Waar zitten deze kleppen? Deze keerkleppen zitten bij apparaten die direct op de waterleiding zijn aangesloten (onder andere koffieautomaten, vaatwassers, wasmachines en brandslangen). Deze keerklep zit direct gemonteerd op de waterleiding of tapkraan van het apparaat zelf.
een keerklepcontrole wordt uitgevoerd met een testinstallatie waarbij er, afhankelijk van de keerklep en locatie, een onder- of overdruk methode wordt toegepast. Na de keerklepcontrole wordt er een keuringssticker geplakt met daarop de datum en status van de keuring.
Een terugstroombeveiliging, ook wel terugslagventiel, terugslagklep of keerklep genoemd, is een klep die er voor zorgt dat het water in een drinkwaterinstallatie in één richting stroomt. Door de waterdruk opent de klep zich en sluit daarna bijvoorbeeld door middel van een veer.
De terugslagklep zorgt ervoor dat water maar één kant op kan stromen. Hierdoor wordt bijvoorbeeld voorkomen dat legionella zich kan verspreiden. Om vervuild water te vermijden is het belangrijk om regelmatig een keerklep controle uit te laten voeren.
Is een keerklepcontrole verplicht? In Nederland is het verplicht om jaarlijks een keerklepcontrole uit te voeren, op basis van Waterwerkblad 1.4G. Hierin staat dat alle aanwezige en controleerbare keerkleppen, of terugstroombeveiliging, jaarlijks gecontroleerd moeten worden.
Alle toestellen die zijn aangesloten op de waterleiding, zoals koffieautomaten, (vaat)wasmachines, brandslanghaspels, gevelkranen en oogdouches moeten worden aangesloten met een keerklep. De kleppen dragen bij aan een schone en veilige drinkwaterinstallatie. Reden temeer om de keerkleppen goed te onderhouden.
Wat is een terugslagklep? Een terugslagklep is een eenrichtingsklep die vloeistof doorlaat in één richting, maar voorkomt dat de vloeistof in de tegenovergestelde richting stroomt.
U moet de waterslagdemper zo dicht mogelijk plaatsen bij de veroorzaker van de waterslag. Dat is dus bij het klapperende of bonkende geluid. Als de wasmachine het probleem is, dan moet u de waterslagdemper plaatsen tussen de wasmachine en de wasmachinekraan in.
Waterslag is een nadelig effect wat zich voordoet in onder andere waterleidingen. Maar in principe kan het voorkomen in allerlei soorten leidingen waar vloeistof onder druk door leidingen stroomt en plotseling in gang of stop gezet kan worden.
De keerklep voorkomt dat het water terugloopt in de waterleiding. Beide zijn dus beveiligingssystemen ter bescherming van je drinkwater.
De keerklep helpt tegen te gaan dat vervuild water terugstroomt in de waterleiding. Dit helpt vermijden dat vervuild water, van bijvoorbeeld de koffiemachine, in de drinkwaterleiding terechtkomt. Om vervuild water te voorkomen is het belangrijk om regelmatig een keerklep controle uit te laten voeren.
eventueel kunt ge een verluchtingsrooster plaatsen met van die klepjes die terug toevallen als de motor van de dampkap afslaat. Maar de bekenste plaats om een terugslagklep te zetten is op de afvoer van je vuil water naar de riolering, net voor je aansluit op de riolering.
Deze terugslagklep sluit je aan op de verzamelleiding van de privéwaterafvoer. Opgelet, het water moet langs de woningzijde in de klep stromen. De aansluiting op de leiding moet waterdicht en drukbestendig gebeuren. Met deze terugslagklep kun je ook een bestaande verzamelput beschermen tegen overdruk.
Keerkleppen verhinderen dat water terugstroomt het leidingnet in. Bij onder andere brandslanghaspels en professionele koffiezetapparaten is een controleerbare keerklep verplicht. Elk gasgestookt toestel dient voorzien te zijn van een gasafsluiter.
Een pvc terugslagklep zorgt dat de vloeistof slechts in één richting door de leiding kan stromen. De klep opent zich vanzelf als er vloeistof onder druk vanuit de juiste richting door wil stromen en sluit automatisch wanneer deze vloeistofstroom en druk stopt.
De NEN 1006 wordt uitgegeven door Het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) en vormt de basis voor een legionellaveilige leidingwaterinstallatie. Alleen zogenoemde 'prioritaire locaties', zoals ziekenhuizen, zorginstellingen, zwemgelegenheden en verblijfaccommodaties, moeten voldoen aan extra eisen.
Klapperende waterleidingen in uw woning worden veroorzaakt door lucht in de leiding. Lucht in de leidingen ontstaat automatisch na verloop van tijd en is op zich niet verontrustend. U kunt het ook simpel oplossen door de leidingen te ontluchten.
Antwoord: Waterslag is een drukgolf die wordt veroorzaakt door een snelle verandering van de stroomsnelheid in het leidingwerk. Dit verschijnsel wordt 'waterslag' genoemd omdat drukgolven vaak gepaard gaan met een geluid dat klinkt alsof er met een hamer op de leidingen wordt geslagen.
Vaak is lucht in de leiding de oorzaak van dit bonkende geluid. Na verloop van tijd kan er lucht in de leidingen ontstaan, waardoor je een klapperend geluid hoort bij het openen van de kraan. Meestal is dit niet verontrustend doordat het gemakkelijk op te lossen is door de waterleidingen te ontluchten.
Het gaat allereerst om waterslag in de woning, waardoor bij het gebruik van het water een tikkend geluid wordt gehoord. De consument stelt primair dat sprake is van een verborgen gebrek en doet subsidiair een beroep op de garantieregeling.
Deze wordt meestal onder de woning, bij het begin van de waterleiding, geplaatst. Van zodra er meerdere punten zijn waar het water vandaan komt, moet er een tweede model aangeschaft worden. De prijs voor een waterslagdemper in de vorm van een rechte buis is ongeveer € 42.
Een ventilatie terugslagklep zorgt ervoor dat de lucht in een luchtkanaal zich maar in één richting kan verplaatsen. De lucht kan dus niet terugstromen in de ruimte. Wanneer er geen luchtverplaatsing is, dan zorgen lichte veren in de terugslagklep er namelijk voor dat de terugslagklep gesloten blijft.
Gebruik een terugslagklep, meteen bij de pomp of onderin aan de zuigleiding. Let bij een tussenklep op de pijl (zuigrichting). Als u een klep onderaan de zuigleiding plaatst bijft deze leiding altijd vol water staan en moet dus vorstvrij geplaatst worden.
Bij een luchtgestuurde terugslagklep stroomt de lucht ook ongehinderd van poort 1 naar poort 2, maar door stuurlucht op poort 21 wordt de blokkade opgeheven en kan de lucht ook weer van poort 2 naar poort 1 stromen. Deze klep schroef je direct op de aansluitpoort van een cilinder.