Er zijn enkele gebieden waar honden niet zijn toegestaan. Honden mogen bijvoorbeeld niet op kinderspeelplaatsen en speel- en ligweiden komen. Daarnaast zijn er losloopgebieden waar honden los mogen lopen zolang ze daarbij het verkeer en andere bezoekers niet hinderen en het wild niet verstoren.
WAT MAG WEL EN WAT MAG NIETVerboden gebiedenU mag bijna overal in de gemeente met uw hond komen. Op enkele plaatsen geldt echter een verbod voor honden. Dat zijn: kinderspeelplaatsen, zandbakken en speelweiden. LoslopenBinnen de bebouwde kommen van de 7 dorpen in de gemeente mogen honden niet loslopen.
Binnen de bebouwde kom bent u daarom verplicht uw hond aan te lijnen. Alleen in de hondenlosloopgebieden mag uw hond vrij rondlopen. De gemeente geeft niet aan waar het niet mag, alleen waar het wel mag. Dus alleen op plekken waar een hondenlosloopgebied is mag u uw hond los laten lopen.
Het kost je 100 euro voor een loslopende hond waar dat niet mag en 500 als gezien wordt dat de hond een dier opjaagt.
De regels hiervoor zijn in de basis eenvoudig: Binnen de bebouwde kom moet uw hond aangelijnd zijn en is er een opruimplicht. Buiten de bebouwde kom mag uw hond los en is er geen opruimplicht.
U moet altijd spullen bij u hebben waarmee u hondenpoep kunt opruimen. Bijvoorbeeld een poepzakje en een schepje. U kunt het zakje met hondenpoep weggooien in de vuilnisbakken die op straat staan of thuis weggooien. Uw hond moet overal aan de lijn, behalve in de losloopgebieden.
Uitlaatplaatsen zijn grasvelden of grasstroken waar honden hun behoefte kunnen doen. De poep mag hier blijven liggen. Iedere inwoner vindt op loopafstand van zijn huis zo'n uitlaatplaats. Ravotplaatsen zijn uitlaatplaatsen die geschikt zijn om honden lekker te laten rondrennen.
In hondenpoep kan een gevaarlijk beestje zitten; de Neospora-parasiet. Als koeien daarmee besmet raken, is de kans op een miskraam groot. Daarmee stopt ook de melkproductie. "Meestal laten we de koe dan afvoeren naar het slachthuis, want de parasiet blijft altijd in de koe", zegt Gerard Hegen.
Binnen de bebouwde kom moeten honden altijd aan de lijn, tenzij het een hulphond betreft. 2. Buiten de bebouwde kom is aanlijnen niet verplicht, tenzij het een verharde weg of een openbare plaats (zoals bv. een sportpark, recreatieterrein e.d. in gemeentelijk beheer) betreft.
Je kunt bijvoorbeeld honden verjagen met geur. Hiervoor zijn namelijk speciale strooikorrels ontwikkeld met een geur die honden erg onaangenaam vinden. Deze korrels zijn gemaakt van plantaardige extracten, zoals citroen, azijn en peper.
Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten. De meeste honden vinden het heerlijk om een half uur buiten te zijn.
Zorg ervoor dat je hond altijd links van je volgt. Het links volgen zou uit de jachtwereld komen “Hond links, geweer rechts”. Maar er zijn ook nuttige redenen waarom je een hond links zou moeten leren volgen. Indien je met een hond op straat loopt, is het prettig om aan de linkerkant van de weg te lopen.
Een man wandelt met zijn hond in de natuur. Een boswachter spreekt hem aan. De boswachter zegt dat de man zijn hond eerder niet aan de lijn had. De boswachter is ook buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) en kan boetes geven.
Dit is het landelijke meldnummer voor dierenleed. Het meldnummer 144 'red een dier' komt binnen bij de Meldkamer van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD).
Je houdt dieren op afstand met een kant-en-klare afwerende spray, een afwerende gel of ultrasone toestellen. Zo'n spray of gel verspreidt een geur die dieren onaangenaam vinden. Een ultrasoon toestelletje maakt geluiden die voor het menselijke oor niet hoorbaar zijn.
Met een lange lijn of leiband bedoelen we een normale lange lijn vanaf 3 meter lang. Dit kan bijvoorbeeld een longeerlijn, sleeplijn, veldlijn, speurlijn, wandellijn zijn. Sommige mensen noemen een lange lijn een leiband, dit is hetzelfde.
In bossen en natuurgebieden moeten honden altijd aan de leiband. Dat is misschien niet zo prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur te bewaren. Gelukkig hebben we ook hondenlosloopzones, waar honden naar hartenlust vrijuit kunnen lopen en ravotten zonder leiband.
Je moet ze meegeven met het restafval. Composteren zou in principe de hoeveelheid afval die je viervoeter produceert aanzienlijk kunnen verminderen. Meer nog: met het gecomposteerde materiaal kan je de grond in je tuin verbeteren.
Hondenpoep is bijzonder onhygiënisch. Hondenpoep bevat veel ziekteverwekkende parasieten en bacillen, zelfs in vergane vorm of droge vorm. Hondenpoep op straat brengt gezondheidsrisico's met zich mee. De overlast van hondenpoep is een maatschappelijk probleem wat moeilijk aan te pakken is.
Een gemiddelde hond produceert ruim 125 kilo poep per jaar. Maar dan nog, die chipszak blijft 10, 15 jaar of langer "liggen" (uiteraard, meestal wordt deze uiteindelijk wel opgeruimd) terwijl een hondendrol met een dag of 10, 15, uit het straatbeeld verdwenen is.
Tussen IJmuiden en Bloemendaal aan Zee
Honden mogen het hele jaar los op het hondenstrand ten zuiden van strandpaal 57.5, in de duinen en rond het Kennemermeer. Lees er hier meer over. Lees ook ons artikel: met de hond naar Bloemendaal aan Zee voor meer informatie over dit strand.
Het verbodsbord voor honden geeft aan dat honden niet mogen verblijven in de zone achter het bord. Dit verbod geldt ook voor aangelijnde honden. Het bord wordt vaak geplaatst bij speeltuinen, zandbakken, speelweiden, kinderboerderijen, dierenparken enz.
Hondenbelasting is een gemeentelijke belasting. Dit betekent dat u deze belasting aan uw gemeente betaalt, niet aan de Belastingdienst. Als u een nieuwe hond krijgt, moet u dit gelijk melden bij de gemeente waarin u woont.
De kleur van normale hondenpoep is (donker)bruin van kleur en heeft geen indringende geur, zoals bijvoorbeeld die van een kat. Daarnaast herken je een goede structuur wanneer je de drol gemakkelijk op kunt pakken, het is niet te zacht of te hard is en het niet uit elkaar valt.