Lende. Het stuk van de koe waar de lekkerste biefstukken (ook wel steaks) vandaan komen is de lende. Deze is onderverdeeld in de (1) dikke lende en de (2) dunne lende. De lende is het stuk dat zich achter op de rug van de koe boven op de ribben van het rund bevindt.
Vlees mag biefstuk heten als het afkomstig is van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende van het rund. Dat zijn allemaal delen van de achterkant. Dat deel van de koe of stier is minder in beweging geweest dan de voorkant, waardoor het weinig bindweefsel bevat. Dat maakt het malser dan andere soorten rundvlees.
Een koe is verdeeld in primaire stukken, die elk verschillende stukken biefstuk opleveren. De primaire delen voor biefstuk zijn de lende, rib en de klauw .
Dus de biefstuk van de ossenhaas word gesneden van de os (mannelijk rund). Een leuk weetje is het ontstaan van de naam van de biefstuk. Biefstuk ook wel de Engelse benaming beefsteak. Dus een steak van de rund en zelden van een os (gecastreerde stier).
De kogelbiefstuk is de meest malse van deze twee. Dat komt omdat het vlees van korte spieren is. En kortere spieren leveren malser vlees.
OSSENHAAS. Dit is het meest malse stukje vlees dat je kan krijgen. Hij is ook relatief het duurste.
Wagyu vlees kopen
Door de populariteit en zeldzaamheid van het ras is Wagyu misschien wel het duurste vlees ter wereld. Wagyu is zo zeldzaam omdat de Wagyu bloedlijnen nauw bewaakt worden. Er zijn buiten Japan maar weinig boeren die de koeien houden.
Biefstuk Loetje recept
Bij Loetje gebruiken ze de ossenhaas gesneden als een tournedos. Dit is het meest malse stuk vlees van een rund. Er zijn veel soorten biefstuk die allemaal een andere naam hebben. Wanneer je dit recept wilt maken bestel je de ossenhaas en niet zoals de naam het zegt, een biefstuk.
De achtermuis is een stuk rundvlees dat zich aan de achterkant van de koe bevindt. Het zit tussen de platte bil en de bovenbil. Kenmerkend aan achtermuis is dat het vlees erg mager is. Dit maakt achtermuis dan ook een interessant product om mee te werken.
Bijna al het rundvlees in ontwikkelde landen is afkomstig van ossen (gecastreerde mannetjes) en vaarzen (vrouwtjes die nooit gefokt zijn). Stieren die niet gecastreerd zijn, worden gehouden voor de fokkerij en niet voor het vlees , en als een koe te oud is om te fokken of voor melkproductie, zal haar vlees veel te taai zijn voor de meeste menselijke smaakpapillen.
Als een van de beste stukken rundvlees, wordt de ossenhaas gekoesterd vanwege zijn ongeëvenaarde malsheid en rijke smaak. Deze snede wordt gewonnen uit de ossenhaas, een spier die zich langs de onderrug van de koe bevindt, en is ook een van de magerste. Hij is direct herkenbaar aan zijn langwerpige vorm, zonder botten en kraakbeen.
Ribeye is een klassieke steak cut, bekend om zijn uitzonderlijke smaak en marmering. Gesneden uit de ribsectie van de koe, is het een van de meest malse en sappige stukken die er zijn. De ribeye wordt gekenmerkt door zijn kenmerkende oog van marmering, wat zorgt voor een rijke en sappige smaak bij het koken.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo.
Jodenhaas is een heel zacht mals stukje rundvlees uit de voorvoet van het rund, namelijk tussen de schouders. Het heeft de vorm van ossenhaas, maar weegt niet meer dan 400 gram. Het jodenhaasje heet zo omdat het een stukje vlees is van de voorbout. Orthodoxe joden mogen namelijk geen vlees van de achterbout eten.
Wat is een bavette? De bavette is een smakelijke steak uit het dikste gedeelte van de flank (vang) van het rund. Het stukje vlees wordt daarom ook wel eens flank steak of vanglap genoemd. De vang zit aan de onderkant van het rund, tussen de bil en de borst in.
Tournedos, de haasbiefstuk. Tournedos is een mooie steak uit de haas van het rund. Dit luxe stuk vlees wordt ook wel haasbiefstuk genoemd en is het meest malse biefstuk.
Wat is het verschil tussen bavette en biefstuk? gesneden worden. Biefstuk: Komt meestal uit de bovenbil of lende en is fijner van structuur.Biefstuk is malser, terwijl bavette een steviger stuk vlees is.
Beschrijving. Fricandeau is gesneden magere malse delen, zoals de kalfslende of dikke deel uit de schouder. Het vlees is zacht en fijn van draad en heeft een relatieve korte bereidingstijd.
Minder bekende biefstuk voor de echte fijnproevers
Maar er is een andere, minder bekende soort die de echte fijnproevers weten te waarderen namelijk de diamanthaas, ook wel bekend als jodenhaas of jodenbiefstuk. Dit is een heerlijk malse biefstuk uit de voorvoet van het rund.
De ossenhaasbiefstuk voor alle vestigingen komt vooral uit Zuid-Amerika. Daarnaast is het vlees continu van zeer goede kwaliteit.
Ossenhaas is het meest malse en mooiste deel van het rund. Het wordt ook wel biefstuk van de haas of tournedos genoemd. Bereiding: bakken, per centimeter dikte bak je ongeveer 1 minuut voor een stuk rood vlees, 2 minuten voor rosé en vier minuten voor doorbakken vlees.
De 83-jarige 'biefstukkoning' viel ongelukkig van de trap in een van de (10) Loetje restaurants. Het geheim van de vermaarde Loetje-biefstuk? Uitstekend vlees (ossenhaas, géén paard) en bakken in Blue Band margarine.
De duurste kaviaar
Niet alleen komt de prijs op 36.000 euro voor een theelepel, er zit ook écht goud in. Met zijn gekke prijs is deze kaviaar eveneens het duurste eten ter wereld. Deze Strottarga Bianco werd bedacht door de Oostenrijkse viskweker Gruell.
Zuid-Amerikaans rundvlees staat bekend als het beste vlees ter wereld. Het staat bekend als mals en rijk van smaak.
Wagyu-vlees is niet gemakkelijk te produceren. De totale wereldproductie is relatief klein, vooral in vergelijking met andere rundvleessoorten. Japanse regelgeving rond Wagyu is ook strikt, met strenge controles op fokpraktijken en vleeskwaliteit. Deze exclusiviteit verhoogt de prijs verder.