Vrije radicalen ontstaan bij de normale stofwisseling, maar ook sigarettenrook, UV-straling, alcohol, milieuverontreiniging, vetten en suikers verhogen de hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam. Verder kunnen bij bepaalde ziekten veel vrije radicalen worden gevormd, zoals bij ontstekingsreacties.
Vrije radicalen ontstaan ook door invloeden van buitenaf. Denk aan make-up, alcohol, medicijngebruik, verontreinigde lucht, roken, maar vooral stress. Ook een teveel aan UV-straling heeft invloed op de hoeveelheid vrije radicalen in je lichaam en zelfs sporten zorgt voor de vorming van vrije radicalen.
Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Wanneer ze schade veroorzaken, noemen we dat oxidatieve stress.
Waarom is groene of zwarte thee drinken gezonder dan kruidenthee zoals rooibosthee? Groene thee en zwarte thee, zoals earl grey, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten).
Koffie is een bron van antioxidanten. Deze antioxidanten kunnen het lichaam helpen zich te ontdoen van vrije radicalen, een type afvalproduct dat het lichaam van nature produceert als gevolg van bepaalde processen. Vrije radicalen zijn giftig en kunnen ontstekingen veroorzaken.
Ja. Ook teveel van iets goeds kan giftig zijn. En als je te hoge concentraties antioxidanten binnenkrijgt, verstoor je het evenwicht tussen vrije radicalen en antioxidanten in je lichaam. Dus pas op met extra vitaminepillen en al fruitdrankjes.
Antioxidanten is een verzamelnaam. Het zijn stoffen zoals vitamine E en C, bepaalde mineralen en andere bioactieve stoffen in groente, fruit en ook in voedingssupplementen. Antioxidanten zorgen ervoor dat andere stoffen niet oxideren. Ze beschermen daarmee tegen een ongewenste reactie in je lichaam.
Blauwe bessen (meestal bosbessen, ook braambessen) worden anderzijds wel aanbevolen voor hun hoog gehalte aan antioxidanten, vitamine C, vitamine K en vezels. Bovendien bevatten bessen weinig calorieën: 75 kcal per 100 gram (2).
Antioxidanten worden ook wel "vrije-radicalenvangers" genoemd. Ze kunnen de schade aan cellen, veroorzaakt door vrije radicalen, voorkomen of vertragen. Antioxidanten worden door het lichaam aangemaakt, maar je kunt ze ook binnenkrijgen door bijvoorbeeld voeding. Vooral groente en fruit zitten vol met antioxidanten.
Polyfenolen zijn een groep van antioxidanten die je uit voeding haalt. Voeding met de meeste polyfenolische stoffen zijn vooral kurkuma (geelwortel), rode wijn druiven, citrusvruchten, groene thee en broccoli.
De bekendste antioxidant is wellicht betacaroteen. Fruit en groente die veel betacaroteen bevatten zijn makkelijk te herkennen aan hun oranje kleur, zoals daar zijn: Wortel (natuurlijk!) Gedroogde abrikoos.
Er is sprake van oxidatieve stress wanneer het lichaam wordt overspoeld door een teveel aan potentieel schadelijke, weefsel aantastende vrije moleculen, die gezonde cellen kunnen beschadigen en tot fysieke aftakeling kunnen leiden.
Gezonde dosis blauwe bessen
Oké, het is wel duidelijk dat blauwe bessen enorm voedzaam en gezond zijn. Maar ze bevatten ook fructose of fruitsuiker. Eet er dus zeker niet teveel van want dat is niet goed voor de lijn.
Groene bladgroenten zitten boordevol vitamines en mineralen én bevatten veel bladgroen. Zo krijg je op een makkelijke manier meer zuurstof in je bloed en dit helpt weer om je lichaam snel te reinigen. Wil je met veel gemak meer groene bladgroenten eten, denk dan eens aan een groene smoothie.
Blauwe bessen en zijn rijk aan vitaminen A, C, B,B1, B2, B6, E en K. Daarnaast bevatten ze ook verschillende belangrijke mineralen als ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium. Er zijn maar weinig producten die meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen.
Koffie en de lever
Onderzoek suggereert een omgekeerde relatie tussen een matige koffieconsumptie en het risico op het ontwikkelen van verschillende leveraandoeningen, zoals kanker, fibrose cirrose en niet-alcoholische leververvetting 1-20.
Effecten van cafeïne:
bevordert de insulineaanmaak en werkt daarmee ontstekingsbevorderend. het heeft negatieve invloed bij de opname van belangrijke mineralen zoals calcium en magnesium. zorgt voor een stijging van de bloeddruk.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Ochtend. Veel mensen hebben meteen na het opstaan nood aan hun dosis cafeïne. Een krachtige zwarte thee is voor hen de perfecte keuze. Niet toevallig heet de vaakst gedronken ochtendthee 'English Breakfast'.