De grootste haai die in de Noordzee kan voorkomen is maar liefst 12 meter lang en heet dan ook niets voor niets de reuzenhaai. Deze haai komt als gast uit de Atlantische Oceaan ook af en toe een bezoekje brengen aan de Noordzee en kan dichter bij de kust komen dan je misschien zou denken.
Toch telt Florida volgens de International Shark Attack File de meeste haaienaanvallen ter wereld. Van de 98 aanvallen in 2015 vonden er maar liefst 30 in de Sunshine State plaats.
De reuzenhaai is de één na grootste vis ter wereld, en kan wel 10 meter lang worden. De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
Zelfs de reuzenhaai, met zijn 12 meter een van de grootste haaien ter wereld, doet geen vlieg kwaad en leeft vooral van plankton. De 12 meter lange reuzenhaai is de grootste haai die in de Noordzee voorkomt.
Een witte haai van 6 meter lang dook in januari 2019 plotseling op uit de diepte bij Hawaï. De haai is een van 's werelds grootste bekende witte haaien, en hij zwom een hele dag vreedzaam met een stel freedivers mee. Een witte haai van 6 meter lang dook in januari 2019 plotseling op uit de diepte bij Hawaï.
De grote witte haai is een van de meest gevreesde roofdieren van de zee – en met reden. Deze haai heeft namelijk de meeste haaienaanvallen op zijn geweten – op enige afstand gevolgd door de agressieve tijgerhaai en stierhaai.
De meeste van de miljoenen zonaanbidders, die elk jaar naar de Mediterrane kusten van Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland, Turkije en Kroatië trekken, zullen niet beseffen dat ze de wateren delen met de meest gevreesde van alle haaien: de mensenhaai.
Haaiensoorten die je als mens maar beter niet tegen kunt komen zie je eigenlijk nooit in de buurt van Nederland. Die leven vooral in tropische wateren. De meest algemene haaien die in de Noordzee zwemmen zijn klein van stuk. Nu en dan worden ook grotere soorten gezien, zoals de reuzenhaai.
Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is.
Als we denken aan de gevaren die op de loer liggen in de oceaan, is het een vraag die natuurlijk in ons opkomt - hoe zit het met haaien, de meest gevreesde schepsels van de zee? Dus ja, er zijn haaien in Griekenland, zelfs een aantal soorten. En er zijn misschien zelfs mensenetende haaien, zoals de grote witte haai.
In films wordt voortdurend de gedachte levend gehouden dat dit achttien meter lange monster nog altijd ergens in de inktzwarte diepte huist, maar de megalodon is wel degelijk uitgestorven.
de witte haai of mensenhaai (Carcharodon carcharias) de tijgerhaai (Galeocerdo cuvier) de stierhaai (Carcharhinus leucas) de zandtijgerhaai (Carcharias taurus).
Grote hamerhaai – 6 meter
Deze haai is de grootste in de soort van de hamerhaaien. Hij komt voornamelijk voor in de Grote, Atlantische en Indische Oceaan. Hij kan een maximale lengte bereiken van zes meter en is makkelijk te herkennen aan zijn 'hamer'.
Gevaarlijke zeedieren en koraal komen dicht bij het strand amper of niet voor. Wat dat betreft is Dubai veiliger dan het Caribisch gebied of Azië. De gevreesde witte haai komt in de Perzische Golf bijvoorbeeld niet voor. De haaiensoorten die hier wel leven, komen amper in de buurt van de kust.
Voor Curaçao, Sint Eustatius en Sint Maarten werden elk drie haaiensoorten waargenomen. Er is nog een aanvullende BRUV-onderzeeërtest op 300 meter diepte rondom Curaçao gedaan, waarbij een extra haaiensoort werd gezien: de Cubaanse doornhaai.
Ook de blacktip reef shark is het hele jaar te zien tijdens het duiken op Bali. De meeste haaien zijn te vinden in ondiepe wateren. Het is een erg sociale haai en hoewel ze over het algemeen verlegen zijn, zijn ze vaak nieuwsgierig naar snorkelaars en duikers.
De gevaarlijkste zee ter wereld is waarschijnlijk de Atlantische Oceaan , daar gebeuren de meeste ongelukken. Deze enorme waterplas tussen Europa en Amerika is normaal een vrij rustige oceaan. Juist deze stilte maakt hem zo gevaarlijk. Zeevaarders zijn minder alert op de gevaren van de oceaan.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
De gevaarlijkste dieren van Nederland zijn:
Adder. Grote pieterman. Wolf. Wild zwijn.
Haaien zijn heel gegeerd omwille van hun vlees, hun vinnen en hun kraakbeen. De Europese markten worden bevoorraad met haaien afkomstig van visserijen uit de Noord-Atlantische Oceaan, maar eveneens met grotere haaien die door de Europese vloot in alle oceanen ter wereld worden gevangen.
Maar de kans dat je ooit wordt gebeten door een haai is extreem klein. Per jaar overlijden gemiddeld tien mensen door een haaienbeet. In vergelijking: muggen zijn verantwoordelijk voor 725.000 doden per jaar.
Zintuigen Haaien kunnen redelijk goed zien en proeven, maar ze kunnen nóg beter ruiken. Eén druppel bloed ruiken ze al op meer dan 1 kilometer afstand. Haaien voelen ook trillingen. Op zijn zijkanten zitten gaatjes die zeer kleine trillingen in het water kunnen voelen.
In Europa komt de haai voor in de Middellandse Zee voornamelijk rond Italië, de Franse kust van de Languedoc en rondom de grotere eilanden, en verder oostelijk tot in de Adriatische Zee (zij het sporadisch), daarnaast in de Golf van Biskaje (ook langs de Franse kust tot aan de punt van Bretagne).
De meest voorkomende haai langs de Spaanse kust is de Tintorera of blauwe haai of Prionace glauca. Ondanks het feit dat deze haai veel voorkomt in de Middellandse zee en Atlantische Oceaan wordt hij niet veel gezien langs de Spaanse stranden.
Haaien zijn overal in de Middellandse Zee te vinden. Er zijn waarnemingen geweest in Spanje, Italië, Kroatië, Griekenland, Cyprus en Turkije.