Zoals de naam al doet zeggen duurt een 'zesdaagse' wedstrijd zes dagen. Op een overdekte baan komen teams van twee man tegen elkaar uit.
Het is een pittige discipline van het baanwielrennen waarbij je als team van twee renners zes opeenvolgende dagen op de baan te vinden bent. Bij elkaar opgeteld heb je tijdens die zes dagen minimaal 24 uur wedstrijdtijd.
De ploegkoers (ook wel koppelkoers of madison genoemd) is het belangrijkste onderdeel van de zesdaagse, want in deze proef kan men de tegenstand op een ronde rijden door vooraan uit het peloton weg te rijden om vervolgens achteraan weer aan te sluiten. Zoals de naam aangeeft, wordt deze proef in ploegverband gereden.
Een koppelkoers heeft geen vaste lengte. Vooraf is in het programma bepaald hoe lang er die koers gefietst wordt en hoeveel slotronden er zijn; bijvoorbeeld 40 minuten + 10 slotronden. De koppelkoers wordt gewonnen door het team dat de meeste ronde voorsprong heeft of de eindsprint weet te winnen.
Zomerbanen (in openlucht) hebben een lengte tussen 225 en 550 meter, winterbanen (overdekt) zijn doorgaans 250 meter lang, maar in het geval van een Olympische baan is de afstand altijd 250 meter en meestal overdekt. De helling in de bochten is ongeveer 33 graden. Onderdelen.
Sport
Het totale aantal ronden dat gereden moet worden, is afhankelijk van de baanlengte. De heren rijden 40 kilometer, de dames en junioren rijden 25 kilometer. Na een aantal ronden wordt gesprint - ongeveer elke twee kilometer. Ook dit is afhankelijk van de baanlengte.
De puntenkoers is een pelotonswedstrijd die draait om tussensprints. In deze sprints kun je punten verdienen. Daarnaast kun je punten verzamelen door een ronde voorsprong te pakken. De renner met de meeste punten wint de puntenkoers.
Puntenkoers. In de puntenkoers rijden alle renners tegelijk op de baan in een wedstrijd met een vastgesteld totaal aantal ronden. De mannen rijden 40 kilometer (160 rondjes) en de vrouwen 25 kilometer (100 rondjes). Na elke tien ronden zijn punten te verdienen op de streep.
Een Flandrien is een renner die houdt van kasseien en korte, nijdige hellingen (zoals we ze vooral in Vlaanderen terugvinden). Een Flandrien herken je aan zijn gespierde dijen. Daarmee pijnigt hij de pedalen op de stenen, beukt hij de tegenstand kapot met de grote versnelling.
Met deze gewichtsreductie is het nu mogelijk geworden om Kimera baanfietsen op te bouwen met een gewicht van 6,8 kg, het minimaal toegestane gewicht volgens de UCI regels.
Verliezen wil niemand in dit huis. Hoogland (26), meervoudig wereldkampioen baanwielrennen, en Braspennincx (28), in dezelfde sport een wereldtopper op de sprint, wonen sinds een paar jaar samen in Apeldoorn.
Gemiddelde wielrenner: 22-25 kilometer per uur. Tour-renner: 35-38 kilometer per uur.
De ontwerpers moesten zich uiteraard aan de regels van de UCI houden. Dat houdt ook in dat de fiets voor gewone consumenten te koop moet zijn. Dat is ie straks dan ook. Een frameset gaat bijna 10 mille kosten.
Tijdens een baankoers wil een coureur zoveel mogelijk snelheid halen uit zijn fiets en geen moment verspillen. Het is dus aangewezen om te blijven trappen, vandaar de oplossing om het tandwiel direct te monteren op het wiel.
Elke derny heeft een 100 cc tweetaktmotor en is volledig automatisch gebouwd. Door meer gas te geven kan er traploos meer snelheid gemaakt worden. Verder is er de vaste pion, door deze vaste pion voelt de bestuurder de cadans van de wielrenner beter en kan hij bijsturen waar nodig.
Teamsprint: twee teams van 3 of 4 rijders starten gelijktijdig, elk aan een zijde van de baan op het midden van de rechte einden. Er wordt door het team geschaatst tegen de wijzers van de klok in. Er worden drie rondes gereden en na elke ronde moet één schaatser de baan verlaten.
Blaudzun is de artiestennaam van de Nederlandse singer-songwriter Johannes Sigmond (1974). Hij werkt jaren als achtergrondzanger en is actief in verschillende bands en projecten. Hij kiest in 2006 voor een solocarrière. De naam Blaudzun komt van de Deense wielrenner Verner Blaudzun.
Een velodroom, ook wel wielerbaan of wielerpiste genoemd, is een ovale piste speciaal gebouwd voor baanwielrennen. Zomerbanen (in de openlucht) hebben een lengte tussen 225 en 550 meter, winterbanen (overdekt) zijn doorgaans 250 meter lang (de minimumafstand om als olympische baan gekwalificeerd te worden).
Het konijn in kwestie deze keer: de fiets. De Britse baanfiets, de Lotus x Hope HB. T, is een haast futuristisch ruimteschip(je), dat een lieve duit kost. Naar verluidt zou hij namelijk, als je de prijs van alle unieke onderdelen bij elkaar optelt, zo'n 35.000 euro kosten.
Wat is keirin precies? Bij keirin beginnen de baanwielrenners (vaak 4, 5 of 6, maximaal 9) achter een motor (de derny), die het tempo opvoert van 25 kilometer per uur naar de 50 kilometer per uur. Dat gebeurt in 1,5 kilometer, waarna de renners nog 500 meter moeten sprinten.
Vanaf 2009 staat het omnium ook voor vrouwen op het programma. Het omnium bestaat uit zes onderdelen, te weten een vliegende ronde, scratch, achtervolging, puntenkoers, afvalkoers en tijdrit.
Koppelkoers (ook wel: 'Madison')
Een koppel bestaat uit twee renners die wisselen tussen “in koers” en “uit koers”. De renner uit koers rijdt bovenin de baan, of op het beton (de strook dat tegen het binnenterrein aan ligt)en wordt in koers door de koppelmaat getrokken.
Een zesdaagse is een wielerwedstrijd die over zes dagen wordt verreden tussen teams bestaande uit twee man. Op een overdekte wielerbaan komen teams van twee man tegen elkaar uit. Het team dat aan het einde de meeste ronden heeft gereden en/of de meeste punten heeft verzameld is de winnaar.