De plasbuis, ook wel urinebuis genoemd, loopt bij de man vanaf de blaas, door de prostaat tot aan de eikel van de penis (zie afbeelding). In de plasbuis kunnen vernauwingen ontstaan, waardoor het plassen moeizamer verloopt en in sommige gevallen zelfs helemaal niet meer gaat.
Elke vrouw heeft inderdaad 3 gaatjes. Een anus, de vagina en een urinebuis. In je clitoris zit geen gaatje, maar doordat je schaamplippen samenkomen is het soms wat rimpelig en lijkt er misschien een gaatje te zitten. Je clitoris is een 'bobbeltje' en er zit geen opening in.
Om plasbuisontsteking te behandelen, kan de huisarts een antibioticakuur voorschrijven. Deze medicijnen doden de bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Let op: zorg dat je de antibioticakuur altijd afmaakt, ook als de klachten al weg zijn.
Schade aan de plasbuis komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, omdat de plasbuis van een man langer is. Het kan ontstaan door een val op de stang van de fiets (straddle injury) of iets anders hards. Ook kan het ontstaan bij een ongeval met letsel van het bekken (met soms ook schade aan de blaas).
Plasbuis bij de vrouw
Bij vrouwen is de plasbuis een stuk korter: ongeveer 3 cm lang. De plasbuis loopt vanuit de blaas naar de vulva. De opening (het plasgaatje) ligt tussen de clitoris en de vagina. Vrouwen hebben een korte plasbuis.
Door een plasbuisvernauwing kunt u de volgende klachten krijgen: zwakke urinestraal. uw blaas niet leeg kunnen plassen. vaak moeten plassen.
Een plasbuisontsteking betekent dat dit slijmvlies ontstoken is. Dit doet pijn of het voelt branderig, vooral bij het plassen. Soms komt er ook gele pus of helder slijm uit de penis. Dit wordt ook wel 'druiper' genoemd.
Urinebuisontsteking geeft je namelijk een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen. De pijn kan zo heftig zijn dat plassen niet lukt. Je urine kan bloed en soms ook gele pus bevatten. Bij vrouwen kan etterige afscheiding voorkomen.
Wat zijn de symptomen van plasbuisontsteking? De klachten beginnen meestal 1 tot 3 weken nadat je de ontsteking hebt gekregen. Vaak gaan de klachten vanzelf weer weg.
Een plasbuisvernauwing wordt ook wel urethrastrictuur genoemd (plasbuis = urethra, strictuur = vernauwing). Een plasbuisvernauwing ontstaat door beschadiging van het slijmvlies waarmee de plasbuis is bedekt. Door deze beschadiging kan littekenweefsel ontstaan, waardoor de plasbuis vernauwt.
Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen. In veel Afrikaanse landen wordt door vrouwen alleen staand geplast en is dit de reguliere methode. Mannen doen het al eeuwen: staand plassen.
Plasbuis bij de man
De urethra (plasbuis of urinebuis) loopt van de blaas tot aan het uiterste puntje van de penis. Deze buis begint als een opening in de blaas (de blaashals) van waar hij door de prostaat heen gaat. Hier wordt de plasbuis soms afgeklemd door de (groeiende) prostaatvergroting (BPH).
Plasbuisontsteking: behandeling
Na een antibioticakuur van ongeveer 2 weken ben je meestal van de infectie verlost. Je wordt niet immuun. Als je besmet bent, is het belangrijk dat je de mensen waarschuwt met wie je de laatste tijd seks hebt gehad. Zij moeten ook worden behandeld.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Het urethro-oculosynoviale syndrooom (voorheen syndroom van Reiter genoemd) is een vorm van reactieve artritis, een gewrichtsontsteking die optreedt als reactie op een infectie elders in het lichaam. Bij dit syndroom ligt de primaire oorzaak vaak bij een geslachtsziekte.
Irritatie of pijn bij het plassen kan allerlei oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een ontsteking van de blaas. Maar pijn bij plassen kan ook andere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een chronisch overprikkelende blaas, een chronisch blaaspijnsyndroom (zogenaamde interstitiële cystitis) of blaaskanker.
Troebele urine kan echter ook een teken zijn van een blaasontsteking. Witte bloedcellen en pus zijn dan in je urine uitgescheiden. Andere symptomen waaraan je een blaasontsteking kunt herkennen zijn jeuk, branderigheid en pijn bij het plassen.
Een vernauwde plasbuis komt meestal doordat het slijmvlies in de plasbuis is beschadigd. Bijvoorbeeld door een val, een operatie of een geslachtsziekte. Door die beschadiging ontstaat er littekenweefsel. Door dit littekenweefsel wordt de plasbuis nauwer.
Sommige mensen spannen zonder dat ze dat weten de bekkenbodem te veel aan. Hierdoor ontstaat er druk op de blaas, waardoor je vaker moet plassen. Een ziekte aan de blaas: blaasontsteking, blaasstenen of een blaastumor. Een eerdere operatie voor stressincontinentie geeft meer kans op een overactieve blaas.
Afhankelijk van de vloeistoftoevoer produceert een gezond persoon in 24 uur ongeveer 1000 tot 1500 ml urine, die 2-6 maal per dag wordt uitgescheiden. Daarbij is de urineproductie niet op ieder moment van de dag even groot. De meeste urine produceert de mens om zes uur in de ochtend.
Weet jij op een diagram de urethra, clitoris of vagina juist aan te wijzen? Wist jij überhaupt dat een vrouw daar drie gaten heeft? En dat de plasbuis, niet hetzelfde is als de vagina?
Welke klachten kunt u hebben bij een blaasverzakking? U kunt door deze verzakking last hebben van een balgevoel tussen de benen. Fietsen en lopen kan daardoor vervelend zijn. U kunt ook een zeurderig gevoel onderin de buik krijgen, uitstralend naar de rug.
Bij mannen is de urinebuis ongeveer 20 cm lang en loopt door de prostaat en gaat onder het onderste zwellichaam door en eindigt vervolgens aan de voorkant van de eikel van de penis.
Een overactieve blaas is een aandoening waarbij de blaas uit balans is en hypergevoelig wordt. Hierdoor moet u vaak plassen, heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen of kunt u de plas niet ophouden als u moet plassen. Bij een overactieve blaas bent u als het ware aan het vechten tegen uw eigen blaas.