De endeldarm vormt de opslagplek voor de ontlasting totdat deze vol zit. Als je endeldarm vol zit, gaat er een seintje naar je hersenen waardoor je aandrang krijgt om naar het toilet te gaan. De ontlasting verblijft ongeveer 24 uur in je endeldarm voordat je het uitpoept.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Ons eten wordt verteerd in de maag en de dunne darm. Daarna is het ontlasting en komt het in de dikke darm.
Ontlasting of feces (Latijn: faeces) is het onverteerde restant van ingenomen voedsel, dat, met geregelde tussenpozen (als uitwerpselen), via de endeldarm en de anus (aars) uit het lichaam wordt verwijderd (defecatie).
Poep kan rechtstreeks worden omgezet naar energie. Dat gebeurt in een zogenaamde vergis- ter. Daarin leven bacteriën die de poep als eten gebruiken om te kunnen groeien. Daarbij produ- ceren ze het zogenaamde biogas, een soort bacte- riescheetjes.
'Ja, poep hoort een bepaalde walging op te roepen. Deze vieze geur ontstaat doordat het afvalstoffen bevat. Dit zijn soms zelfs ziekteverwekkers die je lichaam naar buiten heeft gewerkt', legt ze uit. 'In principe stinkt het dus altijd, maar we zien wel dat de geur kan verschillen.
Gemiddeld poepen we zo'n 128 gram per dag. Met een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar pers je dus gedurende je leven 3.787 kilo stront naar buiten. Dit is meer dan het gewicht van de gemiddelde Aziatische olifant, die weegt namelijk 3.350 kilo.
Dat ontlasting een beetje stinkt is normaal. Meestal merk je het zelf snel genoeg wanneer de geur anders is dan normaal. Dan kan het zijn dat er iets mis is gegaan in de spijsvertering. Als je diarree hebt dan heeft je poep een meer zurige geur.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Mensen deden hun behoefte 'als ze moesten'. De ene keer was dat in de vrije natuur of op een mesthoop, maar in de steden was dat meestal 'gewoon' op straat. Als de behoefte boven een emmer werd gedaan moest de inhoud ergens geloosd worden. Ook dat gebeurde dikwijls op straat.
Zelfs als je al enige dagen geen ontlasting hebt, is dit geen reden tot behandeling. Je hoeft pas maatregelen te nemen als je klachten hebt (pijn, druk, opgeblazen gevoel). Als ondanks vezelrijke voeding de stoelgang niet beter wordt, kun je eventueel een laxeermiddel gebruiken.
Een gezonde drol is zacht, soepel en heeft scheurtjes in de oppervlakte. Qua vorm lijkt de gezonde drol op een worstje of slangetje en heeft één soepele vorm. Maar iedereen heeft wel eens wat dunnere of waterige ontlasting, meestal duidt dit op acute diarree.
Mensen met een slappe darm kunnen hun darm legen door toucheren. Dit houdt in dat je de darm dagelijks of om de dag met de hand leegmaakt. Zetpillen of microklysma's werken niet als je een endeldarm zonder reflexen hebt.
Het gemiddelde aantal keer dat iemand poept is één keer per dag, schrijft Medical Daily. Maar maak je absoluut geen zorgen als dit bij jou niet het geval is.
Van drie keer per dag poepen tot drie keer per week
Dat is een mooi rond getal. Maar het is ook slechts een gemiddelde. Dezelfde studie leert ons namelijk ook dat de ene persoon maar drie keer per week de darminhoud leegt, en de ander misschien wel drie keer per dag.
Als er geen of te weinig bilirubine in je poep zit, krijgt deze een lichte, grijze kleur.
Van alle fysieke genoegens is regelmatig en makkelijk kunnen poepen er eentje. Hoe vaak je dat doet, verschilt per mens. Maar volgens wetenschappers kun je het 't best in ieder geval in de ochtend doen, daar is het darmstelsel op ingesteld.
Als de klachten van verstopping langer dan twee weken aanhouden is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Neem altijd contact met de huisarts op als je naast verstopping ook bloed bij de ontlasting hebt of als je hoge koorts hebt.
Toch is het ophouden van ontlasting niet gevaarlijk, zegt maag-, darm- en leverarts Marc Benninga tegen Editie NL. "Ik heb een patiënt gehad die een jaar niet had gepoept. Het gevolg is dat je een slechte eetlust kunt krijgen of onaangenaam gaat ruiken, maar het is niet schadelijk."
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak. We gaan ervan uit dat de smaak van poep voornamelijk door de geur wordt bepaald.
In principe stinkt de ontlasting niet. Wanneer er sprake is van stinkende ontlasting of wanneer de ontlasting anders ruikt en blijft plakken aan het toilet, is daar vaak een reden voor, bijvoorbeeld een infectie.
Wat is vetdiarree? Bij vetdiarree is de ontlasting vaak dun, plakkerig en vettig.Dat komt omdat er bij vetdiarree vaak te veel vet in de ontlasting zit. Daarnaast blijft deze meestal drijven, stinkt erger dan normaal, kleeft aan de wc-pot en is doorgaans lichter van kleur.
Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Alles wat je niet nodig hebt, gaat van je dunne darm naar je dikke darm. Zo ontstaat poep. Je poep is dus eigenlijk het afval dat overblijft nadat de dunne darm alle voedingsstoffen eruit heeft gehaald. Doordat je dikke darm krampbewegingen maakt, wordt je poep in de richting van je endeldarm geduwd.