De Nederlandse Antillen (Engels: Netherlands Antilles, Papiamento: Antia Hulandes) is een land en eilandengebied binnen het Koninkrijk der Nederlanden, gelegen in de Caribische Zee (Noord-Amerika). De Nederlandse Antillen bestaat uit vijf grote eilanden en een aantal kleinere eilanden.
Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland. Zij heten Caribisch Nederland. Met de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijkrijk.
Op 25 november 1975 werd Suriname een onafhankelijke staat en sindsdien bestond het Koninkrijk der Nederlanden uit Nederland en de Nederlandse Antillen. Per 1 januari 1986 verwierf Aruba een status aparte.
Op 10 oktober 2010 werd de Nederlandse Antillen opgeheven.
Saba, Sint Eustatius en Bonaire kregen de status "bijzondere gemeente". Sint Maarten en Curaçao zijn elk een nieuw land binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden (een status die vergelijkbaar is met de status aparte van Aruba).
Wil je op vakantie naar de ABC-eilanden, dan vinden wij Bonaire het mooiste eiland van de Nederlandse Antillen: de natuur is er mooi, er hangt een rustige, gemoedelijk sfeer en er zijn veel waterrecreatie- en duikmogelijkheden.
Nederlandse Antillen vliegtijd
Vanaf Schiphol gaan er rechtstreekse vluchten naar Aruba, Bonaire, Curacao en Sint-Maarten. De vluchtduur naar de Antillen verschilt dan ook per eiland. Hoe lang is het vliegen naar de Antillen? Bij een rechtstreekse vlucht kun je ervan uitgaan dat je 9,5 uur onderweg bent.
Bonaire lijkt gemiddeld duurder dan Curaçao. Ik denk dat het onder de streep best wel mee zal vallen. Inderdaad is uit eten op Bonaire wat prijziger dan op het buureiland, maar dat komt mede omdat je op Curaçao meer local food kunt eten.
Toerisme, een van de belangrijkste inkomens voor Curaçao. De munteenheid van Curaçao is de Antilliaanse Gulden. Op het eiland zijn veel havens. Zo heeft Willemstad een grote haven met een olieraffinaderij.
Onder de noemer Antillianen zijn in Nederland de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden en hun nazaten bekend. Het betreft de inwoners van de Benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao, en de Bovenwindse eilanden Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius.
Toen in 1791 de West Indische Compagnie failliet ging werd Curacao een echte Nederlandse kolonie. Vier jaar later kwamen op Curacao slaven in opstand maar deze werd neergeslagen. De Engelsen veroverden het eiland in 1800 en in 1807 en vanaf 1816 na het verslaan van Napoleon is Curacao echt Nederlands.
In tegenstelling tot Nederland, maken de eilanden geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie en hoeven zij om die reden dan ook niet te voldoen aan het Europees recht en hebben zij de euro niet als wettelijk betaalmiddel.
De moedertaal van de Curaçaoënaars is Papiaments: een creoolse mengeling van Afrikaans, Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en de inboorlingentaal van de Arawakken. De officiële talen op Curaçao zijn Nederlands, Papiaments en Engels.
Op 1 januari 1986 werd Aruba afgescheiden van de Nederlandse Antillen. Sinds die datum is Aruba een nieuw land binnen het Koninkrijk de Nederlanden. Met een 'Status aparte' binnen het Koninkrijk is Aruba een autonoom land. Aruba heeft een zelfstandig bestuur en is niet meer afhankelijk van Nederland.
Sinds 2010 bestaan de Nederlandse Antillen niet meer. Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn vanaf dat moment landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen de status 'bijzondere gemeenten' van Nederland.
Vanaf 25 november 1975 is Suriname, na ruim 300 jaar in Nederlandse handen te zijn geweest, een onafhankelijk land.
Heeft u de Nederlandse nationaliteit en wilt u verhuizen naar Aruba, Curaçao of Sint Maarten? Of wilt u er tijdelijk gaan werken of stage lopen? Dan moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als u niet op Aruba, Curaçao of Sint Maarten bent geboren, dan heeft u onder andere een Verklaring Toelating van Rechtswege nodig.
Kosten per dag
Wij spendeerden ongeveer €350 p.p. in 10 dagen. Dat is €35 p.p. per dag. We zijn af en toe uit eten gegaan en dronken vaak biertje aan het strand. Als je alleen je eigen eten kookt kan het dus goedkoper, maar het kan zeker ook duurder dan je elke dag uit eten gaat.
Mag je zomaar op Curaçao gaan wonen? Je mag niet zomaar op Curacao gaan wonen. Je moet je VVR aanvragen – wanneer je je VVR aangevraagd hebt, mag je hier werken – en daarna je Sedula. Er zitten regeltjes aan verbonden om hier te mogen wonen en werken.
Texel is het grootste eiland van Nederland. Het eiland behoort officieel tot de provincie Noord- Holland en telt al met al 14.000 inwoners. In de oppervlakte is het in aantal vierkante kilometers groter dan Curaçao.
Voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten geldt dat u per land maximaal 30 dagen aaneengesloten mag verblijven. Wilt u langer dan 30 dagen, maar korter dan 90 dagen blijven? Voor informatie over verlenging na aankomst kunt u contact opnemen met de lokale autoriteiten.
Kleine criminaliteit komt voor in Curaçao, net zoals in Europees Nederland. Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen: Wees alert en geef dieven geen makkelijke aanleiding. Laat geen waardevolle spullen in het zicht achter in uw appartement of in uw (huur)auto.
Wie in de zon wil gaan liggen, doet dat het best op de ABC-eilanden in de Nederlandse Antillen. Op Aruba, Bonaire en Curaçao is er politieke stabiliteit, de criminaliteit is laag en bovendien liggen die eilanden buiten de orkaanzone. Ook Mauritius is buitengewoon paradijselijk en vredelievend.
De beste reistijd voor Bonaire is tussen februari en juni, want dan zijn er nauwelijks dagen met neerslag. In de maanden oktober tot en met december valt ongeveer de helft van de totaal gemeten neerslag per jaar (gemiddeld 500 millimeter).