In totaal bestaat je lichaam uit 206 botten. Het kleinste botje zit in je oor. Het heet stijgbeugel en is kleiner dan een rijstkorrel.
Het kleinste bot in het menselijk lichaam, in het midden van het oor, wordt de "stijgbeugel" genoemd. Het weegt tussen de 2 en 4,3 mg en is tussen de 2,6 en 3,4 mm lang, even groot als een rijstkorrel!
Het dijbeen, als het grootste bot van het menselijk lichaam, kan maar liefst een gewicht van 1,5 ton (1500 kg.) dragen. Naast deze drukbelasting kunnen onze botten ook trekkrachten, verbuigingen en verdraaiingen absorberen.
Dit zijn drie zeer kleine, met gewrichtjes aan elkaar vastzittende botjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel. Deze gehoorbeentjes bevinden zich in een ruimte achter het trommelvlies, het middenoor genaamd.
Gehoorbeentjes in het oor
Achter het trommelvlies zit een met lucht gevulde ruimte met daarin drie zeer kleine botjes. Dit zijn de kleinste botjes die ons lichaam kent. De botjes worden ook wel gehoorbeentjes genoemd en heten: hamer (malleus), het aambeeld (incus) en de stijgbeugel (stapes).
Deze zeer kleine botjes heten hamer, aambeeld en stijgbeugel. Ze bevinden zich in een ruimte achter het trommelvlies: het middenoor. De stijgbeugel geeft de geluidstrilling door aan het binnenoor of slakkenhuis.
Net achter en onder het oor bevindt zich het harde, uitstekende bot dat ook wel bekendstaat als het mastoïd. Het heeft een honingraatachtige structuur met luchtholten.
De oorspeekselklier bestaat uit twee delen: een oppervlakkig en een diep gelegen deel, respectievelijk de oppervlakkige en diepe kwab genoemd (zie verder). Tussen deze twee kwabben loopt een belangrijke zenuw, de aangezichtszenuw (nervus facialis).
Oorschelpen zijn een klankkast
Maar er is één ding dat ook met twee werkende binnenoren niet zal lukken: horen van welke hoogte een geluid komt. Als geluid recht van voren komt, zal het gelijktijdig aankomen in beide oren, of het nou vanaf beneden of van boven komt.
Functies van oorsmeer
beschermen (coaten) van de dunne kwetsbare gehoorganghuid tegen uitdroging; het wegvangen van kleine onrechtmatigheden (bijvoorbeeld: stof, vuil, insecten); het aanzuren van het leefmilieu voor bacteriën; afweer verzorgen tegen ziekmakende bacteriën en schimmels.
Ons lichaam bestaat uit 206 botten die wij in principe allemaal zouden kunnen breken. De meest voorkomende botbreuken zijn: een gebroken pols, gebroken been of gebroken rib. Een botbreuk wordt overigens ook wel een fractuur genoemd.
De kaak heeft de sterkste spier, het oor de kleinste
Niet de grote spierbonken zoals bil en bovenbeen, maar de kaakspier is, gemeten naar kracht per vierkante centimeter, het sterkst. Volgens Van de Vijver kan dit spiertje wel 4000 newton in beweging brengen – dat is 400 kilo.
Tandglazuur is de zichtbare, harde buitenlaag van je tanden. De kleur van gezond tandglazuur varieert van lichtgeel tot grijs- of blauwachtig wit. Het is de hardste stof in het menselijk lichaam en het bevat een hoog percentage aan mineralen.
Meest gebroken bot: enkel
Als jouw enkel, na een trauma, snel blauw en dik wordt, dan is de kans groot dat dit gewricht is gebroken. Het belasten van de enkel leidt tot helse pijnen. Uit de statistieken blijkt dat deze breuk de lijst van meest gebroken botten aanvoert!
De onderarm bestaat uit twee botten, de ellepijp (ulna) en het spaakbeen (radius). Het uiteinde van deze twee botten is samen het bovenste gedeelte van de pols.
Het heiligbeen, ook wel sacrum genoemd is een driehoekig bot aan de onderkant van de wervelkolom die past tussen de twee bekken. Sommige mensen hebben een extra, of zesde, lendenwervel. Deze extra wervel veroorzaakt meestal geen bijzondere problemen.
Ongewervelde diertjes zoals slakken, sponsen en koralen, hebben geen gehoorzintuigen. Dat geldt trouwens ook voor wormen, maar daarvan denken we dat ze wel bepaalde trillingen in de bodem kunnen waarnemen zoals die van naderende voetstappen. Die sensaties voelen zij over hun hele lichaam.
Ook heeft een slang geen uitwendige oren zoals zoogdieren hebben. Ze kunnen dus niet horen maar wel geluiden met een lage frequentie waarnemen. De slang voelt trillingen met zijn tong. Aan de hand van de sterkte van de trilling kan de slang inschatten of een vijand dichterbij komt.
“Oorloze” kikkers hebben een binnenoor maar geen trommelvlies, wat betekent dat geluidsgolven mogelijk via een combinatie van hun huid en botten naar hun binnenoor worden geleid. Springspinnen en andere kleine insecten detecteren geluidsgolven doordat ze de vibraties opvangen met ultragevoelige haren op hun poten.
Symptomen bij oorkanker
Een klacht die vaak voorkomt bij oorkanker is een loopoor dat niet overgaat. Er komt dan vocht uit het oor, en soms ook een beetje bloed. Andere klachten zijn minder goed horen of oorpijn.
Een kussenduivel (chondrodermatitis nodularis helices) is een pijnlijke ontsteking aan de oorschelp. Het ziet er uit als een rode, vaak iets zwerende, kleine zwelling op de rand van de oorschelp: vaak zijn er ook kleine korstjes en schilfering aanwezig.
Een knobbel in de schildklier is een veelvoorkomende aandoening. De knobbel wordt ook wel een "nodus" genoemd en kan gevoeld of gezien worden in uw nek. Soms wordt de knobbel bij toeval ontdekt tijdens een ander onderzoek en merkte u er zelf niets van.
Verstoppingen voor of achter de oren komen veel voor en worden vaak veroorzaakt door achtergebleven shampoo-resten. Verstoppingen net voor of achter het oor kunnen duiden op een onzorgvuldige reiniging of het veelvuldig gebruik van een telefoon of headset. Deze zone staat in verband met de nieren.
Het gehoororgaan is opgebouwd uit drie delen: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Het buitenoor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang en speelt een belangrijke rol in de receptie van geluid. De oorschelp en de gehoorgang geleiden het geluid naar het trommelvlies.
Drukpijn achter het oor kan bij meerdere aandoeningen voorkomen. Drukpijn achter het oor kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan de pijn achter je oor komen door kiespijn of wanneer je verstandskies doorkomt. Maar de pijn en druk achter je oor kan ook komen door koorts, middenoorontsteking of een slaapbeenontsteking.