De hoogte van de oogdruk is afhankelijk van het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van het kamerwater. Als het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van kamerwater verstoord is, kan de oogdruk oplopen. Bij de meeste vormen van glaucoom is er sprake van een gestoorde afvoer van kamerwater.
Zelf kunt u niets doen aan glaucoom. Wel kunt u bij een opticiën een oogdrukmeting laten doen. Als u twijfelt over uw gezichtsvermogen, kunt dit bij een opticiën laten meten of u kunt contact opnemen met uw huisarts.
De oogdruppels en tabletten bij glaucoom zorgen ervoor dat uw lichaam het kamerwater beter afvoert of minder aanmaakt. Hierdoor verlaagt de oogdruk. Een lagere oogdruk kan ook gunstig zijn voor de doorbloeding van de oogzenuw. Als u uw medicijnen regelmatig en dagelijks gebruikt, kan uw oogdruk stabiel blijven.
Stress Stress verhoogt de oogdruk niet. Wel kan men natuurlijk in stressvolle perioden vergeten om de oogdruk verlagende oogdruppels te gebruiken en dan stijgt de oogdruk.
Acuut glaucoom moet direct behandeld worden om schade aan de oogzenuw te voorkomen. Een iets verhoogde oogdruk zoals die bij het gewone glaucoom voorkomt voelt u niet.
Treden klachten op als een rood, dof of pijnlijk oog, overmatige lichtgevoeligheid, wazig zien en zelfs – als bij een griep - hoofdpijn, misselijkheid en braken, dan is er mogelijk sprake van acuut glaucoom. Laat diezelfde dag nog je ogen onderzoeken!
Dat verschilt per mens. Een normale oogdruk, dat wil zeggen een oogdruk die bij 95% van alle mensen voorkomt, bevindt zich tussen de 10 en de 21 mm Hg. Wat voor een oog een gezonde oogdruk is, hangt sterk af van de gezondheid van de ogen. Voor sommige ogen is 30 mm Hg nog goed, voor andere ogen is 14 mm Hg te hoog.
Magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals sojabonen, schelpdieren en garnalen vergroten de kans om glaucoom te krijgen.
Omega-3 zit onder andere in vette vis, plantaardige oliën, peulvruchten, groene bladgroenten en bepaalde noten, zoals walnoten. Zo kan goede voeding droge ogen tegengaan.
Net als onze huid, moeten we onze ogen beschermen tegen schadelijke UV-stralen. UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Glaucoom is een ziekte van het oog waarbij de oogzenuw beschadigd raakt, waardoor delen van het gezichtsveld uitvallen. Als glaucoom niet voldoende wordt behandeld neemt deze schade toe en wordt het gezichtsveld steeds kleiner (kokerzien).Uiteindelijk kunt u daardoor blind worden.
Er zijn vier voedingsstoffen welke goed zijn om uw ogen in de juiste conditie te houden. Dit zijn antioxidanten, carotenoïden, omega-3 en mineralen. Antioxidanten vind je in vitamine A, C en E. Deze helpen bij het gezond houden van de cellen en het weefsel van het oog en gaan AMD tegen.
Te veel druppels kunnen bijvoorbeeld bijwerkingen vergroten. Het te hard sluiten van de ogen na het druppelen kan juist voor een mindere werking zorgen omdat een deel van het toegediende vocht dan weglekt. Ook is de dosering van belang: één druppel per oog is voldoende.
Je kunt niet genezen van (aangeboren) glaucoom. Met een behandeling wordt geprobeerd meer schade aan de oogzenuw te stoppen. Maar de schade die al was, is niet te repareren. De behandeling bestaat uit medicijnen die ervoor zorgen dat de druk in het oog lager wordt.
Glaucoom is goed te behandelen. Wel is het belangrijk dat de behandeling van glaucoom tijdig wordt gestart. De schade die aan de oogzenuw is ontstaan, kan namelijk niet meer worden hersteld. De glaucoombehandeling kan alleen de beschadiging van de oogzenuw afremmen of stoppen.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
Symptomen glaucoom dat langzaam ontstaat
Meestal ontstaat glaucoom langzaam. Het doet geen pijn en het gezichtsveld wordt stukje bij beetje kleiner. Het kan jaren duren voordat u merkt dat u slechter ziet. Dat maakt glaucoom ook zo'n verraderlijke oogziekte.
Vitamine C, of ascorbinezuur, is een belangrijke antioxidant die je immuunsysteem beschermt. Deze bekende vitamine helpt ook om het risico op het ontwikkelen van degeneratieve oogziektes (zoals glaucoom en leeftijdsgebonden maculadegeneratie) te verminderen.
De opticien is in staat om je ogen op te meten, maar het meten van oogdruk is erg gecompliceerd. Een goede opticien zal je dus doorverwijzen naar de oogarts.
Bij acuut verhoogde oogdruk (acuut glaucoom) zijn er wel direct klachten, zoals wazig zien van (meestal) een oog en er ontstaat een pijnlijk en rood oog. Meldt u zich dan direct bij een (oog)arts. Bent u ouder dan 40 jaar, dan is het verstandig om uw oogdruk eens in de tweee jaar te laten controleren.
De opticien kan ook de effecten van andere gezondheidsproblemen zien, zoals glaucoom, diabetes of ongebruikelijke reacties op medicijnen.
Wetenschappers hebben een verband gevonden tussen koffie met cafeïne en slechter wordende ogen. Mensen die meer dan drie kopjes koffie per dag drinken, hebben een grotere kans op een verhoogde oogdruk, wat weer kan leiden tot glaucoom: een aandoening die het zicht kan verminderen.
Magnesium ontspant de ogen
Samen met water en zuurstof zijn het de drie essentiële levensstoffen. Een tekort aan magnesium veroorzaakt spanning en kan wel eens een belangrijke reden zijn waarom je niet goed ziet. Gezonde ogen hebben soepele, ontspannen spieren. Zie je slecht, dan zit er spanning in de oogspieren.