De jas binnenstebuiten keren
Doe de winterjas in de trommel met de rits en de knopen dicht. Door de jas binnenstebuiten te wassen, voorkom je niet alleen schade aan de stof, maar ook aan de wasmachine. Het kan bij donzen jassen handig zijn ook een tennisbal mee te laten draaien in de trommel.
Voordat je de jas wast, laat je deze in warm water weken. Doe dit in bijvoorbeeld een wasteil, badkuip of in de gootsteen. Leg de jas in het warme water en roer deze voorzichtig met je handen door het water. De jas moet ongeveer 10 tot 15 minuten weken.
Niet te heet: Je kunt je winterjas in de wasmachine wassen – de wastemperatuur dient echter niet hoger te zijn dan 40 graden.
U wilt dat uw gewatteerde jas vorm behoudt, en u wilt hem aan het einde van het seizoen toch graag wassen. Was de jas dan op een wolwasprogramma, maximaal op 30°C, en centrifugeer maar kort. Gebruik een speciaal wasmiddel voor dons, dit is verkrijgbaar bij Dirk de Wit.
Behandel je jas dan vooraf met een vlekverwijderaar die je ook op wol kunt gebruiken. Laat je jas na het wassen al liggend drogen en vermijd directe warmtebronnen. Die kunnen wol laten krimpen. Eens de jas droog is, kun je een wolkam gebruiken om eventuele pluisjes te verwijderen.
Het wordt aangeraden om je jas ongeveer 1 keer per seizoen te wassen. Ook al ziet je jas er nog goed uit en ruikt hij normaal, probeer je jas wel in de wasmand te doen. T-shirts, truien en tops zijn kledingstukken die in het algemeen het meest worden gewassen.
3. Gebruik een speciaal wasmiddel. Er bestaan speciale wasmiddelen voor dons, zaols de Nikwax Down Proof en Nikwax Down Wash Direct. Dit zijn producten die niet alleen schoonmaken, maar ook het isolerend, ademend en waterafstotend vermogen van het dons herstellen.
Was de jas op een mild programma. 30 graden is voldoende. Een waterdichte jas hoeft niet veel te centrifugeren. Terwijl je deze jas wast, kun je nog maximaal twee andere kledingstukken wassen, maar wij raden aan om de waterafstotende jas apart te wassen.
Heb je een zweetlucht in je kleding van natuurlijke materialen, dan is het extra belangrijk om een wasmiddel van hoge kwaliteit, zoals OMO, te gebruiken. Breng het wasmiddel direct aan op de zweetvlekken en was het zoals normaal met een wasverzachter. Volg hierbij de aanwijzingen op de verpakking.
Het wasprogramma voor fijne was of anti-kreuk programma duurt over het algemeen korter en centrifugeert op lagere stand. Is alleen handwas een optie, dan zie je een tobbe met een hand erin. Dit betekent dat de stof kan vervormen, lelijk kan worden of kan beschadigen in de wasmachine.
Van centrifugeren kan je jas slijten en kan het dons minder goed verdeeld raken. Laat je donsjas nooit chemisch reinigen. De oplosmiddelen die daarvoor worden gebruikt, kunnen het materiaal beschadigen.
Gebruik voor een handwas lauwwarm water. Veel mensen gaan voor een warmere temperatuur, rond de 37 graden, omdat dit prettiger aanvoelt aan de handen. Maar veel kleding, en vooral kleding dat uitsluitend geschikt is voor een handwas, mag maar op 30 graden gewassen worden. Maak dus een handwas sopje met lauwwarm water.
Het enige wat je bij deze techniek nodig hebt is een wasbak gevuld met water en douchegel. Laat het kledingstuk een paar minuutjes weken in lauw water en kneedt het met een beetje douchgel. Vervolgens spoel je het kledingstuk zachtjes uit en laat je het drogen op een grote handdoek of in de buitenlucht aan een wasrek.
Het merendeel van onze collega's sorteren wasgoed op 40 of 60 graden, wij gaan hierin veel verder. Want soms is 30 graden heet genoeg, terwijl in andere gevallen juist extra heet gewassen dient te worden.
Gemiddeld doen ze zo'n drie jaar met een winterjas. Dat komt mede doordat het hier om een seizoensjas gaat, maar ook omdat de bestedingsruimte voor een winterjas in de provincie lager ligt”, stelt Lisanne Ploeger, eigenaar van de website Jas.nl.
HG is dé oplossing voor het waterdicht maken van kleding
HG waterdicht 100% synthetisch textiel is de oplossing om uw jas effectief te impregneren. De kleding wordt er niet alleen waterdicht van, maar het middel beschermt textiel ook nog eens doeltreffend en eenvoudig tegen de meeste vlekken.
Casual of chique, een lange jas of een korte, alles is mogelijk. Zo ben je beschermd tegen harde regenbuien, maar loop je er toch stijlvol bij. Waterdichte winterjassen zijn verkrijgbaar in de modekleuren van nu, met de meest catchy ontwerpen.
Was polyester op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden! Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch! Polyester hoef je in principe niet te strijken, omdat het een vormvaste stof is.
opgespannen op een stoompop waardoor eerst stoom en dan lucht blaast. De stoom maakt het artikel vochtig zodat de kreukels eruit gaan, en de lucht zorgt voor een goede droging en het in vorm brengen van de kleding. Het opmaken/strijken is zeer arbeidsintensief en vergt net als het ontvlekken, een hoge vakkundigheid.
Als je namelijk tennisballen in je droger gooit, blijft alles wat er in zit circuleren, zodat er geen kreukels kunnen ontstaan. Ideaal dus als je bijvoorbeeld lakens en T-shirts hebt die je graag kreukvrij uit de wasmachine wilt halen. Let er wel op dat je alles meteen na de wasbeurt eruit haalt.
Belangrijker dan het wassen is het drogen. De jas moet per se in de droger drogen, omdat dons langzaam droogt en waterafstotende stoffen de verdamping vertragen. Er kunnen vlekken ontstaan door stilstaand water. Er moet een programma van 20 tot 40 minuten worden uitgekozen.
Je kleding kan in de wasmachine met warm water tot 30 ˚C. Gebruik een fijnwasmiddel of een speciaal wasmiddel en spoel de kleding goed uit. Stop je kleding (over het algemeen) NIET in de droger, maar hang deze in de schaduw op om te drogen. Behandel zeer vuile plekken voordat je de kleding wast.
Het is absoluut niet goed voor de stof om jeans te vaak een wasbeurt te geven. Lucht ze gewoon vaak genoeg om geurtjes te vermijden. Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.
Het ene materiaal blijft namelijk gewoon langer mooi dan het andere. Katoen en kasjmier kun je maximaal twee keer dragen. Wollen en synthetische stoffen vijf keer. Kijk daarom goed in het label om welke stof het gaat.