De pieterman komt voornamelijk voor in landen zoals Spanje en Marokko. Hij ligt met zijn kop net boven het zand in het water ingegraven. In het troebele water van de Noordzee, is hij dus zo goed als onzichtbaar. Wie erop stapt loopt de kans gestoken te worden.
De grote pieterman zwemt tot op een diepte van 100 m en trekt er vooral 's nachts op uit. Pieterman komt voor ten oosten van de Atlantische Oceaan van Noorwegen tot aan de Canarische eilanden. Pieterman komt ook voor in de Middellandse Zee tot aan de Zwarte zee.
Hoe herken je een steek van een Pieterman? Een steek van de Pieterman vis zorgt voor felle pijn, zwelling en roodheid bij de plek waar gestoken is en een aantal wondjes op een rij. Meestal zal er geen bloed te zien zijn. Ook kan het wel eens zorgen voor hartklachten, ademhalingsstoornissen en bewusteloosheid.
Hij heeft een giftige stekelige rugvin. Maar die halen wij natuurlijk al voor u weg. Het is een heerlijke vis die met smaak doet denken aan de tong. Met een puree van zongedroogde tomaten en pesto, komt de pieterman in dit gerecht goed naar voren.
De stralen van de rugvin en de grote stekel op de kieuwdeksels bevatten een zeer giftige stof, waardoor de pieterman tot de meest giftige dieren van Europa behoort. Wanneer men de vis vastpakt of er bij toeval op trapt, kan men geprikt worden.
Een pieterman schoonmaken is dan ook heel eenvoudig: snij de kop af van de giftige rugstekels tot aan de aars en klaar is Kees. De uitlevering, de hoeveelheid vlees die overblijft na het schoonmaken, is dan ook vrij hoog. Veel hoger dan bij duurdere vissoorten.
Het visje eet garnalen, viseitjes en kleine bodemdiertjes.
Dompel de wonde onder in warm water (zo heet mogelijk door het slachtoffer nog net te tolereren) van maximum 45 graden. Ook warme lucht van een haardroger op de wonde richten, is nuttig, net als een brandende sigaret op enkele millimeters van de steekwonde houden, dit echter zonder de huid te raken!
Pietermannen (Trachinidae) is de naam voor een familie van vissen uit de orde van Baarsachtigen (Perciformes). Men onderscheidt de kleine pieterman en de grote pieterman.
Verspreiding en leefgebied
Grote pieterman komt voor van Noorwegen tot Marokko, en leeft ook in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. In tegenstelling tot kleine pieterman, komt de grote pieterman niet voor in ondiepe kustwateren. In de Noordzee leeft de soort vooral in water tussen 15 en 50 meter diepte.
Relatief bekende voorbeelden zijn beten en steken van kwallen. Van sommige soorten, zoals kubuskwallen, Portugese oorlogsschepen, blauweringoctopussen, en stekels van steen- en schorpioenvissen, kunnen de gevolgen fataal zijn. Je kan ook per ongeluk trappen op stekelhuidigen, zoals bepaalde zeesterren en zee-egels.
Dit is een heel smakelijk visje en gemakkelijk te fileren. De Pieterman laat zich koken, bakken of grillen.
Ja, snoeken kunnen mensen bijten. Maar op enkele incidenten na komt dit over het algemeen nooit voor in Nederland. Een snoek is dan wel een roofvis maar de snoek eet geen mensen vlees. En gelukkig maar want snoeken hebben wel 700 vlijmscherpe tanden.
Als je wordt gelikt, gekrabd of gebeten door een hond, kat, vleermuis of aap, kan je rabiës oplopen. Dat wordt ook wel hondsdolheid genoemd. Als je daarmee geïnfecteerd bent, kan dat leiden tot zenuwverschijnselen en uiteindelijk tot de dood.
Baars vissen
Het vissen op baars is al eeuwen een populaire bezigheid. Vooral in het Westen van Nederland viste men graag in wedstrijdverband op baars. Uitgerust met een vaste niet te lange hengel, een dobbertje, en een langstelige haak met daarop een worm, zijn zo heel wat baarzen gevangen.
Kies voor een frisse chardonnay met wat houtlagering. Bijvoorbeeld een witte Bourgogne uit Frankrijk, zoals een Pouilly Fuissé of Saint Véran. Frisse zuren in de wijn sluiten aan op het frisse van de Granny Smith-appel, de zachte houtlagering past bij het nootachtige van de aardpeer.
het in stukken verdelen van vis op zo'n manier dat de stukken volledig graatloos zijn. Maar ook het los snijden van borstfilets van gevogelte en het ontbenen van wild wordt 'fileren' genoemd.
Symptomen. Direct na de steek van zowel de grote als de kleine pieterman treedt een hevige, als ondraaglijk omschreven pijn op, na enkele minuten tot uren gevolgd door zwelling en roodheid rond de steekplek, die zich uitbreiden tot het hele gestoken lichaamsdeel of zelfs de gehele extremiteit.
Er zijn namelijk bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten. Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan.
Je rent het water in, maar nog vóór je goed en wel in het water bent beland, voel je een stekende pijn in je voet. Je bent op een zee-egel gaan staan en je voet zit vol met splinters.
Als je met je voet in een zee-egel bent gaan staan, hoef je in principe niet naar een dokter. Bezoek de huisarts wel wanneer je andere klachten krijgt, zoals infecties, kortademigheid en pijn bij het ademen. Ook wanneer je stekels in je handen hebt, is het raadzaam om een arts te bezoeken.
Kenmerken. Deze zwarte zee-egel heeft een hard pantser met een diameter van 5 tot 9 centimeter, dat bedekt is met giftige stekels van 30 centimeter lengte. Het pantser bestaat uit kleine plaatjes waarop zich knobbels bevinden. Hij heeft een licht iriserend stervormig patroon aan de bovenkant.