Wat is petechiën? Petechiën worden gekenmerkt door kleine puntjes in de huid die niet verdwijnen als u erop drukt. Dit zijn kleine onderhuidse bloedingen, die erg lijken op rode uitslag en ze komen in groepjes van bloedpuntjes op de huid tevoorschijn.In de huid zitten kleine bloedvaten, dit zijn haarvaatjes.
Een bloeduitstorting of hematoom is een inwendige bloeding waarbij het bloed tussen de omliggende weefsels terecht komt. Wanneer dit onder de huid plaatsvindt, veroorzaakt het een 'blauwe plek' en in sommige gevallen een zwelling. Bloeduitstortingen kunnen in principe overal voorkomen: van je gezicht tot je benen.
Dit kan door de blauwe plek te verwarmen met bijvoorbeeld een kruik. Het belangrijkste is om van de blauwe plekken af te blijven. Als u aan de blauwe plek gaat zitten, is de kans groter dat er nog meer bloedvaatjes beschadigd raken. Het slikken van vitamine C kan helpen om het herstelproces te versnellen.
Bij een slag of stoot kunnen de onderhuidse weefsels beschadigd raken en bloeden. Als er geen open wonde is, hoopt het bloed zich op onder de huid. Eerst voelt het gekneusde gebied zacht aan.Na enige tijd kleurt het donkere bloed onder de huid blauwrood.
Oorzaak van onderhuidse bloedingen
De oorzaken van deze thrombocytopenie moeten gezocht worden in een gestoorde aanmaak van bloedplaatjes in het beenmerg (bijvoorbeeld na een bestraling), of in een versterkte afbraak (bijvoorbeeld bij een overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen of na infecties).
Door een val of klap raken de kleine bloedvaatjes onder de huid beschadigd. Er ontstaat een onderhuidse bloeding die zich gaat zich ophopen onder de huid waardoor er een blauwpaarse vlek ontstaat die meestal na enkele dagen verkleurt en verdwijnt maar dit proces kan ook 3 tot 6 weken duren.
Petechiën, ook wel purpura genoemd, zijn kleine paarse verkleuringen van de huid.Ze worden veroorzaakt door een bloeding in de huid. Er is een verschil met een blauwe plek: bij petechiën zit de bloeding oppervlakkiger in de huid. Petechiën zijn kleiner dan 2 millimeter.
Blauwe plekken zien eruit als begrensde plekken die er blauw uitzien en matig tot zeer veel pijn kunnen doen bij het aanraken van de plek.
De bloedingen variëren van enkele druppels bloed tot een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen verdwijnen na 4-6 weken vanzelf. Het kan geen kwaad, maar ze kunnen wel vervelend zijn, bijvoorbeeld bij het lopen.
Een onbehandeld hematoom kan soms complicaties met zich meebrengen. Zo is een hematoom in het brein vaak moeilijk te ontdekken. Klachten die kunnen ontstaan als gevolg van een hematoom in het brein zijn hoofdpijn, duizeligheid en spraakproblemen. In dat geval moet er een arts geraadpleegd worden.
Het is niet nodig om het cefaal hematoom te behandelen. Het lichaam zal het bloed onder het beenvlies zelf opruimen in de loop van enkele weken tot maanden.
Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting op de huid. Er zijn verschillende soorten: De gewone blauwe plek noemt men een ecchymose, en komt het meest voor. Een ecchymose is een ronde of onregelmatige niet-verheven blauwe of paarse vlek op de huid.
Diagnose. Bij het vermoeden van een subduraal hematoom wordt een CT-scan (röntgenopname) van de hersenen gemaakt. De bloeduitstorting is hierbij te zien als een witte of donkere, onregelmatige vlek tussen de hersenen en de schedel.
Hirudoid biedt zowel gel als crème aan.
Blauwe plekken zalf
Je kunt de blauwe plek behandelen door je huid in te smeren met een zalf of crème. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan VSM Arniflor. Dit gezondheidsproduct kun je gebruiken voor de cosmetische verzorging van blauwverkleuring van de huid en voor de ondersteuning van het herstellend vermogen van de huid.
Het hemoglobine, wat het hematoom de rood/blauwe kleur geeft, wordt via een tussenstap omgezet naar bilirubine, wat het hematoom de gele kleur geeft. Soms lijkt een blauwe plek zelfs groen, wat een overlap is van de blauwe en gele kleur. Uiteindelijk wordt het bilirubine afgevoerd en verdwijnt de blauwe plek.
Een hematoom herkennen
In die gevallen kun je de bloeduitstorting doorgaans herkennen aan een verkleuring op de huid, die vaak warm en pijnlijk is. “Op de andere vijf plaatsen is dat lastiger. Die kunnen ontstaan na bijvoorbeeld een fiets- of motorongeluk”, aldus de huisarts.
Er ontstaan voelbare rode vlekjes op de huid die geleidelijk bruin verkleuren. Ze kunnen puntvormig zijn, maar ook voorkomen als uitgebreide blauwe plekken. Als je er met je vinger op drukt, verdwijnen ze niet. De voorkeursplaatsen zijn de onderbenen en billen.
Wat is een blauwe plek? Een blauwe plek (bloeduitstorting, hematoom) is een plaatselijke ophoping van gestold bloed in weefsel.
Hier is waarom: Donkerblauw of paars: Direct na de verwonding, wanneer het bloed zich net onder de huid heeft opgehoopt, heeft de blauwe plek meestal een donkerblauwe of paarse tint. Dit is het zuurstofarme bloed dat zichtbaar wordt door de huid.
Op onderstaande illustratie ziet u locaties die blauwe plekken verdacht maken voor huiselijk geweld: de binnenzijde van lichaamsdelen, plekken waar geen bot dicht aan de oppervlakte licht, de oorschelp en wangen, de voorzijde van de romp, de handen en voeten en het genitaal gebied.
Dit zijn kleine onderhuidse bloedingen, die erg lijken op rode uitslag en ze komen in groepjes van bloedpuntjes op de huid tevoorschijn.In de huid zitten kleine bloedvaten, dit zijn haarvaatjes. Zodra deze beschadigen of openbreken, lekt er via de haarvaatjes bloed in de huid.
De paars-rode vlekken bij de ziekte van Henoch-Schönlein worden veroorzaakt door een ontstekingsreactie in de kleine bloedvaatjes van de huid (vasculitis). Deze ontstekingsreactie kan ook optreden in de kleine bloedvaten in de nieren en darmen, waardoor ook nier- en darmklachten kunnen ontstaan.
De huidafwijkingen die bij een vasculitis horen, zijn zeer divers. Meestal is er sprake van rood-paarse plekken die niet wegdrukbaar zijn (zogenoemde purpura). Soms zijn er rode bultjes aanwezig, galbulten, blaasjes, blaren, of niet genezende soms blauwzwarte open plekken.
Er zijn verschillende redenen waarom je last kunt hebben van rode vlekken. Het kan een infectie zijn, een reactie op de zon of hitte, dermatitis, een allergie of petechiën - kleine paarse, rode of bruine vlekjes die meestal op je armen, benen, buik en billen verschijnen.