LEIDEN - Verscholen achter en onder een paar bomen ligt de enige in Leiden overgebleven Duitse bunker. Vlak buiten de singelring aan de Morsweg bouwden de Duitsers in 1943 een bunker.
Er zijn nog oude schuilkelders waar je heen kunt, vaak op plekken waar sowieso veel mensen samenkomen. Denk aan kelders onder gebouwen zoals verpleeghuizen en gemeentehuizen, aan kerken, metrostations en parkeergarages.
De overheid kan allereerst opdragen om te schuilen door een gebouw binnen te gaan of binnen te blijven. Ook kan de overheid aan groepen mensen het advies geven om jodiumtabletten te slikken. De derde optie is om een gebied te evacueren.
Bij de aanleg van veel metrostations in Amsterdam en Rotterdam is een atoomschuilkelder in- of aangebouwd. Officieel zijn er in Nederland geen openbare schuilkelders meer.
Sinds de jaren negentig zijn in Nederland officieel geen atoombunkers meer in gebruik. Schuilkelders maken geen deel meer uit van de huidige voorbereidingen op een ramp. Sterker nog, Nederland heeft geen aparte strategie klaarliggen voor hulp aan burgers bij een nucleaire aanval.
Bij een nucleaire noodsituatie, is schuilen de beste manier om jezelf te beschermen. Zo voorkom je bestraling en besmetting. Blijf binnen of ga naar binnen in het dichtstbijzijnde gebouw. Blijf binnen tot je bericht krijgt dat het opnieuw veilig is.
mensen vragen te gaan schuilen. Dit houdt in: binnen blijven of naar binnen gaan en deuren, ramen en alles wat als ventilatie werkt, sluiten.Bijvoorbeeld een afzuigkap en toiletrooster;voedsel- en drinkwatermaatregelen treffen.
Een kernoorlog of atoomoorlog is een oorlog waarbij de twee strijdende partijen kernwapens tegen elkaar inzetten. Een oorlog waarbij beide partijen kernwapens inzetten is er tot op heden (2023) niet geweest.
Standaard betonnen kelders zijn ook minstens dertig centimeter dik, waardoor velen onder hun woning eigenlijk al een schuilkelder hebben. Met een aanpassing die ongeveer €15.000 kost, kan die kelder echt een veilige schuilkelder worden."
Een eenvoudige mini-schuilkelder kost zo'n 30.000 euro, maar de prijs van een ruime, luxe schuilkelder kan oplopen tot bijna 500.000 euro. “Overlevingsdrang is het meest basale instinct van de mens”, zegt oprichter Mathieu Séranne van het Franse Artemis Protection.
Nieuwbouwhuizen hebben geen kelders meer, terwijl de behoefte aan opslagruimte alleen maar groeit. Omdat in kelders vaak een constante, lage temperatuur heerste, was het destijds de ideale plek om bederfelijk voedsel voor langere tijd op te slaan.
Na 24 uur is 80% van het stof neergedaald. Blijf dus minstens 24 uur binnen, maar hoe langer hoe beter. Echt dichtbij de ontploffing moet je mogelijk zelfs een maand binnen blijven. Helaas is straling niet te zien, horen of ruiken, dus vertrouw op de klok.
Een kelder wordt naar normaal taalgebruik ook niet gekwalificeerd als woonruimte. Uit de splitsingstekening, waarop de kelder ook als berging is aangeduid, blijkt dat de kelder een zeer laag plafond heeft en bijna geheel onder straatpeil ligt.
In Nederland zijn zo'n 10.000 bunkers gebouwd, nog maar een fractie daarvan is zichtbaar aanwezig.
De bunker bestaat uit twee verdiepingen. Er hangt een prijskaartje aan van 1,75 miljoen dollar, wat op het moment van schrijven gelijkstaat aan zo'n 1,6 miljoen euro.
Niet alleen Rovaniemi staat klaar om zijn inwoners te beschermen. In het hele land zijn er ongeveer 50.000 schuilkelders die vaak een dubbele functie hebben, zoals zwembaden en parkeergarages. Het is sinds de jaren 40 ook verplicht om een schuilplaats te bouwen onder elk flatgebouw.
Wie een nieuwe woning bouwt, kiest in de meeste gevallen voor een kelder. Wanneer je een bestaande woning aankoopt, dan bestaat de kans dat deze geen kelder heeft. Als je een kelder onder een bestaande woning wilt bouwen, dan is dat in meeste gevallen technisch zeker mogelijk.
Een schuilkelder (ook wel 'safe room' genoemd) is bedoeld om gevaar bovengronds te kunnen ontwijken. Dit kan een inbreker zijn, maar ook een oorlogsalarm of terreur dreiging. Een kelder van Sterk Beton kan hiervoor zonder ingewikkelde of dure aanpassingen uitstekend gebruikt worden.
Wanneer er onder de begane grondvloer een ruimte is, waar je (al dan niet enigszins gebukt) kunt staan, spreken we van een kelder of een souterrain. Een kelder zit helemaal onder de grond, een souterrain steekt voor een deel nog boven de grond uit.
Een kans van één procent op een kernoorlog in de komende veertig jaar wordt dan 99 procent na achtduizend jaar. Vroeg of laat keren de kansen zich tegen ons. Zelfs als we de risicoʼs elk jaar halveren, komen we nooit op nul uit.
Een onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge schat de kans dit jaar op 1 op 80. Een groepje 'superforecasters' kwam uit op een kans van 0,067 procent in de komende maand (en 0,8 procent voor dit jaar). Een gelauwerd natuurkundige zegt 1 procent per maand.
Kernwapens de wereld uit
Op dit moment zijn er nog zo'n 14 duizend kernbommen, 15 procent van het aantal dat er rond 1985 bestond – maar nog ruim voldoende om de wereld vele malen te vernietigen. Een wrang aspect is dat er over die resterende kernwapens wordt gezegd dat ze bedoeld zijn om oorlog te voorkomen.
Wordt zo'n bom tot ontploffing gebracht dan kunnen mensen in een straal van 11 kilometer lichte brandwonden oplopen, tot 8 kilometer rondom zijn derdegraads brandwonden mogelijk. Witte kleding helpt nog een klein beetje om de energie van de ontploffing te weerkaatsen, waar donkere kleding absorberend werkt.
Fruitvliegen overleven een atoombom eerder dan een kakkerlak
Maar bij een dosis van 63 Gray, een maat voor de opgenomen hoeveelheid straling door een voorwerp of organisme, stierven zo goed als alle kakkerlakken. En dat is nog 40 Gray onder de atoombom die op Hiroshima viel in de Tweede Wereldoorlog.
Witte kleren, een douche zonder conditioner en een oude radio kunnen je leven redden als de atoombom valt. Dit raadt de wetenschap aan om jezelf en je dierbaren zo veel mogelijk zonder kleerscheuren door een aanval van het ergste wapen van de mens te loodsen.