Bier wordt veel gedronken in Griekenland. Behalve Heineken en Amstel vind je Griekse merken zoals Craft, Alfa en Mythos. Hoewel Griekenland bekend staat om zijn ouzo of raki zijn brandy (Metaxa) en whisky de populairste sterke drankjes.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.
Ouzo, tsipouro, raki , deze heldere, sterk geurende sterke dranken zijn het kenmerk van Griekse feesten bij elke gelegenheid. Traditionele distilleerderijen en moderne productiefaciliteiten zetten een eeuwenoude traditie voort, met grote kennis en toewijding.
De Grieken drinken het puur, maar er wordt altijd een glaasje water bij geserveerd. De Griekse cognac heet Metaxa. Ouzo kan zowel puur als aangelengd met water gedronken worden. Ook kan je Ouzo serveren met een ijsblokje erin.
Ontbijten in Griekenland
Wanneer er wel wordt ontbeten, bestaat de maaltijd vaak uit een simpel broodje met een kopje koffie. Zowel de ijskoffie als het 'gewone' kopje koffie zijn beide populair. Bij het bestellen van een normaal kopje koffie, 'ellinikos kafes' in het Grieks, ontvang je een klein kopje.
Grieken houden van brood, marmelade, gebak, allerlei soorten kaas en gebakken producten voor het ontbijt. Als je het wegspoelt met sterke koffie of een glas melk, afhankelijk van de leeftijd, zijn ze klaar voor alles!
Bier wordt veel gedronken in Griekenland. Behalve Heineken en Amstel vind je Griekse merken zoals Craft, Alfa en Mythos. Hoewel Griekenland bekend staat om zijn ouzo of raki zijn brandy (Metaxa) en whisky de populairste sterke drankjes.
De Ouzo Spritz is perfect om te combineren met Griekse mezzes, de Lemon and Thyme Gin and Tonic is perfect om te combineren met Griekse gerechten met veel kruiden en citrusvruchten, en de Mastiha Margarita is perfect om te combineren met Griekse gerechten met sterke en pittige smaken.
als grieken uit eten gaan, is de lunch meestal laat, rond 2:00 of 3:00 's middags.het diner is meestal niet vroeger dan 9:00 's avonds. het is niet ongebruikelijk om om 11:00 's avonds naar een restaurant te gaan, vooral in de zomermaanden.
Ouzo kan ook rechtstreeks uit een shotglas worden gedronken . Ouzo wordt vaak geserveerd met een klein bordje met verschillende voorgerechten, mezes genaamd, meestal kleine verse vis, friet, olijven en fetakaas. Ouzo kan worden beschreven als een smaak die lijkt op absint, wat lijkt op drop, maar dan zachter.
Veel klanten zijn vaste gasten, die van 16 verschillende merken ouzo nippen en toosten op het bord tegenover de ingang: "De hele wereld is een gekkenhuis, maar dit is het hoofdkwartier." Wij zouden "yamas" zeggen boven deze mezetafel.
Traditionele Griekse alcohol omvat dranken zoals ouzo, tsipouro en retsina . Ouzo is een anijsachtige sterke drank die vaak wordt verdund met water en wordt geserveerd als aperitief. Tsipouro is een sterke drank die wordt gemaakt van druivenpulp en die meestal na de maaltijd wordt gedronken.
Het kraanwater in Griekenland is in het algemeen van goede kwaliteit, maar is op sommige plekken licht gechloreerd. Omdat dit maag- en darmklachten kan veroorzaken, raden wij je aan om water uit flessen te drinken. Deze zijn overal in de supermarkt verkrijgbaar. IJsklontjes worden meestal uit zakken gebruikt.
Het prijspeil in Griekenland is te vergelijken met het Nederlandse prijspeil. Voor een driegangen diner betaalt u 25 euro of meer, voor een kopje koffie 2,50 en voor een biertje 3 euro.
Lamsgyros is het lekkerst met fruitige rode wijn zoals Pinot Noir, Tempranillo of Sangiovese , terwijl kipgyros geweldig is met Riesling of Gewürztraminer – vermijd wijnen met een hoge zuurgraad, omdat deze de zuurgraad van de tzatziki accentueren. Rosé is een goede keuze voor beide.
Typisch Grieks eten omvat gerechten zoals moussaka, souvlaki, gyros, tzatziki, en baklava. Grieks eten bestaat meestal uit veel verse en voedzame ingrediënten. De Griekse keuken biedt een smaakvolle en culinaire ervaring met veel traditionele recepten.
Mastiha Cocktail Winterzonnewende
Dit drankje is een van de meest iconische cocktails die je ooit in Griekenland zult drinken. Het wordt gemaakt met Mastiha, wat een uitgesproken aroma en harssmaak toevoegt met wat siroop over rogge whisky. Het combineert goed met citrussmaken zoals limoen- of citroensap.
De Grieken beginnen de dag liever met een ijskoffie genaamd "Freddo Espresso" en hartige gebakjes zoals de "Tyropita" met kaas en de "Spanakopita" met spinazie zijn het meest populair. Daarmee hebben ze het goedkoopste ontbijt van de onderzochte landen.
Ouzo. Ouzo wordt veelal gezien als de nationale drank van Griekenland. Alleen als de drank in Griekenland is geproduceerd, mag het de naam ouzo krijgen. Op veel eilanden wordt ouzo gemaakt, maar Lesbos is hét eiland van de bekende Plomari ouzo.
Net als in Nederland en België is een fooi in Griekenland een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Als er geen bedieningsgeld of service charge op de rekening staat, dan is in een restaurant een fooi van 5 - 10% gebruikelijk.Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Baklava: Lagen van zalige zoetheid
Baklava is het kroonjuweel onder de Griekse desserts en betovert met zijn fijne laagjes knapperig fyllodeeg, boter en een verleidelijke notenvulling (vaak een mix van walnoten, pistachenoten of amandelen).
Brood. Bij een warme maaltijd wordt brood geserveerd, meestal witbrood. Naast witbrood, dat vaak met sesamzaad bestrooid is, kent Griekenland bruinbrood, zuurdesembrood en brood met zwarte olijven erdoorheen. Broden zijn meestal rond of ovaal van vorm.