Een mengventiel (ook wel mengautomaat of thermostatische regeling) dient om veilig warm water te tappen. Deze temperatuurbegrenzer wordt geplaatst in de uitgaande leiding van een (zonne)boiler, geiser of combi-ketel, of in de heet water toevoer van de douche.
Waar zit het overstortventiel? Bij nieuwere cv-ketels zit het overstortventiel vaak in de cv-ketel zelf. Is dit niet het geval, dan wordt het ventiel zo dicht mogelijk bij de ketel geplaatst. Bij soloketels zit het ventiel altijd in de aanvoerleiding.
"Als het probleem zich enkel voordoet bij de warmwaterkranen, is waarschijnlijk kalk in de warmtewisselaar of boiler, of een verstopping aan de veiligheidsgroep de oorzaak." "Stelt het probleem zich ook bij de koudwaterkranen, dan kan een slecht werkende drukverminderaar of een verstopte filter de boosdoener zijn.
Vaak is een zeefje op de kraan de oorzaak van onvoldoende waterdruk. Je kan dit oplossen door de kop van de kraan los te draaien, het zeefje eruit te halen en dit schoon te maken met azijn. Lage waterdruk kan ook veroorzaakt worden doordat de hoofdkraan niet helemaal opengedraaid is.
Een combiketel warmt water op, door aardgas te verbranden. De vlammen warmen water op, dat door koperen buizen stroomt en wordt meestal direct via geïsoleerde leidingen naar de kraan of verwarming gestuurd.
De ventilator van een cv-ketel voert enerzijds lucht aan. De ketel heeft dit nodig voor de verbranding van de brandstof. Anderzijds zorgt de ventilator ervoor dat restgassen worden afgevoerd via de schoorsteen. Vroeger waren deze ventilators luidruchtig, tegenwoordig zijn deze zeer stil.
Waterdruk buitenkraan en tuinslang verhogen
Een hydrofoorpomp wordt altijd voor de cv-ketel geïnstalleerd. Hierdoor verhoogt dus zowel de druk van warm als van koud water. Een hydrofoorpomp is dus ook een goede oplossing om waterdruk van de buitenkraan en tuinslang te verhogen.
Een drukverhoger is de oplossing voor extra waterdruk in uw woning. Deze waterdruk kan afgenomen zijn door bijvoorbeeld een tweede badkamer of een stortdouche. De CV-ketel levert in deze gevallen niet voldoende water. Wilt u verzekerd zijn van een hoge waterdruk in huis, laat dan een drukverhoger installeren.
De juiste werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Zodra de ketel onder de 1,5 bar komt raden wij aan de CV-ketel bij te vullen met water. Het is afhankelijk van uw CV-installatie of dit vaak dient te gebeuren of niet. We raden aan dit elke 3 maanden te controleren.
De cv-ketel zorgt voor verwarming en warm water in huis. De cv-ketel warmt het water op, waarna het via leidingen door het huis verspreid wordt en de warmte in verschillende ruimtes afgegeven wordt. Er bestaan verschillende soorten cv-ketels met andere eigenschappen.
Geen warm water, wel verwarming
Ook dan is het slim om te kijken of de thermostaatkraan het nog goed doet. Het kan zijn dat er iets kapot is, waardoor de temperatuur van het water niet opwarmt, bijvoorbeeld door kalkaanslag. Een grondige poetsbeurt doet in zo'n geval vaak wonderen.
Tijdens een verwarmingscyclus van de boiler stijgt de druk. Als de druk van het water te hoog wordt, zal het overdrukventiel een kleine hoeveelheid water afvoeren. Je ziet dan water langs de zichtbare onderbreking druppelen. Op die manier wordt de ingestelde maximale druk niet overschreden.
Vul de boiler volledig door de koud water toevoer en de warm water kraan open te zetten tot dat er water uit de boiler gelijkmatig stroomt. Het overdrukventiel is gemonteerd op de warm water uitgang en de pijl wijst tegen de stroomrichting in.
De oplossing zou zijn om een douchekop te kopen die uw waterdruk gemakkelijk met 200% verhoogt! Als de waterdruk in de douche te zwak is, is er een eenvoudige oplossing. Koop een douchekop met een krachtige straal. Deze modellen zijn erg praktisch omdat ze de waterdruk in de douche tot wel 200% verhogen.
De waterdruk wordt gemeten in bar. U meet die door een manometer aan te sluiten op de kraan. Als u geen manometer hebt, kunt u ook inlichtingen vragen bij het waterleidingbedrijf" of uw hovenier om hulp vragen. Voor een goede werking moet er een waterdruk van minstens 2,5 bar zijn.
De waterleidingmaatschappijen die in Nederland ons drinkwater verzorgen, moeten het water bij u thuis aanleveren met een minimale druk van 1,5 bar. De druk die u daadwerkelijk heeft, wordt bepaald door de druk waarmee uw waterbedrijf het water in het leidingnetwerk aanbiedt.
Een drukverhoger of ook wel hydrofoorpomp wordt geplaatst tussen de waterleiding in uw woning en werkt gewoon op het netstroom (230V). De inkomende waterdruk (ongeveer 2 bar) wordt vervolgens omgezet in een constant gewenste waterdruk.
Waterdruk in het leidingnetwerk zorgt ervoor dat er op alle kranen, en op alle etages, voldoende water beschikbaar is. Het waterleidingbedrijf zorgt voor een waterdruk van 2,5 bar bij de hoofdmeter. De minimale waterdruk die je thuis nodig hebt voor de werking van een cv-installatie of een wasmachine is 1,5 bar.
Slappe waterstraal kan verschillende oorzaken hebben
Een slappe straal uit de kraan kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van een verstopping in de kraan of de leidingen of kan er een lek in de pijpleiding zitten. Het is echter ook mogelijk dat je last hebt van een lage waterdruk.
Bij een kapotte warmtewisselaar in de cv-ketel zullen de radiatoren niet langer warm worden. Het koude water blijft koud en stroomt vanuit de cv-ketel naar de radiatoren en bijvoorbeeld kranen in huis. Mocht u geen warm water meer hebben, dan kunt u de stekker tijdelijk uit het stopcontact halen.
Zet de thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je gemiddeld 120 m3 gas per jaar (120 euro). Als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.