De dag is genoemd naar de Germaanse godin van de liefde Friia, zie → vrij.
Naamgeving. De naam vrijdag is afgeleid van Friia's dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Veneris, de dag van Venus, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige godin Venus.
Maandag is naar de maan genoemd. Bij de Romeinen heette de dag dies Lunae, wat Latijn is voor "dag van de maan".
De naam donderdag is afgeleid van Donars dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Iovis, de dag van Jupiter, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige god Jupiter. De Germaanse god Donar werd geacht dezelfde god te zijn als Jupiter.
Het verlangen naar menselijk gezelschap neemt echter toe. Zijn wens komt uit als op een keer een van de gevangenen weet te ontsnappen. Crusoe neemt deze onder zijn hoede en noemt zijn nieuwe metgezel Vrijdag, naar de dag van zijn bevrijding. Hij leert hem Engels en bekeert hem tot het christendom.
Lees hier het eerste hoofdstuk van de debuutroman van Mathias Pagnaer.
Smurrie, de trouwste vriend Robinson Crusoë op het eiland, als je tegen hem praat dan kwispelt hij en het is een trouwe hond. Lorre, dat is een papagaai die Robinson heeft gevangen op het eiland hij is jaloers als Vrijdag komt.
vrijdag: genoemd naar Freya, de Germaanse godin van de vruchtbaarheid, de liefde en de wellust. Haar Romeinse tegenhanger was Venus, naar wie deze dag bij de Romeinen vernoemd was (dies Veneris). zaterdag: een vertaling van het Latijnse dies Saturni: dag van Saturnus, de god van de landbouw.
Woensdag: is genoemd naar Wodan (ook wel Odin genoemd), de Germaanse oppergod. Bij de Romeinen staat woensdag voor de dies Mercurii: de dag van Mercurius. Donderdag: is vernoemd naar Donar, de god van de donder (ook wel Thor genoemd).
Op Witte Donderdag zat Jezus met zijn volgelingen aan tafel: het Laatste Avondmaal. Judas verraadt Jezus die gevangen wordt genomen. Het is gebruikelijk in katholieke kerken om op Witte Donderdag kruisbeelden met een wit kleed af te dekken. Wit staat voor onder meer vreugdevol en heilig.
Zelfstandig naamwoord. (tijdrekening) de nacht van donderdag op vrijdag. Na de donderdagnacht volgt de vrijdagmorgen.
(tijdrekening) de nacht van vrijdag op zaterdag. Na de vrijdagnacht volgt de zaterdagmorgen.
De naam is een vertaling van het Latijnse dies Saturni, dag van Saturnus, god van de landbouw. De Franse naam samedi is afgeleid van vulgair Latijn sabbati dies (dag van de sabbat).
3. Dinsdag: Genoemd naar Tiw, een Germaanse god. Maar Martes (Spaans) of Mardi (Frans) is gewijd aan Mars, de oorlogsgod van de Romeinen.
De Romeinen hadden de gewoonte om de zeven dagen van de week naar de voornaamste hemellichamen te noemen. De hun bekende planeten (afgezien van de Aarde) droegen namen van Romeinse goden. De dinsdag heette bij hen Martis dies, een verwijzing naar de planeet Mars die op zijn beurt was genoemd naar de oorlogsgod Mars.
Zondag is genoemd naar deze dag die in de Romeinse tijd aan de zon en naar de Godin Sól of Sunna was gewijd en die in het overgrote deel van de christelijke wereld wordt gevierd als de 'dag van de Heer' (Latijn: dies domenicus, waarvan Frans: dimanche; Italiaans: domenica).
2: Frigg (Frigga)
Als echtgenote van Odin, was Frigg voornaamste godin in de Noordse mythologie. Volgens de overlevering droeg ze een blauwe mantel, die de hemel symboliseerde. Qua wijsheid deed deze godin nauwelijks onder voor haar man, die ze ook regelmatig adviseerde.
Odin heeft vele symbolen zoals een staf, een speer, een ring, twee wolven en een raaf. Zijn vrouw heet Freya (de naam vrijdag kom van Freya.) hij heeft vele zoons. Onder andere de bekende god van de donder Thor (Donar), en Baldr en Hodr die in veel verhalen voorkomen.
Romeinen noemden de dagen van de week naar hemellichamen
De Romeinen vernoemden de dagen van de week naar de goden en de corresponderende planeten. Mars was bijvoorbeeld de god van de oorlog en Luna (de maan) was een maangodin. De Romeinen kenden al vijf planeten, plus de zon en de maan.
Ontstaan uit het Latijnse (dies) Dominica (zondag, de "Dag des Heren").
Freya, ook wel Frea of Freyja genoemd, is de noordse godin van de vruchtbaarheid, de liefde en de wellust.
De serie ontleent haar titel aan het 18de-eeuwse verhaal over de zeeman Robinson Crusoe, die na een schipbreuk op een onbewoond eiland terechtkomt en daar probeert te overleven.
Het dagboek vertelt het verhaal van Robinson Crusoe (Pierce Brosnan), die in 1703 in Schotland een duel voert met zijn beste vriend Patrick Connor (Damian Lewis) om de liefde van een vrouw. Als Robinson zijn vriend dodelijk verwond, moet hij het land uitvluchten om te ontsnappen aan de wraak van de broers van Patrick.