Muizen leven vaak in kleine groepen. Wanneer je één muis hebt gezien dan is de kans groot dat er meerdere muizen aanwezig zijn. Muizen maken hun nest bij voorkeur op een droge, rustige en beschutte plaats. De meeste muizennesten bevinden zich daarom op zolder, tussen het plafond, in de muur of onder/achter de koelkast.
Je vindt nesten in of onder tuinafval, in het tuinhuis of het schuurtje. (Groente-)planten of fruit worden regelmatig aangevreten. Diervoeder dat buiten (in de schuur) is opgeslagen, is aangevreten. Je komt bergjes verscheurd papier tegen.
Muizennesten zijn vaak rond van vorm. Rondom het muizennest liggen meestal muizenkeutels en etensresten. Een muizennest wordt gemaakt van afgeknaagd materiaal en gevonden restafval. Om deze reden is het is het afhankelijk van de omgeving waar de muis zijn nest bouwt.
Muizen bouwen hun nest bij voorkeur op een rustige, beschutte plaats in de buurt van voedsel, zoals op het plafond, in de spouwmuur of op zolder. Maar ze kunnen hun nest ook achter de koelkast bouwen, onder het fornuis of in een keukenkastje.
Zorg voor een schoon en opgeruimd huis. Stofzuig regelmatig en laat geen etensresten op tafel of op het aanrecht liggen tot de volgende dag. Gooi afval meteen weg. Berg eten op in dozen van metaal of hard plastic, of in potjes met een goed sluitend deksel.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting.
In veel gevallen bevinden muizen zich overdag op de schuilplaatsen, bij voorkeur op warme plaatsen zoals in plafonds, op zolder of onder koelkasten. 's Nachts komen muizen in de zoektocht naar voedsel te voorschijn.
Er zijn geuren waar muizen niet van houden. Bijvoorbeeld pepermunt, kamille, lavendel, kruidnagel en chilipeper. Als deze geuren effect hebben, dan is dat alleen in geconcentreerde vorm, zoals etherische olie. Dit soort oliën hebben in Nederland geen toelating als bestrijdingsmiddel.
Muizen verjagen met ultrasoon geluid werkt goed als het zich binnen het gehoorveld van van de muizen begeeft. Boven plafonds, achter muren en in geïsoleerde wanden dringen de ultrasone tonen niet goed door op muizen, en zal daardoor niet effectief zijn.
Elk huis is in potentie een broedplaats voor knaagdieren zoals muizen. Deze indringers zijn simpelweg op zoek naar een veilig huis dat hun (en de hele familie) kan voorzien van eten.
Huismuizen kunnen 1,5 jaar oud worden, maar velen sterven tijdens hun eerste winter. Binnenshuis en onder laboratoriumomstandigheden kunnen ze 4 jaar oud worden.
Er zijn verschillende redenen waarom muizen proberen uw huis binnen te komen. De muizen zoeken onder andere naar voedsel en een warme plek om zich te verstoppen. Helaas zijn muizen erg handig in het binnendringen van woningen. Overlast door muizen in huis komt hierdoor vaak voor.
Een vrouwtjes muis krijgt 5 tot 10 keer per jaar een nest. Dit betekend dus dat een vrouwtje 60 jonkies kan krijgen in een jaar. Vervolgens kunnen deze jonkies ook weer 60 jonkies krijgen, waardoor het soms binnen een jaar wel op kan lopen naar meer dan 2000 nakomelingen.
Als u muizen overdag opmerkt, kan u haast met zekerheid stellen dat u een muizenplaag in huis hebt. Muizen zijn namelijk nachtdieren. Knaagschade: doorgeknaagde kabels, etenswaren, opengebeten voorraadzakken, beschadiging aan allerlei materialen in een gebouw zoals hout of plastic.
Om je gerust te stellen: muizen zijn bang voor mensen, ook als je slaapt.Hierdoor is de kans klein dat muizen over je heen lopen als je ligt te slapen.
Muizen in huis kunnen schade toebrengen aan kabels en meubilair. Ook zorgen ze voor stankoverlast, geluidsoverlast en brengen ze met hun ontlasting de nodige gezondheidsrisico's met zich mee. Het kan een uitdaging zijn om de muizen te pakken te krijgen omdat ze zich goed verstoppen en erg voorzichtig zijn.
Met name muntthee en zwarte thee bevatten geuren die muizen niet lekker vinden. Het beste werkt als je meerdere theezakjes op dezelfde plek legt. De geur wordt hierdoor namelijk intenser. Theezakjes kun je gebruiken als milieuvriendelijke oplossing om muizen te verjagen.
Hierdoor kunnen ziektes met zich meedragen, zoals: salmonellose, leptospirose, Ziekte van Weil, Muizenbeetziekte en het Hantavirus. Deze muizenziektes kunnen door direct contact worden overgedragen, maar ook via de uitwerpselen zoals keutels en urine. Muizenkeutels kunnen hierdoor gevaarlijk zijn.
Gebruik aantrekkelijk lokstof
Het gebruik van het aas hangt af van de muizensoort die je wilt vangen. Huismuizen zijn dol op kaas, spek, chocolade en pindakaas. Daarnaast zijn er ook muizen die aangetrokken worden door noten, zaden, mais of een stukje wortel.
Deze kleine knaagdieren hebben een sterk ontwikkeld reukvermogen en zijn bijzonder gevoelig voor bepaalde geuren. Azijn, met zijn pittige, zure geur, schrikt muizen af. Begin met schoonmaak azijn. Giet dit in een spuitfles en bespuit de gebieden waar je muizen hebt gezien of waar je vermoedt dat ze zich verstoppen.
Het lokken van muizen kan met verschillende middelen, het beste kun je etenswaren nemen waar een sterke geur vanaf komt. Denk hierbij aan een stukje kaas, een lepel pindakaas of vleeswaren zoals spek. Andere lekkernijen waarmee je een muis kunt vangen zijn zaden, pitten of noten.
Muizen zijn niet alleen 's nachts actief, ze knagen de hele dag door en gaan gemiddeld 20x per dag op zoek naar voedsel, ze wachten alleen een rustig moment af.
De Muskil Excellent muizenpasta is op dit moment het meest geschikte muizengif om muizen te bestrijden. In dit middel zit de werkzame stof Brodifacoum, een antistollingsmiddel dat een inwendige bloeding veroorzaakt. Voor dit middel zijn muizen nog niet resistent.
Muizenplagen ontstaan vaak in de winter. Het is dan koud en het voedsel is schaars. De muizen gaan op zoek naar plekken waar ze wel makkelijk aan warmte en voedsel komen. Ze verspreiden zich en komen terecht in allerlei woningen en bedrijven.