag van de Grondwet) en 8 december (Dag van ...
Een jaar na de Tweede Wereldoorlog hebben wij, net zoals veel andere Europese landen, dezelfde twee minuten overgenomen. Tijdens deze twee minuten herdenken wij de mensen die de oorlog niet hebben overleefd en is de oorspronkelijke gedachte achter de twee minuten nooit overgenomen.
Allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
In Nederland zijn door het hele jaar heen herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle slachtoffers samen.