Lactose vind je uitsluitend in zuivel. Je hoeft je wat dat betreft dus geen zorgen te maken over alle mogelijke groenten, fruit, vis, vlees, peulvruchten, noten, zaden, enzovoort. Ook plantaardige melk heeft niets met zuivel te maken en is de perfecte vervanging voor alle gerechten.
Groenten, fruit, kruiden, aardappelen, rijst, pasta, noten en zaden zijn van nature lactosevrij. De meeste soorten ontbijtgranen en volkorenbrood bevatten geen lactose.
Als de lactose uit de voeding niet of onvoldoende verteerd wordt, komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan. De ontlasting kan daardoor dunner worden en (ernstige) diarree veroorzaken. Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora).
Mayonaise bevat geen lactose. Het is meestal samengesteld uit olie, eigeel, azijn of citroensap en soms mosterd, wat betekent dat het geen zuivel bevat, dus met andere woorden, geen lactose.
Bovengenoemde klachten zijn de klassieke symptomen van lactose-intolerantie. Ze kunnen acuut en chronisch zijn. Opgeblazen gevoel en braken ontstaan meestal een half uur na inname van lactose. Buikkrampen, flatulentie en diarree treden na een tot twee uur op.
Lactose is vooral te vinden in melkwei en bij Griekse yoghurt wordt dit er grotendeels uitgefilterd. Als je last hebt van lactose-intolerantie, kan het zijn dat je Griekse yoghurt beter verdraagt dan gewone yoghurt. Door het filteren bevat Griekse yoghurt ook minder wei-eiwit dan gewone yoghurt.
Hieronder een lijst met een paar vervangende producten welke lactosevrij zijn. Aardappelen: Verse aardappelen, in blik of glas, (diepvries) patates frites, aardappelschijfjes en rösti. Brood en ontbijtproducten: Zelfgebakken brood van tarwemeel, gist, water en broodzout, matses, donker roggebrood en rijstwafels.
Na 24 uur is het grootste deel van de lactose omgezet. Er blijft wel een kleine hoeveelheid lactose aanwezig (5-30% van de oorspronkelijke hoeveelheid). Het enzympreparaat is alleen te gebruiken in gewone melk, dus niet in babyvoeding, kant-en-klare pap of zure melkproducten als yoghurt of karnemelk.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Nee, eieren bevatten geen lactose. Lactose is een melksuiker die voorkomt in melk en andere zuivelproducten van zoogdieren zoals koeien, schapen en geiten. Ook al vind je eieren vaak in de zuivelafdeling van een supermarkt, tussen melk, kaas en andere zuivelproducten, ze bevatten geen lactose.
Veel fabrikanten verwerken melk, melkpoeder of melkbestanddelen in hun producten, bijvoorbeeld voor de smaak. Daarom kan er lactose in brood, margarine of halvarine zitten. Omdat het meestal maar om weinig lactose gaat, is het meestal niet nodig om brood, halvarine en margarine te vermijden.
Als je geen zuivel meer zou binnenkrijgen, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voor je dit verschil zal merken, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het voorkomen dat je juist last krijgt van een opgeblazen gevoel.
Wat te doen als u per ongeluk zuivel eet. Pijnverlichting: Paracetamol kan helpen om maagpijn veroorzaakt door zuivel te verlichten . Diarree: Loperamide is effectief voor de behandeling van lactose-geïnduceerde diarree. Een opgeblazen gevoel en gas: Bismutsubsalicylaat of simethicone kunnen gas, een opgeblazen gevoel en winderigheid verminderen.
Een opgeblazen buik ontstaat vaak na een maaltijd. Het kan een onaangenaam gevoel zijn en ontstaat doordat het maag-darmkanaal is opgezwollen door een verstoring van de spijsvertering of doordat er een hogere aanwezigheid is van gas in het maag- en darmstelsel. Dat is dan wat zorgt voor het opgeblazen gevoel.
Kokosmelk, pindakaas, sojakaas en cacaoboter bevatten geen melk en dus ook geen lactose. Medicijnen, vitaminepreparaten en kunstmatige zoetstoffen kunnen lactose bevatten. Zonder melk(producten) kan de hoeveelheid calcium in het gedrang komen.
Om lactose af te breken en te verteren, moet je voldoende lactase hebben. Lactase is een enzym. Een enzym is een eiwit dat noodzakelijk is voor bepaalde processen in je lichaam, bijvoorbeeld om voedsel te verteren. Het enzym lactase wordt aangemaakt in de wand van je dunne darm.
Typische symptomen
buikpijn op wisselende plaatsen. een ongemakkelijk gevoel in je buik. klachten die verbeteren na ontlasting. wisselende stoelgangfrequentie.