In de jaren 1950 kreeg ook het museum voor Kunst en Geschiedenis een atoomschuilkelder. Op nog drie andere plekken in België kwamen er schuilplaatsen om onze nationale kunst in onder te brengen: in Eigenbrakel, Mariemont en Antwerpen.
Officieel zijn er in Nederland geen openbare schuilkelders meer. Halverwege de jaren tachtig zette de Rijksoverheid een streep door het schuilkelderbeleid.
onder de rubriek 'schuilkelders': dat van Roger De Smet uit het Oost-Vlaamse Erpe-Mere. Sinds 1978 bouwt de excentrieke man atoomschuilkelders in het hele land. Een exact cijfer wil De Smet er niet opplakken, maar het totale aantal schommelt rond de duizend kelders.
Een eenvoudige mini-schuilkelder kost zo'n 30.000 euro, maar de prijs van een ruime, luxe schuilkelder kan oplopen tot bijna 500.000 euro.
Standaard betonnen kelders zijn ook minstens dertig centimeter dik, waardoor velen onder hun woning eigenlijk al een schuilkelder hebben. Met een aanpassing die ongeveer 15.000 euro kost, kan die kelder echt een veilige schuilkelder worden.
Studies laten zien dat jij en maximaal 100.000 stadgenoten gered kunnen worden, ten minste: als je je hoofd erbij houdt en de straling laag genoeg. Het allerbelangrijkst: probeer een fall-out, ofwel radioactieve neerslag, te ontwijken.
Het bouwen van een bunker kost slechts € 39.000 en wel € 65.000. De prijs is afhankelijk van de grootte en hoe diep de bunker onder de grond ligt.
Er hangt wel een aardig prijskaartje aan. Wie er wil gaan wonen, moet zeker 2.850.000 euro neerleggen. De bunker is in 2007 omgebouwd tot woning en heeft een status als gemeentelijk monument.
Bunkers zijn vooral bekend als de grote massieve gevaarten van gewapend beton die deel uitmaakten van de Duitse Atlantikwall. Ze zijn uitgevoerd met muren en daken van 2 tot 3,5 meter dik.
Maatregelen tegen een kernbom
Het beste schuil je in een kelder, terwijl boven de grond brokstukken van huizen rondvliegen. De schokgolf komt na de heldere flits (waar je vooral niet in moet kijken) vaak na een paar seconden of zelfs een minuut, dus blijf even schuilen.
Zoals de schuilkelder onder het ABP-kantoor in Heerlen voor directieleden en hun familie, waar veel van de noodvoorzieningen uit die tijd nog voorhanden zijn. Of een van de vroegere atoomschuilkelders in de kazematten in Maastricht, waarin Notermans en consorten hun Schuilkeldermuseum hebben ondergebracht.
Poetin zou zijn familie hebben ondergebracht in een Siberische schuilkelder dat ontworpen is om een nucleaire oorlog te overleven. Dat beweert de Russische professor Valery Solovey. De luxe hi-tech bunker zou zich bevinden in het Altai-gebergte en is ontworpen voor bescherming in het geval van een nucleaire oorlog.
Zoek naar een gebouw met een kelder. Een kelder biedt extra bescherming en een schuilplaats als je uit het zicht moet blijven. Zoek in je omgeving naar geschikte gebouwen zoals deze en ga er zo snel mogelijk naar toe. Probeer een gebouw te vinden dat je kunt afsluiten voor het geval er een chemisch lek of aanval is.
Gevolgen van een kernoorlog
Als gevolg van de enorme branden zou er zoveel stof in de atmosfeer kunnen komen dat daardoor de atmosfeer zou verduisteren en een paar jaar een nucleaire winter zou heersen. Hierdoor zou er geen landbouw mogelijk zijn en de overlevenden verhongeren.
De aarde kan een nucleaire winter tegemoet zien. Waar het dan nog het veiligst is? Op Antarctica. Niet alleen is dit continent overal mijlenver vandaan, het is ook de locatie van 's werelds eerste nucleaire wapenovereenkomst in 1959.
In de O-Lijn zijn 32 kazematten gebouwd van het type S3a. Van deze kazematten zijn er met zekerheid nog 16 aanwezig waarvan het grootste gedeelte zich bevind in de nabijheid van een brug of sluis.
Een loodzware betonnen deur van 35 centimeter dik in het Albert Schweitzer ziekenhuis? Daar wordt vast iets waardevols achter bewaard! Toch staat de deur al meer dan dertig jaar wagenwijd open. Het is een zichtbaar restant van de schuilkelder onder het ziekenhuis.
Ga er niet te dichtbij zitten; een raam biedt minder bescherming dan een muur. Beschikt je woning of het gebouw waar je je bevindt over een kelder? Schuil dan daar. Bij een overstroming kan je het beste zo hoog mogelijk schuilen, bijvoorbeeld op zolder, als je die hebt.
Officieel zijn er in Nederland geen openbare schuilkelders meer. Halverwege de jaren tachtig, na afloop van de Koude Oorlog, zette het ministerie van Binnenlandse Zaken een streep onder het schuilkelderbeleid.
U beschermt zich door te schuilen in een woning of gebouw. Sluit ramen, deuren en andere openingen in uw woning. Denk ook aan tussendeuren, roosters, ontluchtingskokers en schuiven. Ga in iedere ruimte na waar buitenlucht naar binnen komt en sluit die openingen af.
Een bom als die op Hiroshima kan je al overleven op 10 kilometer afstand. Maar de krachtigste bom die ooit tot ontploffing is gebracht, de Tsar Bomba (50 megaton) zou indien boven Utrecht tot ontploffing gebracht alles van Amsterdam tot Den Bosch in de as leggen.
Je zult moeten rantsoeneren om te overleven en je uiteindelijk bloot moeten stellen aan de straling (tenzij je in een speciale schuilkelder zit, met voedsel en water). Verwerkte levensmiddelen zijn veilig om te eten, zolang de houder geen gaten heeft en relatief goed intact is.
Over de kans op een kernoorlog is weinig zeker. Behalve dat het iets minder onwaarschijnlijk is – nee, lijkt – dat de mensheid zichzelf de komende jaren naar de vergetelheid vaporiseert.