' Vooral Spaanse bedrijven als
Zara is een Spaanse kledingketen die gespecialiseerd is in fast-fashion uit A Coruña.
Inditex, het moederbedrijf van modemerken zoals Zara, Bershka en Massimo Dutti, werkt samen met het Finse Infinited Fiber Company. Het bedrijf maakt texielvezels van afval. Daarmee wil de modegigant haar kleding verduurzamen.
Wie weer een nieuwe broek of een nieuwe schoenen bij de Spaanse kledingketen Zara wil kopen, kan zich beter even achter de oren krabben. Het bedrijf is namelijk – wederom – in opspraak gekomen vanwege slavernij en kinderarbeid.
Zara verklaarde dat het binnen zes jaar alleen katoen, linnen en polyester zal gebruiken dat 'biologisch, duurzamer of gerecycled' is. Niet onbelangrijk als je weet dat deze stoffen samen met viscose 90 procent vormt van alle grondstoffen die door het merk worden aangekocht.
De duurzaamheid van Zara
Voor 2025 gebruiken Zara en haar zustermerken alleen nog maar 100% duurzame stoffen, is het motto. Het merk stelt als doel om in 2025 alleen nog maar afval te storten op stortplaatsen van Zara-faciliteiten.
Kleding wordt vaak gemaakt van katoen, polyester en elastaan. Elastaan is beter bekend als spandex of lycra. Daarnaast worden ook synthetische vezels gebruikt, zoals viscose (kunstzijde), polyamide (nylon), acryl, en natuurlijke vezels, zoals wol (merino, kasjmier, schaap), leer en zijde.
We hanteren een zero-tolerance beleid voor zowel dwangarbeid als kinderarbeid. Alle leveranciers die voor ons werken, moeten ons strikte beleid ter bestrijding van dwangarbeid en kinderarbeid ondertekenen en naleven. In 2022 hebben we 0 gevallen van kinderarbeid vastgesteld.
De benaming fast fashion is gebaseerd op de snel opvolgende kleding collecties van goedkope kleding. Veel kleding die in de Nederlandse winkels hangt (Zara, H&M, Primark) wordt gemaakt in lage lonen landen zoals China en Bangladesh, omdat de kosten hier veel lager liggen dan in Europa.
Een zwartgekleurd vierkant in het Zara-etiket? Dan valt het kledingstuk op maat. Een driehoekje duidt op een stuk dat eerder klein tailleert, terwijl een cirkel zou aangeven dat je een ruim model vast hebt. Mind blowing, zo verwoordt het TikTok-account We are her style de ontcijfering van de icoontjes.
In een artikel legt de site Who What Wear uit hoe Zara nou eigenlijk aan z'n naam komt, en het is best wel een goed verhaal. In 1975 opende Amancio Ortega Gaona een winkel in Spanje en die noemde hij Zorba. Ja Zorba. Vernoemd naar een film "Zorba the Greek".
Laten we beginnen bij het zwarte rondje die we zien op de labels, deze geeft aan dat het Zara-item groot uitvalt. Handig om te weten, want je kunt dan gelijk ook een maat kleiner meenemen naar de paskamer.
In Nederland is H&M het meest populair, gevolgd door Zara, Primark, C&A, Esprit en Mango. In België staat Zara op de eerste plaats, gevolgd door Primark en New Look.
De grootste Zara-winkel ter wereld is vrijdag in Rotterdam geopend. Het pand beslaat 9.000 vierkante meter verspreid over 5 verdiepingen.
Het nieuwe logo van Zara maakt gebruik van minimalistische typografie. Dezelfde typografie als in het vorige logo dat in 2011 werd gelanceerd. De zwarte, serif, hoofdletters met een tussenruimte tussen de letters, we kennen het allemaal. De typografie werd ook gebruikt voor Harper's Bazaar in 1990.
Een van de grootste nadelen van fast fashion is de enorme impact die het heeft op het milieu. Bij het produceren van kleding worden er veel grondstoffen gebruikt, zoals water en energie.De productie van kleding zorgt voor veel afval en vervuiling. Denk aan de chemicaliën die gebruikt worden om stoffen te verven.
Is er in de fabrieken die Primark-producten maken sprake van kinderarbeid? Kinderarbeid wordt absoluut niet getolereerd in de gehele toeleveringsketen van Primark; dit is onaanvaardbaar.
We kopen altijd rechtstreeks in. Zonder overbodige en dure tussenschakels. Onze voorwaarden zijn duidelijk: geen kinderarbeid, veilige werkplekken, normale werkweken en eerlijke lonen. We bezoeken onze leveranciers regelmatig.
De Nederlandse bedrijven C&A, Tommy Hilfiger, Nike en Calvin Klein importeren en verkopen nog altijd kleding die gemaakt is door dwangarbeiders in Chinese concentratiekampen. Dat blijkt uit data van commerciële zendingen die het Nederlands Dagblad heeft ingezien.
Is deze stof veilig? Producten gemaakt van viscose zijn bij normaal gebruik veilig om te gebruiken voor baby's, kinderen en volwassenen.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Viscose drogen
Zo blijft ook de kleur het langst mooi.