Net zoals in Nederland, gebruik je antibiotica alleen als dat volgens je arts noodzakelijk is. Overleg dus altijd eerst met een arts, ook als je in het buitenland bent. In veel landen is antibiotica zonder recept verkrijgbaar. Koop dus niet zomaar antibiotica, maar bezoek een arts als je ziek bent.
Artsen schrijven niet zomaar antibiotica voor, ze kijken goed wat u precies nodig heeft. En antibiotica zijn hier alleen op recept verkrijgbaar.
Je mag een antibioticumkuur nooit zomaar stoppen. Als een infectie niet lang genoeg behandeld wordt, kan hij namelijk later weer opvlammen. Wil je toch eerder met de kuur stoppen, bijvoorbeeld omdat je veel last hebt van bijwerkingen, overleg dit dan altijd eerst met je arts.
Het lijkt wellicht verleidelijk om slaapmiddelen, antibiotica of antidepressiva online te kopen. Het is makkelijk, maar illegaal. En dat heeft een reden: het is om meerdere redenen gevaarlijk. Naar je huisarts gaan is niet alleen verstandiger, maar ook voordeliger.
Amoxicilline is een krachtig geneesmiddel dat artsen voorschrijven bij infectie door bacteriën. Je kunt het medicijn niet kopen in de supermarkt of drogisterij. Amoxicilline is op recept verkrijgbaar bij de apotheek.
Bacteriofaagtherapie kan worden ingezet als behandeling voor bacteriële infecties en is een alternatief voor een behandeling met antibiotica. Bacteriofagen zijn natuurlijke vijanden van bacteriën. Ze herkennen en infecteren hun doelwit-bacterie en zorgen ervoor dat de bacterie zelf nieuwe bacteriofagen gaat produceren.
Er zijn gelukkig ook “natuurlijke antibiotica”, zoals honing, kurkuma en knoflook. Ze zijn populair, mede omdat ze vooral ook lekker zijn. Honing is in staat infecties te bestrijden zonder antibiotica resistente bacteriën te creëren.
Antibiotica werken goed tegen een ontsteking door een bacterie. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Antibiotica werken niet tegen een ontsteking door een virus, zoals bij een verkoudheid of griep.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden. Soms is het mogelijk om een kuur van 1 dag te gebruiken.
Als keelontsteking wel wordt veroorzaakt door een bacterie, zijn er verschillende soorten antibiotica die de arts kan voorschrijven: Penicilline-antibiotica. Voorbeelden zijn feneticilline, fenoxymethylpenicilline, amoxicilline en amoxicilline met clavulaanzuur. Macrolide-antibiotica.
Een antibioticakuur wordt zelden voor minder dan vijf dagen voorgeschreven. Als de behandeling te vroeg stopt vlamt de infectie mogelijk weer op. Het verschilt per antibioticum hoe lang het lichaam erover doet om het te verbruiken. Daarom is er geen vaste regel hoe lang het antibioticum nog in je lichaam blijft.
Paracetamol is een pijnstiller.
Heb je wel of geen recept nodig voor een medicijn? Voor de meeste medicijnen heb je een recept van een arts nodig. Medicijnen zonder recept zijn te koop bij bijvoorbeeld een apotheek, drogist of supermarkt. Het CBG bepaalt of voor een medicijn een recept nodig is of niet.
Net zoals in Nederland, gebruik je antibiotica alleen als dat volgens je arts noodzakelijk is. Overleg dus altijd eerst met een arts, ook als je in het buitenland bent. In veel landen is antibiotica zonder recept verkrijgbaar. Koop dus niet zomaar antibiotica, maar bezoek een arts als je ziek bent.
Vaak wordt gedacht dat huisartsen op de huisartsenpost makkelijker antibiotica voorschrijven. Dit klopt niet: op de huisartsenpost wordt niet vaker irrationeel voorgeschreven en ook worden tweedekeusmiddelen niet vaker voorgeschreven dan in de dagpraktijk.
Wanneer je de antibioticum niet op tijd hebt ingenomen, moet je dat zo snel mogelijk alsnog doen. Is het echter al bijna tijd voor je volgende dosis, dan kun je de vergeten dosis beter niet meer innemen. De volgende dosis kun je dan op de normale tijd innemen. De vergeten dosis neem je aan het einde van de kuur in.
Penicilline-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën. Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, vooral huidinfecties, zoals ontstoken eczeem, krentenbaard, steenpuisten, gehoorgangontsteking en wondroos.
Dat is 1 uur voor of 2 uur na de maaltijd. Voedsel vermindert namelijk de opname van dit medicijn. Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag, voor een constant effect.
Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden. Dat wil zeggen dat de bacterie dan niet meer gevoelig is voor het antibioticum.
Symptomen van een bacteriële infectie
Bloed, pus of slijm in de ontlasting. Koorts. Hoofdpijn. Uitputting en soms uitdroging.
Bij een infectie zijn de bacteriën te bestrijden met antibiotica. Antibiotica doden de bacteriën of remmen ze in de groei. Hierdoor krijgt het lichaam de kans zich te herstellen.
Antibiotica maken de bacteriën dood en nemen de klachten weg. Ook parasitaire infecties kan een behandeling met antibiotica volstaan. Tegen schimmelinfecties bestaan eveneens goed werkzame medicijnen, zogenaamde antimycotica, die verkrijgbaar zijn in onder andere tablet-, crème- en drankvorm.
Soms merk je hier niet veel van en gaat deze vanzelf weer over. Maar het kan zijn dat een bacterie een infectie in ons lichaam veroorzaakt, die niet vanzelf weg gaat. Dan kunnen antibiotica helpen om de infectie te bestrijden. Een antibioticum kan de bacterie doden.
Een longontsteking kan vanzelf overgaan. Maar vaak zijn de klachten te hevig om dat af te wachten. Welke behandeling u dan krijgt, is afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking. Als bacteriën de longontsteking hebben veroorzaakt, krijgt u een antibioticakuur.